Ελληνίδα στην Ιταλία μιλάει στο WomanTOC: "Για να βγω από το σπίτι χρειάζομαι υπεύθυνη δήλωση"

Η Στέλλα Καλησπεράτου, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Σικελία περιγράφει τη ζωή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έφη Αλεβίζου
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

Με τη Στέλλα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, άνθρωποι των μίντια και οι δυο, κορίτσια του κόσμου και flâneurs της νύχτας, έχουμε περάσει πολλά βράδια γλεντοκοπήματος μαζί. Μετά χαθήκαμε, όπως συμβαίνει στη ζωή, η Στέλλα αποφάσισε να ζήσει στον ιταλικό νότο και εγώ να καθίσω στα αυγά μου.

Χτες, με το που "έκλεισε" επίσημα η Ιταλία, που μετράει 631 νεκρούς και 10.149 κρούσματα, η Στέλλα ανέβασε ένα ποστ-γράμμα από την Κατάνια, όπου ζει:

Μιλήσαμε με μηνύματα στο φέισμπουκ και ξαφνικά ένιωσα την ίδια γλύκα στην επικοινωνία που με περιέβαλλε πάντα μαζί της, όμως τίποτα δεν είναι ίδιο πια, μόνο οι καρδούλες ιμότικον παραμένουν στη θέση τους. Μόνο η αγάπη. Όλα τα άλλα έχουν μετακινηθεί προς τα κάπου που δε γνωρίζουμε ακόμα, έναν άλλο παράδεισο, πιο δυστοπικό, μέσα στον οποίο όλοι ψάχνουμε τις νέες σταθερές, ελπίζοντας να τη βγάλουμε καθαρή.

Σίγουρα η ζωή της Στέλλας έχει αλλάξει δραματικά μέσα στις τελευταίες ώρες, κάτι που εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε ακριβώς αντιληφθεί.

-Πώς είναι να ζεις με μία χώρα που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Πως είναι να ζεις τον επιβεβλημένο αυτοπεριορισμό;

"Μοιάζει με επεισόδιο του Black Mirror...Εχτές το βράδυ που παρακολουθούσα ζωντανά την ανακοίνωση των περιορισμών και πως όλη η Ιταλία κρίνεται ως κρίσιμη ζώνη, αισθάνθηκα ένα ρίγος να με διαπερνά. Είναι πρωτόγνωρο να βλέπεις έκτακτη ανακοίνωση και να ακούς κάτι τέτοιο, αυτόματα σου έρχεται να πανικοβληθείς, αλλά εκεί είναι που πρέπει να καταφύγεις στη λογική και να καταλάβεις γιατί γίνεται. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πως οι Ιταλοί λειτουργούν ανεύθυνα (όπως ακριβώς και οι Έλληνες) και έθεσε αυτά τα αυστηρότατα μέτρα γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει την διάδοση. Είναι περίεργο αλλά είναι αναγκαίο".

-Είναι υπάκουοι οι Ιταλοί στα νέα αυτά μέτρα;

"Μέχρι εχτές το βράδυ, όχι. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτά τα μέτρα. Από σήμερα το πρωί φαίνεται πως όλοι κατάλαβαν καλύτερα την κρισιμότητα της κατάστασης".

-Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο κορονοϊός στην Ιταλία;

"Προκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που έπιασε στον ύπνο όλες τις υπηρεσίες. Γνωρίζοντας ελάχιστα για τον συγκεκριμένο ιο δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως θα έπρεπε. Όλο αυτό σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα των ανθρώπων που πάντα πιστεύουμε πως όλα συμβαίνουν μακρυά από εμάς...φυσικά μεγάλο λάθος και ο εγωισμός των ανθρώπων που γνωρίζοντας πως βρίσκονται σε κόκκινες ζώνες, επέλεξαν να μετακινηθούν, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους".

-Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης ιστορίας;

"Ο πανικός, ο φόβος, η ανευθυνότητα. Η ικανότητα μας να καταφεύγουμε τόσο εύκολα στο δραμα και τον πανικό αντί να προσπαθούμε υπεύθυνα να αντιμετωπίσουμε την κάθε κρίσιμη κατάσταση που συμβαίνει στη ζωή μας".

-Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σου;

"Άλλαξε πολύ. Δεν κάνουμε μαθήματα στο Κέντρο Ελληνομάθειας στο πανεπιστήμιο, ούτε πηγαίνουμε για μάθημα στις Συρακούσες, δε βλέπω πια τους φίλους μου, αν πρέπει να πάω σε άλλη πόλη ή αν πρέπει να πάω στο σούπερ μάρκετ χρειάζεται να έχω μαζί μου υπεύθυνη δήλωση για τον λόγο που βγήκα από το σπίτι".

Ελληνίδα στην Ιταλία μιλάει στο WomanTOC: "Για να βγω από το σπίτι χρειάζομαι υπεύθυνη δήλωση"

-Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος;

"Ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως ακόμη και με αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν θα σταματήσει η εξάπλωση. Δεν το πιστεύω. Δεν θέλω να το πιστεύω. Είμαι σίγουρη πως με αυτά τα μέτρα θα μειωθει ολοένα και περισσότερο η μετάδοση. Μεγάλη ανησυχία και για το αντίκτυπο αυτης της κατάστασης στην οικονομία..."

-Έχεις κάποιον γνωστό σου που νόσησε;

"Όχι, αλλά έχω μια φίλη από την Ιαπωνία που ήταν ταξίδι στο Μιλάνο και που αυτήν τη στιγμή που γράφω είναι μέσα στο αεροπλάνο από το πρωί μαζί με άλλους επιβάτες και δεν ξέρουν ακόμη αν η Ιαπωνία θα δεχτεί το αεροπλάνο ή όχι".

-Πες μου για τη ζωή σου εκεί, για το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Σικελία και για τον ρόλο σου σε αυτό.

"Κύριο μέλημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, η προώθηση της συνεργασίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Με διαφορετικές έδρες σε όλη την Ευρώπη το Ε.Ι.Π.Δ συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού υποστρώματος ικανού να ωθήσει τον Έλληνα να αισθανθεί τις υποχρεώσεις που έχει όχι μόνο έναντι του εαυτού του αλλά και της κοινωνίας στην οποία ζει. Εγώ έχω αναλάβει τους τελευταίους μηνες την αντιπροσώπευση του Ε.Ι.Π.Δ για όλη την Σικελία και ήδη έχουμε συνάψει τα πρώτα πρωτόκολλα συνεργασίας με σημαντικούς φορείς ώστε να προχωρήσουμε σε προγράμματα και εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να επικοινωνήσουν και να φέρουν σε συνεργασία την σημερινή Ελληνική πραγματικότητα με την Σικελία".

-Πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία;

"Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για όλη την Ιταλία γιατί οι Ιταλοί με τους Σικελούς διαφέρουν περισσότερο από ότι οι Σικελοί από τους Έλληνες. Έλληνες κα Σικελοί έχουμε τα ίδια κακά "χούγια" και τα ίδια καλά χαρακτηριστικά. Αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά όχι τους συμπολίτες μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως ο κάθε τόπος είναι οι ανθρωποι του. Μας αρέσει να παραπονιόμαστε πάντα για κάτι που έκανε ή δεν έκανε κάποιος άλλος, χωρίς να αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη για να κάνουμε κάτι. Έχουμε μέσα μας την υπερήφανια για το ένδοξο παρελθόν μας, χωρίς να θελουμε να κάνουμε κάτι για να καλυτερεύσουμε το παρόν και κατά συνέπεια το μέλλον μας".

Πηγή: www.womantoc.gr

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:33

ΠΟΥ: Τον Ιούνιο τα αποτελέσματα για την υδροξυχλωροκίνη - Eπανεξέταση για την ασφάλεια της

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ.

ΑΝΟΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 21:22

Καλά νέα από το Ινστιτούτο Παστέρ: Ασθενείς με ήπια μορφή κορονοϊού ανέπτυξαν αντισώματα

Η μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο αντισωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, προστατεύει από μια νέα μόλυνση από τον κορονοϊό

ΣΤΟΥΣ 32.955 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ- 230.555 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Αύξηση των κρουσμάτων και μείωση των νεκρών στην Ιταλία-Δωρητής πλάσματος ο Αντρέα Μποτσέλι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 78 άνθρωποι και καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα. 2.677 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

26 Μαϊ 2020 | 20:38

Tσιόδρας: Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτό τον ιό είναι σημαντική

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 26 Μαϊ 2020 | 20:29

DW: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για την Ελλάδα - Στους κύριους προορισμούς η χώρα μας

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση σε τουριστικά γραφεία και διαδικτυακά τουριστικά πόρταλ της Γερμανίας

ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ 26 Μαϊ 2020 | 19:48

ΗΠΑ: Viral το βίντεο από πάρτι σε πισίνα παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων - Σφοδρές αντιδράσεις

Σε εθελούσια καραντίνα όλοι για 14 ημέρες ή έως να διαγνωστούν αρνητικοί από τον νέο κορονοϊό.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Μαϊ 2020 | 19:33

"Corriere della Sera": Η καραντίνα αύξησε κατά 30% τα διαζύγια στην Ιταλία

Οι πεταμένες κάλτσες στο πάτωμα, η αποκάλυψη εξωσυζυγικών σχέσεων και το στρες για τα εργασιακά είναι οι βασικότερες αιτίες των τσακωμών

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ...ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. 26 Μαϊ 2020 | 18:52

Οι πολιτικοί που αψήφησαν την καραντίνα και προκάλεσαν την οργή

Οι περιορισμοί επιβάλλονται για να...παραβιάζονται.

26 Μαϊ 2020 | 18:49

Η συγκλονιστική εξομολόγηση Τσιόδρα - Το συγκινητικό αντίο του καθηγητή με ένα ποίημα

Με μια αποχαιρετιστήρια ομιλία ο καθηγητής συγκίνησε τους Έλληνες με τον γλαφυρό λόγο του

26 Μαϊ 2020 | 18:46

Εσπασε και ο Ν. Χαρδαλιάς - Το "αντίο" στην καθημερινή ενημέρωση

Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος ο Νίκος Χαρδαλιάς "κλείνοντας" την καθημερινή ενημέρωση ευχαρίστησε τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Μαϊ 2020 | 18:33

Σύψας για χλωροκίνη: "Δεν είναι τόσο αποτελεσματική, φαίνεται να συνδέεται και με αρρυθμίες στην καρδιά" [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας "δεν έχουμε αξιόλογα φάρμακα για τον ιό"

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 26 Μαϊ 2020 | 18:24
26 Μαϊ 2020 | 18:22

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Θα είχαμε 13.685 νεκρούς αν δεν παίρναμε μέτρα

"Οι αριθμοί μας λένε πως τα μέτρα οδήγησαν σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού", δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.