Κάλλας και Ωνάσης «ξαναζούν» στο Σκορπιό με τις ευλογίες Ριμπολόβλεφ

Στο νησί που έζησε το μεγάλο έρωτα της ζωής της ολοκληρώνεται το νέο ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας». Ο Σκορπιός, ο μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ και η «σκιά» του Ωνάση

Κάλλας και Ωνάσης «ξαναζούν» στο Σκορπιό με τις ευλογίες Ριμπολόβλεφ

Προτιμούσε να ακούει ... Κόκοτα αντί για όπερα. Η Μαρία Κάλλας, όμως, υπήρξε μάλλον ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής του. Τη γνώρισε για πρώτη φορά το 1957 σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η διάσημη κοσμικογράφος της εποχής, Ελσα Μάξγουελ. Από τότε έβαλε στόχο του να την κατακτήσει. Κι όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης έβαζε ένα στόχο ένα είναι σίγουρο: τον έφερνε εις πέρας.

Κάλλας και Ωνάσης «ξαναζούν» στο Σκορπιό με τις ευλογίες Ριμπολόβλεφ
Η Κάλλας, ο Ωνάσης, η «Χριστίνα». Μια θρυλική εποχή, μια διάσημη θαλαμηγός, ένας μεγάλος έρωτας

Οταν η Κάλλας και ο Αρίστος έκαναν για πρώτη φορά έρωτα...

Επρεπε να περάσουν δυο χρόνια για να συμβεί. Το 1959 ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και το σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, σε κρουαζιέρα με στην θαλαμηγό «Χριστίνα». Τι κι αν εκτός, από τον Μενεγκίνι, παρούσα ήταν επίσης η σύζυγος του Ωνάση, Τίνα Λιβανού; Ο ερωτισμός του Ωνάση και της Κάλλας ήταν πέρα και πάνω από εκείνους. Λέγεται ότι σ' αυτό το ταξίδι έκαναν για πρώτη φορά έρωτα σε μια έρημη παραλία εγκαταλείποντας ένα βράδυ τη θαλαμηγό - όπου ανυποψίαστοι κοιμόντουσαν οι σύζυγοί τους - με μια βάρκα. Από την επόμενη μέρα και μετά τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.

Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας»
Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας»

΄Ενα νέο ντοκιμαντέρ στον Σκορπιό: «Η δική μας Κάλλας»

Η Μαρία, ο Αρίστος, η Τζάκι, η Τίνα και ο Τζιοβάνι Μπατίστα είναι τα κεντρικά πρόσωπα της νέας ταινίας του βραβευμένου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα που αναφέρεται στην προσωπική ζωή της μεγαλύτερης υψιφώνου του 20ου αιώνα. Ο λόγος για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας» που ολοκληρώνεται στο ιδιωτικό νησί Σκορπιός της οικογένειας Ριμπολόβλεφ στο Ιόνιο, μετά από γυρίσματα τα οποία ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια.

Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας»
Από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Η δική μας Κάλλας»

Καθώς ολοκληρώνονται τα γυρίσματα...

Αυτό γνωστοποιούν, με ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συνεργείο μετέβη το Σάββατο 8 Αυγούστου στην Πρέβεζα, πόλη καταγωγής του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Μπάμπη Τσόκα, για ορισμένα συμπληρωματικά γυρίσματα. Την Κυριακή 9 Αυγούστου, οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λευκάδας, Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, που βοήθησε στην επικοινωνία τους με την οικογένεια του Ρώσου μεγιστάστα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και τους έφερε σε επαφή με τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα, Ανδρέα Χατζηκυριάκο. Το 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό αντί 3 εκατ. δραχμών. Τον Απρίλιο του 2013 όλος ο κόσμος έμαθε ότι ο «βασιλιάς της ποτάσας» Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και η κόρη του Εκατερίνα ξεκινούσαν τη μετά Αριστοτέλη Ωνάση εποχή του θρυλικού νησιού, καταβάλλοντας στην εγγονή και κληρονόμο του, Αθηνά Ωνάση, ένα τίμημα που εικάζεται πως έφτασε τα 120 εκατ. δολάρια.

Τα 120 εκατ. δολάρια εικάζεται πως έφτασε η αγορά του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Τα 120 εκατ. δολάρια εικάζεται πως έφτασε η αγορά του Σκορπιού από τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Οι «ευλογίες» του νέου νέου ιδιοκτήτη του θρυλικού Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Έξι άτομα του συνεργείου θα μεταβούν, με την ιδιωτική θαλαμηγό της οικογένειας Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό για την πραγματοποίηση των τελευταίων σκηνών του ντοκιμαντέρ. Ο Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης θέλει να αναδείξει μια άλλη πλευρά της Κάλλας, λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, αυτή που έζησε με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, σε Μιλάνο, Βερόνα και Μεσσηνία. Το ρόλο της κορυφαίας υψίφωνου έχει αναλάβει η Ελληνίδα καλλιτέχνης από την Καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη.

Η ελληνίδα καλλιτέχνης από την καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη, ενσαρκώνει τη Μαρία Κάλλας στο νέο ντοκιμαντέρ
Η ελληνίδα καλλιτέχνης από την καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη, ενσαρκώνει τη Μαρία Κάλλας στο νέο ντοκιμαντέρ

Κάλλας: Η αρχή μιας μεγάλης καριέρας

Τον Σεπτέμβριο του 1945 η νεαρή ελληνίδα υψίφωνος, Μαρία Καλογεροπούλου, επέστρεψε στη γενέτειρά της τη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε ο πατέρας της, για να προωθήσει τη διεθνή της καριέρα, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Παρότι έμεινε άνεργη έως το 1947, δεν το έβαλε κάτω και μετά από μία επιτυχημένη ακρόαση της ανέθεσαν να τραγουδήσει την «Τζιοκόντα» στην ομώνυμη όπερα του Αμίλκαρε Πονκιέλι στην Αρένα της Βερόνας, έναν από τους σπουδαιότερους λυρικούς χώρους της Ιταλίας. Αν και γλίστρησε στη γενική δοκιμή και στραμπούληξε τον αστράγαλό της, κατάφερε να κάνει με επιτυχία το πρώτο σημαντικό βήμα της σταδιοδρομίας της στις 2 Αυγούστου του 1947.

Μια νεαρή υψίφωνος που την έλεγαν Μαρία Καλογεροπούλου
Μια νεαρή υψίφωνος που την έλεγαν Μαρία Καλογεροπούλου

΄Ενα διαζύγιο που η Κάλλας δεν ξέχασε

Μαέστρος της παράστασης ήταν ο διάσημος Τούλιο Σεραφίν, ο οποίος θαύμαζε τη φωνή της και έγινε δάσκαλός της, διευρύνοντας τους τεχνικούς και ερμηνευτικούς της ορίζοντες. Όμως, στη Βερόνα ζούσε και ο βιομήχανος Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, που τη λάτρεψε, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά και ως γυναίκα. Στις 21 Απριλίου 1949, η Κάλλας τον παντρεύτηκε, παρότι είχε τα διπλά της χρόνια, ίσως για να αναπληρώσει συναισθηματικά την απουσία της πατρικής φιγούρας. Σημειωτέον, το διαζύγιο του πατέρα της, φαρμακοποιό Γεώργιο Καλογερόπουλο από τον Μελιγαλά και της μητέρας της, Ευαγγελίας (Λίτσας) Δημητριάδη, είχε αναγκάσει την τελευταία να επιστρέψει στην Αθήνα με τις δυο τις κόρες το 1937 όταν η Κάλλας ήταν 14 ετών.

Κάλλας - Μενεγκίνι: Μια σχέση που απογείωσε την καριέρα της κορυφαίας υψιφώνου
Κάλλας - Μενεγκίνι: Μια σχέση που απογείωσε την καριέρα της κορυφαίας υψιφώνου

Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι: Ο μέντορας της ζωής της

Με τη βοήθεια του Μενεγκίνι η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το 1951 εκπόρθησε και τη «Σκάλα» του Μιλάνου (άντρο της μεγάλης αντιπάλου της Ρενάτα Τεμπάλντι), με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι. Το 1954 η ευτραφής Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά, μεταμορφώνοντας την εικόνα της.

Κάλλας και Ωνάσης «ξαναζούν» στο Σκορπιό με τις ευλογίες Ριμπολόβλεφ - εικόνα 8

Κάλλας: ΄Ενας από τους μεγαλύτερους μύθους του 20ου αιώνα

Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται με τη βοήθεια του Τύπου. Μετά τη «Σκάλα» του Μιλάνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης υποκλίνεται το 1956 στο φαινόμενο Μαρία Κάλλας. Η ελληνίδα ντίβα θα επιβάλλει πλήρως τους όρους της, αναγκάζοντας τον διευθυντή της Ράντολφ Μπινγκ όχι μόνο να της καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη, αλλά και να δηλώσει ότι η πρώτη εμφάνιση της Κάλλας στη «ΜΕΤ» ήταν η πιο συναρπαστική βραδιά της ζωής του. Όμως, η εξαντλητική δίαιτα στην οποία είχε υποβληθεί και οι φωνητικοί ακροβατισμοί της είχαν επιπτώσεις στην ποιότητα της φωνής της, η οποία σταδιακά άρχισε να αδυνατίζει στις υψηλές νότες. Η καθοδική πορεία της καριέρας της άρχισε από το 1958 ένα χρόνο πριν τη γνωριμία της με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η Κάλλας με τον Ωνάση τα «χρυσά» χρόνια του Σκορπιού
Η Κάλλας με τον Ωνάση τα «χρυσά» χρόνια του Σκορπιού

Κάλλας - Ωνάσης: Η ερωτική τους «χημεία» ξεχείλιζε

Χαρακτηριστικό της ερωτικής χημείας του Ωνάση και της Κάλλας που διαφάνηκε από την πρώτη κρουαζιέρα με το «Χριστίνα» ήταν το ότι κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Κωνσταντινούπολη επιβιβάστηκε στη θαλαμηγό ο Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος ... ευλόγησε την Κάλλας και τον Ωνάση, νομίζοντας ότι είναι σύζυγοι. Όταν αποκαταστάθηκε η αλήθεια, επικράτησε αμηχανία.

Κάλλας και Ωνάσης «ξαναζούν» στο Σκορπιό με τις ευλογίες Ριμπολόβλεφ - εικόνα 10

Η αρχή του τέλους

Την επόμενη μέρα από το βραδινό τους σμίξιμο δεν χρειάστηκε να δοθούν πολλές εξηγήσεις. η κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού μάζεψε τα πράγματά της και εγκατέλειψε τη θαλαμηγό. Ο Μενεγκίνι κατάλαβε ότι είχε χάσει σ' αυτή την «παρτίδα». Παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να δώσει διαζύγιο στη σύζυγό του, με αποτέλεσμα το 1966 εκείνη να απεκδυθεί την αμερικανική υπηκοότητα και να λάβει την ελληνική λύνοντας και τυπικά το γάμο της με τον Μενεγκίνι. Δεν είδε, όμως, το όνειρό της να παντρευτεί τον Ωνάση να γίνεται πραγματικότητα. Τον Ιούλιο του 1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύτηκε τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι, Τζακι. Κι έτσι, η ευλογία του Αθηναγόρα δεν αποδείχτηκε προφητική...

Η Φανί Αρντάν ως Μαρία Κάλλας
Η Φανί Αρντάν ως Μαρία Κάλλας

Διάσημες ηθοποιοί και Μαρία Κάλλας

Μία κινηματογραφική θεότητα απέναντι σε μία αθάνατη ντίβα της όπερας. Η χαμαιλεοντική Μέριλ Στριπ έχει κληθεί να ανταπεξέλθει σε υψηλές νότες και απαιτήσεις με το ρόλο της Μαρίας Κάλλας στο «Master Class». Το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό έργο του Τέρενς Μακ Νάλι «Master Class» και μιλά για τη δύση της ντίβας. Η είδηση για την εκκίνηση των γυρισμάτων είχε γίνει γνωστή το 2014. Μια από τις γνωστότερες ταινίες, επίσης, με θέμα τη ζωή της μεγάλης ντίβας είναι η ταινία «Kallas Forever» με τη Φανί Αρντάν στο ρόλο της καλλιτέχνιδας και τους Τζέρεμι ΄Αιρονς, Τζόαν Πλόουραϊτ, Τζέι Ρόνταν κ.α.

Η Μέριλ Στρηπ έχει κληθεί να ενσαρκώσει τη Μαρία Κάλλας
Η Μέριλ Στρηπ έχει κληθεί να ενσαρκώσει τη Μαρία Κάλλας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ 11 Οκτ 2021 | 10:19

Πάρτι στο Τwitter για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας - "Οταν πας για Κάλλας αλλά σου βγαίνει... Oscar"

Δεν πήραν και με πολύ... καλό μάτι, οι χρήστες του twitter, το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Οκτ 2021 | 06:18

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για cupcakes με 4 υλικά - Πανεύκολα, γίνονται σε 15 λεπτά

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο εύκολη συνταγή για τα αγαπημένα μας cupcakes!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Οκτ 2021 | 08:24

Ακης Πετρετζίκης: Απίθανο κέικ με υγρή σοκολάτα, με μόλις 3 υλικά

Αυτό το κέικ με σοκολάτα του Ακη Πετρετζίκη θα το λατρέψετε! Φτιάχνετεια πανεύκολα και θέλει μόνο... τρία υλικά.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2021 | 08:26

Ακης Πετρετζίκης: Τσιζ κέικ black forest, όνειρο - Ετοιμο σε μόλις 30 λεπτά

Αυτή η εκδοχή τσιζ κέικ black forest, από τον Ακη Πετρετζίκη, σίγουρα θα σε ξετρελάνει! Είναι πανεύκολη και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 23 Οκτ 2021 | 00:37

Cozy ατμόσφαιρα και urban αισθητική σε μια κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Αίσθηση πολυτέλειας από την cozy κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

22 Οκτ 2021 | 13:10

Ποιος περιμένει να στεγνώσουν τα ρούχα τον χειμώνα; Σίγουρα όχι εγώ!

Το πλύσιμο των ρούχων και η πρόβλεψη του καιρού είναι δύο πράγματα που δεν με απασχολούν πια.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Οκτ 2021 | 06:42

Συνταγή Ακη Πετρετζίκη: Πανεύκολη κοτόπιτα με ζύμη κουρού

Η κοτόπιτα του Ακη Πετρετζίκη με ζυμη κουρού είναι πανεύκολη και μπορείτε να τη φτιάξετε για κάθε περίσταση.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Οκτ 2021 | 06:40

Ακης Πετρετζίκης: Πουράκια με πραλίνα φουντουκιού και καρύδια - Ετοιμα σε ελάχιστα λεπτά

Τέλεια συνταγή για πουράκια με πραλίνα φουντουκιού και καρύδια, από τον Ακη Πετρετζίκη.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Οκτ 2021 | 06:40

Ακης Πετρετζίκης: Εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι

Συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για τέλειο, πολύ εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 19 Οκτ 2021 | 06:43

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για... αλλιώτικο μπακλαβά με κρέμα πατισερί- Εύκολος, με απίθανη γεύση

Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μπακλαβά.

18 Οκτ 2021 | 07:11

Ο δεκάλογος μιας καλής σχέσης | Ποια είναι τα 10 χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου;

Τα χαρακτηριστικά για κάθε ζώδιο μαζεμένα για να ξέρεις πάντα τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις