Λούκα Παρμιτάνο: Ο αστροναύτης που λατρεύει τον Οδυσσέα στο TheTOC

Δεν μπορώ παρά να νιώθω πως κάτι λείπει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό που λείπει είναι μια ελληνική σημαία.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λούκα Παρμιτάνο: Ο αστροναύτης που λατρεύει τον Οδυσσέα στο TheTOC

«Πρέπει να καταφέρουμε να συλλάβουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που εμείς αποκαλούμε ζωή. Μια μορφή ζωής που δεν βασίζεται στο νερό και το οξυγόνο».

Πριν από λίγες ημέρες το si-Cluster, το ελληνικό cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, συμμετείχε ως κύριος υποστηρικτής σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του SG[Greece].

Κύριος προσκεκλημένος ήταν ο Luca Parmitano, Ιταλός πιλότος, μηχανικός και εν ενεργεία αστροναύτης των Ευρωπαϊκών Σωμάτων Αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Έχοντας ολοκληρώσει τη βασική του εκπαίδευση ως πιλότος στο πλαίσιο του Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program το 2001 και έχοντας τιμηθεί με το Ασημένιο Μετάλλιο Αεροναυτικής Ανδρείας από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, για την ασφαλή προσγείωση αεροσκάφους AMX που υπέστη βλάβη κατά την πτήση του το 2007, επιλέχθηκε το 2009 ως αστροναύτης της ESA. Αποτελεί τον νεότερο αστροναύτη που έχει αναλάβει διαστημική αποστολή μεγάλης διάρκειας (6 μήνες) και τον πρώτο Ιταλό αστροναύτη που συμμετείχε σε διαστημικό περίπατο, στo πλαίσιο αποστολής εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Τον συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής το στη χώρα μας.

Λούκα Παρμιτάνο: Ο αστροναύτης που λατρεύει τον Οδυσσέα στο TheTOC

Πως ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια του να γίνετε αστροναύτης; Ήταν κάτι που θέλατε όταν ήσασταν μικρός;

Όχι, όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Μάλιστα ένας δημοσιογράφος επιθετικός, ο οποίος να ερευνά δύσκολες υποθέσεις. Μου άρεσε να γράφω αλλά το να γίνω αστροναύτης ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Όταν είσαι τριών ή τεσσάρων χρόνων λες «όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης». Αλλά το λες με τον ίδιο τρόπο που η κόρη μου λέει σήμερα ότι θα γίνει πριγκίπισσα ή ένα αγόρι λέει ότι θα γίνει Μπάτμαν. Γιατί είναι όντως κάτι πολύ εντυπωσιακό, είναι εντυπωσιακό για μένα ακόμα και σήμερα. Και μετά μεγαλώνεις. Στην Ιταλία λέμε ότι πρέπει να κρατήσεις το όνειρό σου στην πόρτα. Στη συνέχεια, ανοίγεις την πόρτα και το όνειρό σου είναι ακόμα εκεί. Αυτό σημαίνει ικανοποίηση για το επίτευγμα που έχεις καταφέρει, για το έργο σου. Συνεπώς, εγώ έγινα αστροναύτης όχι γιατί πραγματοποίησα το όνειρό μου, αλλά γιατί έκανα βήματα στη ζωή μου προς αυτή την κατεύθυνση. Στη ζωή γνώρισα κάποιον μου ενέπνευσε την επιθυμία των πτήσεων γιατί αν θέλει κάποιος να γίνει αστροναύτης δεν το μαθαίνει σε κανένα σχολείο.

Οπότε, πιο απλά, θέλατε να πετάξετε;

Ήθελα να γίνω πολλά πράγματα, αλλά τελικά πρέπει να διαλέξεις μόνο ένα δρόμο. Ήξερα ότι πρέπει να πετάξω και έκανα τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια έκανα σπουδές πολιτικών επιστημών και στη συνέχεια στην Air Force Academy. Όταν αποφοίτησα έκανα πολλές ώρες πτήσεων και έτσι έκανα κάθε βήμα αλλά ακόμα δεν είχα ιδέα αν τελικά θα γινόμουν αστροναύτης. Περισσότερο η γυναίκα μου και λιγότερο εγώ πίστευα ότι θα τα κατάφερνα.

Πότε κάνατε την πρώτη σας πτήση στο διάστημα;

Το 2013 έκανα την πρώτη μου πτήση αλλά ήδη σήμερα μου φαίνεται πολύ μακρινή. Προετοιμαζόμουν επί δυο χρόνια και εκεί πέρασα 166 μέρες στο διάστημα 17 ώρες και έξι λεπτά.

Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε την έννοια του χρόνου στο διάστημα;

Είναι σαν να σας ζητώ να μου περιγράψετε τη ζωή σας. Πέρασα 166 μέρες σε τροχιά θα ήταν αδύνατο να το περιγράψω. Κάθε πράγμα που έκανα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε οι άνθρωποι στη γη. Ακόμα και μια απλή δραστηριότητα όπως το να βουρτσίσεις τα δόντια σου είναι μια δοκιμασία. Mια πνευματική πρόκληση έξω από το περιεχόμενο στο οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Μόνο ο Πίτερ Παν έχει φανταστεί πως είναι να ζεις έξω από τη βαρύτητα και το ίδιο σου το βάρος. Όλα μπαίνουν σε μια κατάσταση στην οποία επιπλέεις, πρώτα εσύ ο ίδιος και όλα γύρω σου, η απλή κίνηση είναι μια περιπέτεια. Είναι κάτι σαν όνειρο, αλλά είναι καλύτερο από όνειρο γιατί δε χρειάζεται να ξυπνήσεις.

Υπάρχουν εύκολες και δύσκολες ημέρες στο διάστημα;

Για μένα ποτέ δεν είναι δύσκολο, είναι σαν μια καθημερινή ανακάλυψη. Πρώτα από όλα είμαστε πολύ απασχολημένοι εκεί πάνω. Δεν περνάμε τον καιρό μας με το να σκεφτόμαστε, ή να ονειρευόμαστε. Όταν εργάζεσαι διαρκώς, ο χρόνος περνά γρήγορα. Αλλά έχεις τα πάνω και τα κάτω σου, εγώ για παράδειγμα έχω δυο πολύ μικρές κόρες έξι και τριών ετών και μου έλειπαν πολύ. Μου έλειπε και το ανθρώπινο άγγιγμα. Είμαι στην πολεμική αεροπορία και έχω ένα σωρό συναδέλφους που έχουν ζήσει και ζουν σε παρόμοιες συνθήκες και καταστάσεις μακριά από τα σπίτια τους. Οπότε δεν έχω να διαμαρτυρηθώ.

Πιστεύετε στο Θεό;

Θα μπορούσα να απαντήσω την ερωτήσω αλλά δε θα το κάνω. Γιατί πιστεύω ότι στα ζητήματα της πίστης πρέπει να παίρνουμε μια ευθύνη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν την ύπαρξη του θεού και άλλοι όχι. Πολλοί όπως εσείς με ρωτούν αν αισθάνομαι διαφορετικά μετά την εμπειρία μου στο διάστημα για τα ζητήματα πίστης. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι η ύπαρξη του θεού έχει σχέση με το άπειρο που υπάρχει όταν κοιτάζουμε ψηλά. Αλλά στην πραγματικότητα νομίζω ότι κοιτάζουμε προς λάθος κατεύθυνση. Όταν ψάχνουμε το θείο υπάρχει μέσα μας. Υπάρχει το άπειρο και ο κόσμος αυτός μέσα μας. Όχι έξω από αυτό. Όταν ίπτασαι στο διάστημα δε σημαίνει ότι βρίσκεσαι πιο κοντά στο θεό. Σαν επιστήμονας μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια τάξη, και οι φυσικοί νόμοι εκεί έξω. Υπάρχει ένα σχέδιο συμπαντικό ή αλλιώς, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το σύμπαν. Είναι δυο διαφορετικοί τρόποι για να κοιτάξει κανείς προς την ίδια κατεύθυνση.

Πόσο επικίνδυνο είναι το διάστημα;

Πολύ επικίνδυνο, εξαιρετικά επικίνδυνο. Πολύ παράτολμο. Οι μηχανικοί που ασχολούνται με τις διαστημικές πτήσεις και είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, το κάνουν και μοιάζει εύκολο. Δημιουργούν διαστημικά οχήματα και ρομπότ με αποστολές σε έλους πλανήτες. Αλλά δεν είναι, είναι πολύ δύσκολο. Κάθε λεπτό αποδεικνύει ότι ακόμα είμαστε σε στάδιο εξερεύνησης.

Αν σας έλεγε κάποιος νέος ή νέα την επιθυμία του να γίνει αστροναύτης τι θα του λέγατε;

Πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένα επάγγελμα προνομιούχο. Πρόκειται για κάτι με μεγάλη αξία. Το πρώτο που θα του έλεγα είναι να θέλει αληθινά να το κάνει, αυτό θα του δώσει την ευχαρίστηση και όχι ο τελικός στόχος. Εννοώ να θέλει να γίνει ο καλύτερος και να κάνει τα σωστά βήματα.

Υπάρχει κάποιος ήρωας που σας έχει εμπνεύσει σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο και το σύμπαν;

Μου αρέσει η Ελληνική Μυθολογία. Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Οδυσσέας. Θεωρώ ότι ως άνθρωποι έχουμε ακριβώς τη δική του τάση: να θέτουμε συνεχώς νέους στόχους, να αναζητούμε συνεχώς νέους ορίζοντες, να εξερευνούμε. Η επόμενη από εμάς γενιά είναι αυτή που σηματοδοτεί μια νέα εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος, η γενιά που θα πατήσει στον Άρη. Για να εκπληρώσει τους στόχους σας και τα όνειρα της, θα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευσή της και να συνεχίσει να μαθαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Έχετε συνεργαστεί με Έλληνες σε διαστημικά προγράμματα;

Το διάστημα είναι ένας χώρος συνεργασίας. Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω μια νέα οικογένεια στο διάστημα, αποτελούμενη από ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και ηπείρους. Έχοντας δει και φωτογραφήσει την Ελλάδα αρκετές φορές από το διάστημα και αναγνωρίζοντας αυτά που έχει συνεισφέρει η χώρα σας στον Πολιτισμό και την Επιστήμη, δεν μπορώ παρά να νιώθω πως κάτι λείπει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό που λείπει είναι μια ελληνική σημαία.

ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ 434 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 15:27

Ποιοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στο lockdown

Οι δισεκατομμυριούχοι που μπορούν να στηρίξουν το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας.

26 Μαϊ 2020 | 15:17

Γραμμωμένη κοιλιά: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για κοιλιακούς στο σπίτι

Τα γυμναστήρια θα αργήσουν να ανοίξουν, το fitness δεν μπορεί να περιμένει.

22 Μαϊ 2020 | 14:08

Η υπόθεση του "Τιτανικού" ανοίγει ξανά - μετά από 108 χρόνια!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται στον ασύρματο τηλέγραφο του πλοίου.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 20 Μαϊ 2020 | 16:11
19 Μαϊ 2020 | 13:37

Feeling lucky? Το ekioskys.gr κάνει δώρο 2 smartphones & 2 bands Huawei για την Ημέρα της Οικογένειας!

Κάνε εγγραφή και πάρε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό!

ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ 18 Μαϊ 2020 | 07:47

Οι πιο υγιεινές συνταγές για σπιτικό banana bread

Απόλαυσε το κέικ μπανάνας στην πιο υγιεινή εκδοχή του

12 Μαϊ 2020 | 11:33

P&G: Φροντίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη - Το τραπέζι της αγάπης και η κοινωνική προσφορά ύψους 300.000 ευρώ

Πώς τα εμβληματικά και αγαπημένα προϊόντα που "μπαίνουν" κάθε μέρα στα σπίτια μας, φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη #foodforgood

12 Μαϊ 2020 | 11:33

Η P&G βάζει τα δυνατά της για καλό σκοπό αυτή τη δύσκολη περίοδο #forceforgood

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά και κάνει τη ζωή τους καλύτερη #forceforgood #podforgood

08 Μαϊ 2020 | 09:08

Το πλάνο της Σικελίας για να ξανακερδίσει τους ταξιδιώτες

Η προσφορά ισχύει τόσο για τους Ιταλούς παραθεριστές όσο και για αυτούς που προέρχονται από άλλες χώρες.

07 Μαϊ 2020 | 14:37

Ένα φωτογραφικό θαύμα: Η Huawei επαναπροσδιορίζει την ομορφιά μέσα από την κάμερα των νέων P40

Τα νέα μοντέλα της σειράς Ρ θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο των εικόνων που θα ποστάρετε, που κανείς δεν θα πιστεύει ότι τις τραβήξατε με το κινητό σας.

07 Μαϊ 2020 | 13:02

5 experts εξηγούν τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας

5 experts του ταξιδιωτικού και ξενοδοχειακού χώρου μιλούν στο Esquire για την επόμενη ημέρα του κλάδου.

07 Μαϊ 2020 | 11:44

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Ειδικά τώρα ερωτήματα σαν αυτό χρήζουν απάντησης