Πίτα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι βρώμης αντί για κανονικό αλεύρι. Σε 5’ έτοιμη η καρπουζόπιτα και ροδοψήνεται μέχρι να κάνει κρούστα ολόγυρα. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
1 kg καρπούζι ψίχα (σάρκα καρπουζιού)
1 κ.σ. μέλι
1/2 κ.γ. κανέλα
250 gr αλεύρι βρώμης ή άλλο αλεύρι
100 gr ελαιόλαδο
50 gr σουσάμι
Εκτέλεση
Η κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα και η Λωλή κολοκυθόπιτα Σίφνου είναι συνταγές πολύ διαδεδομένες στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στις Κυκλάδες.
Για την καρπουζόπιτα δεν χρησιμοποιώ καθόλου ζάχαρη αφού το καρπούζι μου είναι γλυκό και νόστιμο. Ελάχιστο μέλι απλά τονίζει την γλύκα του καρπουζιού χωρίς να καλύπτει την δροσερή του γεύση.
Το καρπούζι πρέπει να τραγανό και κατακόκκινο. Προσέξτε να μην είναι ζαχαρωμένο με μαλακή σάρκα.
Ζυγίζουμε το καρπούζι αφού το καθαρίσουμε από την φλούδα. Είναι περίπου 3 φέτες.
Με τα χέρια καθαρίζουμε την σάρκα του καρπουζιού από τα κουκούτσια.
Ταυτόχρονα το σπάμε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι και τον χυμό του.
Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και το αλεύρι βρώμης.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.
Έχουμε τώρα έναν ροζ χυλό με μικρά κομμάτια καρπουζιού.
Σε ένα μικρό ταψί 22×30εκ. βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
Αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να κάνει τραγανή επιφάνεια περίπου για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τη κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε περισσότερη γλύκα ραντίζουμε με λίγο μέλι ή πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.