Η Σαχάρα ανεβαίνει... Παρνασσό!

Σαχάρα βάφτισαν το νέο αναβατήρα που τέθηκε σε λειτουργία στο χιονοδρομικό- Το όνομα δεν προήλθε απο «προχώ» μάρκετιγκ αλλά απο τους... ντόπιους

Πρόκειται για έναν νέο αναβατήρα, που τέθηκε σήμερα πρώτη φορά σε λειτουργία, είναι συρόμενος, έχει μήκος 800 μέτρα και μεταφορική δυνατότητα 900 ατόμων την ώρα. Και αν αναρωτιέστε γιατί ονομάστηκε... Σαχάρα, θα σας λύσουμε αμέσως την απορία:
«Πρόκειται για έναν αναβατήρα που υπήρχε εδώ και τέσσερα χρόνια και δεν λειτουργούσε γιατί δεν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια από το δασαρχείο. Ονομάστηκε Σαχάρα από τους ντόπιους γιατί στο σημείο που βρίσκεται αυτή η πίστα, στην πίσω πλευρά του βουνού, δεν πιάνει εύκολα χιόνι. Όταν όμως πιάσει, δημιουργείται μια πολύ ωραία πίστα και η διαδρομή είναι η υπέροχη» λέει στο thetoc.gr η Υποδιευθύντρια του Χιονοδρομικού κέντρου Σοφία Σιορόκου.

Η Σαχάρα ανεβαίνει... Παρνασσό!

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το χιόνι επιτέλους ήρθε! «Η φετινή σεζόν ξεκίνησε λίγο δύσκολα για τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα καθώς δεν είχαμε επαρκείς χιονοπτώσεις, μόλις αυτή την εβδομάδα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε κανονική λειτουργία και μιας και η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, πιστεύουμε ότι από δω και πέρα η περίοδος θα κυλήσει κανονικά» συμπληρώνει η κυρία Σιορόκου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Όντας το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας, μπορεί σε ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο να εξυπηρετήσει 5000 επισκέπτες.

Ωστόσο, αν κάποιος δει τον τιμοκατάλογο του κέντρου, ενδεχομένως να... πονοκεφαλιάσει και να χρειαστεί καθαρό βουνίσιο αέρα για να βγάλει άκρη. «Όντως, ο τιμοκατάλογος του χιονοδρομικού φαίνεται αρκετά πολύπλοκος να τον χειριστεί κανείς. Δεν διαφέρει όμως απ' αυτούς όλων των μεγάλων χιονοδρομικών του εξωτερικού, που παρέχουν τη δυνατότητα σε κάθε χιονοδρόμο να διαλέξει ό,τι πρόγραμμα επιθυμεί, να το φέρει «στα μέτρα του» και να πετύχει οικονομίες κλίμακας. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι φανατικός του σκι, αγοράζοντας την ετήσια κάρτα επισκεψιμότητας των 80 μονάδων, στην ουσία γλιτώνει τα μισά χρήματα απ' ότι αν αγόραζε τις κάρτες του μεμονωμένα» μας εξηγεί η κυρία Σιορόκου.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφόρων ειδών εκπτώσεις, άλλες τιμές για παιδιά, άλλες για φοιτητές, άλλες για όσους έρχονται στο χιονοδρομικό με το ski bus και άλλες για όσους κάνουν ηλεκτρονική κράτηση μέσω διαδικτύου, ενώ ο τιμοκατάλογος παραμένει σταθερά ίδιος τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης φέτος κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ν' αγοράζει ηλεκτρονικά το εισιτήριό του και να χρησιμοποιήσει τους αναβατήρες χωρίς να καθυστερεί περιμένοντας στην ουρά των ταμείων.

Κι αν αναρωτιέστε αν υπάρχουν ακόμα ουρές στους αναβατήρες, η καθυστερημένη άφιξη του χιονιά, δεν επιτρέπει ακόμα μια ξεκάθαρη εικόνα για τα επίπεδα της φετινής κίνησης σε σχέση με περασμένες χρονιές. Θα μπορούσε ωστόσο η μειωμένη προσέλευση στο χιονοδρομικό να επηρεάσει τη λειτουργία του; «Κατά κύριο λόγο, τα χιονοδρομικά κέντρα δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αντιθέτως συνεχώς «μπαίνουν μέσα». Αποτελούν όμως μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για τις περιοχές γύρω απο τα χιονοδρομικά -ο Παρνασσός υποστηρίζει τουριστικά τρεις νομούς: Βοιωτία, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Εδώ, με το τέλος της φετινής σεζόν, από τον Απρίλιο και μετά, θα τρέξουν δύο μεγάλες επενδύσεις από την απορρόφηση δύο ΕΣΠΑ: θα αναβαθμιστούν οι αναβατήρες και ο άξονας Αφροδίτη-Βάκχος και ο άξονας Ερμής-Ηνίοχος που εξυπηρετεί τον άξονα Κελαριού - Φτερόλακας, συνολικού ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ» λέει η κυρία Σιορόκου.

Ομολογουμένως, όποιος σκεφτεί τον Παρνασσό, αυτομάτως φέρνει στο μυαλό και την «προστατευόμενή» του Αράχωβα, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τη λειτουργία του Χιονοδρομικού. Κι ενώ στο παρελθόν οι δύο χιλιάδες κλίνες του οικισμού γέμιζαν εν ριπή οφθαλμού, σήμερα, η κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Την περίοδο των γιορτών κινηθήκαμε στο 80% ενώ τώρα, η κίνηση έχει πέσει στο 60%. Ευτυχώς, τώρα που χιόνισε υπάρχει μια αυξητική τάση που πλησιάζει το 75%» μας λέει ο κύριος Γιάννης Γεωργακός, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας. «Ο κόσμος είναι δυστυχώς τρομοκρατημένος, ρωτάει για τα πάντα, ενώ οι ξενοδόχοι, ρίχνοντας συνέχεια τις τιμές, με τα βίας βγάζουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Πολλές μικρές μονάδες δεν λειτούργησαν φέτος, όπως και πέρισι». Ωστόσο, η έλευση του χιονιού, ίσως φέρει κάποιες άσπρες μέρες - πάντως, αν το αποφασίσετε, τα επόμενα σαββατοκύριακα μπορείτε να βρείτε δίκλινο δωμάτιο από 45 ευρώ ενώ ένα δίκλινο σε τετράστερο ξενοδοχείο ξεκινά από 70 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 14 Φεβ 2020 | 21:12

Δραπέτης φυλακών ρήμαζε ροζ ξενοδοχεία στην Αττική

Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός, δραπέτης φυλακών, για ένοπλες ληστείες σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής στην περιοχή της Αττικής

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ 14 Φεβ 2020 | 18:21

Ανάπλαση Ομόνοιας: Το "στοίχημα" για επενδύσεις σε ξενοδοχεία

Η επικείμενη ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Ομονοίας δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 Φεβ 2020 | 14:31

Οι ΝΥΤ διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά: «Δείτε πώς να διαλέξετε»

Μεγάλο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά φιλοξενούν οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 227 νησιά. Δείτε πώς να διαλέξετε».

14 Φεβ 2020 | 13:04

Φεβρουάριος στο Public: Τα βιβλία έχουν την τιμητική τους!

Το Public έχει αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζει την γκάμα του συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 12 Φεβ 2020 | 15:22

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο Galaxy Z Flip

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο κινητό Galaxy Z Flip

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 11 Φεβ 2020 | 14:17

Το σχέδιο για την πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου- Εντυπωσιακές εικόνες

Τα σχέδια ενός απίστευτου project για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης στον κόσμο ίσως πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία

"ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ..." 11 Φεβ 2020 | 11:19

"Δες την αγάπη" όπως είναι - Συγκινητικό βίντεο της Lacta

Εάν κοιτάξουμε πέρα από τα στερεότυπα, θα δούμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος με αγάπη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 11 Φεβ 2020 | 09:34

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Β. Ιρλανδία

«Δεν θέλαμε να γράψουμε ιστορία, απλώς ερωτευθήκαμε», είπαν οι δύο νεαρές γυναίκες, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύεται στη Β. Ιρλανδία

10 Φεβ 2020 | 21:19

Πως αντιλαμβάνεται κάθε ζώδιο την αγάπη - Τι κάνει το κάθε ζώδιο όταν αγαπά

Πόσο επηρεάζεται από το ζώδιο το ταλέντο του καθενός στην αγάπη;

ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ 09 Φεβ 2020 | 14:17

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2020: Ποια ζώδια επηρεάζονται

Η σημερινή Πανσέληνος πραγματοποιείται σήμερα στο Ζώδιο του Λέοντα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 08 Φεβ 2020 | 13:03

Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ένα ζευγάρι-εικόνες

Την ευθύνη της αναστήλωσης των μύλων, ανέλαβε ένας Ιταλός ζωγράφος, ο Ντιέγκο Σακότσα