Μια βόλτα στους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας

Εχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και προκαλούν αισθήματα ευχαρίστησης, ξεγνοιασιάς κι ηρεμίας....

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια βόλτα στους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας

Οι καταρράκτες της πατρίδας μας μπορεί να μην έχουν το μέγεθος των άλλων χωρών, μπορεί να μην προκαλούν το δέος των επιβλητικών υδάτινων όγκων, έχουν όμως την δική τους ξεχωριστή ομορφιά και προκαλούν αισθήματα ευχαρίστησης, ξεγνοιασιάς και ηρεμίας, αισθήματα που προσφέρει απλόχερα η άμεση επαφή με τη φύση.

Μια βόλτα στους ωραιότερους καταρράκτες της Ελλάδας
Λειβαδίτης

Καταρράκτης του Τραχωνίου ή Λειβαδίτη

Είναι ένας καταρράκτης ύψους 40 μ. και είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ότι αφορά την ποσότητα και τον όγκο νερού. βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μ. σ' ένα παραμυθένιο σκηνικό που συμπληρώνουν μερικοί ξύλινοι πάγκοι και τραπέζια. Αν ανηφορίσει κανείς προς ένα μικρό, φυσικό μπαλκόνι μπορεί ανεμπόδιστα να απολαύσει το μοναδικό υπερθέαμα:Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα αφήνοντας τον επισκέπτη άφωνο.

Ο καταρράκτης της Φόνισσας, Κύθηρα

Στο γραφικό χωριό Μυλοπόταμος των Κυθήρων, σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ο καταρράκτης της «Νεράιδας» ή «Φόνισσας». Τα νερά του πέφτουν από ύψος 20 μέτρων και σχηματίζουν μια μικρή λιμνούλα, ιδανική για κολύμπι για όσους αντέχουν το κρύο νερό. Περιστοιχίζεται από θεόρατα πλατάνια και λεύκες, που δημιουργούν ένα τόπο μαγικό.

Βροντού
Βροντού

Ο καταρράκτης του Βρόντου, Αρκαδία

Στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Καρύταινας-Ανδρίτσαινας τα νερά της πηγής του Βρόντου δημιουργούν έναν όμορφο καταρράκτη, πριν καταλήξουν στον Αλφειό ποταμό. Τα νερά του πέφτουν από ύψος 17 μέτρων ανάμεσα σε πλατάνια και πλατύφυλλα δέντρα.

Ο καταρράκτης του Δρυμώνα, Εύβοια

Στη βόρεια Εύβοια και σε υψόμετρο 620 μέτρων είναι χτισμένο το χωριό Δρυμώνα. Το χωριό είναι γνωστό για την Μονή του Οσίου Δαυίδ, αλλά και για τους πανέμορφους καταρράκτες του ποταμού Σηπιά. Τα νερά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων και σχηματίζουν λιμνούλα για κολυμβητές με αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι υπέροχο με πυκνή βλάστηση μεγάλης οικολογικής αξίας, λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζεται με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα. Τα ορμητικά νερά του ποταμού σχηματίζουν στο διάβα τους άλλους δύο μικρότερους καταρράκτες και δύο μεγάλες λίμνες.

Ο καταρράκτης Κάρανος, Έδεσσα

Ο ποταμός Εδεσσαίος στην περιοχή του νομού Πέλλας, φημίζεται για τους καταρράκτες που σχηματίζει στην πόλη της Έδεσσας. Πηγάζει από τον Βόρα, βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδας και ρέει στη συνέχεια ανατολικά δημιουργώντας ένα μικρό φαράγγι που είναι γνωστό ως στενά της Έδεσσας. Καταλήγει στην πόλη της Έδεσσας, την οποία διασχίζει. Στην έξοδό του από την πόλη σχηματίζει τους περίφημους καταρράκτες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Κάρανος έχει ύψος 70 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδικό χώρο. Πέφτοντας δημιουργεί ένα πυκνό σύννεφο από σταγονίδια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα. Το όνομά του προέρχεται από τον Κάρανο, τον μυθικό γενάρχη του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας. Πίσω από τα νερά του εντυπωσιακού καταρράκτη υπάρχει διάδρομος, για όσους επισκέπτες θέλουν να πλησιάσουν πιο κοντά και βεβαίως να βραχούν με ασφάλεια από τα νερά του και να θαυμάσουν τη θέα πίσω από την υδάτινη κουρτίνα.

Ο καταρράκτης Φονιάς, Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί με άγρια παρθένα φύση: απότομα βουνά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, πηγές, καταρράκτες, μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού – οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» – και παραλίες. Το ποτάμι του Φονιά, μετά από μια διαδρομή μέσα από πλατάνια, κατά μήκος της όχθης του, δημιουργεί καταρράκτες, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι στην Κλείδωση, με ύψος που φτάνει τα 35 μέτρα. Το «Κρεμαστό» ένας ακόμη εντυπωσιακός καταρράκτης με χιλιάδες πουλιά.

Οι καταρράκτες στο Ποτάμι, Σάμος

Στην περιοχή Ποτάμι, 3 χλμ. από το Καρλόβασι της Σάμου βρίσκονται δύο μικροί αλλά πανέμορφοι καταρράκτες. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι εύκολη από ένα άνετο μονοπάτι. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ο μικρότερος και ο επισκέπτης για να πάει στον μεγαλύτερο θα πρέπει να σκαρφαλώσει σε 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια, αλλά και να κολυμπήσει για περίπου 30 μέτρα, γιατί τα νερά είναι βαθιά. Η θέα θα τον αποζημιώσει! Πυκνή βλάστηση, τα νερά του καταρράκτη να πέφτουν από ύψος 5 μέτρων και βέβαια η λιμνούλα για τους κολυμβητές.

Ο καταρράκτης στην Άμπελο, Σάμος

Μένουμε στη Σάμο και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο χωριό Άμπελος. Μισή ώρα πεζοπορία από το χωριό, διασχίζοντας ένα μονοπάτι όπου η φύση σε κυκλώνει από παντού, ο επισκέπτης φτάνει στην σπηλιά της Αμπέλου. Για να την διαβεί πρέπει να σκύψει γιατί είναι μικρή σε ύψος, στην πορεία το φως λιγοστεύει, όμως λίγα μέτρα από την έξοδό της φαίνονται οι πανέμορφοι καταρράκτες.

Οι καταρράκτες του Σκρα, Κιλκίς

Το Σκρα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στις πλαγιές του πανέμορφου όρους Πάικο, μόλις 4,5 χλμ. από τα σύνορα. Πέντε χλμ. έξω από το χωριό υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί σε ένα μέρος παραδεισένιο, στους πανέμορφους καταρράκτες και την Γαλάζια λίμνη. Είναι ίσως η πιο μαγική γωνιά του βουνού. Αλλεπάλληλοι καταρράκτες, άλλοι μικροί και άλλοι μεγαλύτεροι, ξεπροβάλλουν μέσα από τις βελανιδιές και τα πλατάνια με τους κισσούς και προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα.

Οι καταρράκτες της Νέδας, Μεσσηνία

Η Νέδα, είναι το φυσικό σύνορο Ηλείας-Μεσσηνίας, το ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Πηγάζει από το Λύκαιο όρος, ακολουθεί μια εκπληκτική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες, για να καταλήξουν στα εύφορα λιβάδια του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στην πορεία της αυτή, σχηματίζει δύο πανέμορφους καταρράκτες, που πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος). Σχηματίζουν τιρκουάζ λιμνούλες, ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών.

ΠΗΓΗ: http://hikingexperience.gr/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Απρ 2021 | 14:50

Η φύση είναι το σπίτι μας και η προστασία της η απόλυτη προτεραιότητα - Πώς μπορείς να βοηθήσεις και εσύ;

Μια νέα σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων ξεκίνησαν από την εταιρεία Βίκος.

23 Απρ 2021 | 09:47
22 Απρ 2021 | 15:47

Λανσάρισμα νέας γεύσης LIFE Tsai Half & Half  Πράσινο Τσάι-Ροδάκινο!

Ο εκρηκτικός συνδυασμός με μισό ice tea και μισό φυσικό χυμό ροδάκινο απελευθερώνει υπέροχα αρώματα και η γεύση του σε ταξιδεύει από την πρώτη γουλιά.

14 Απρ 2021 | 13:33

Huawei FreeBuds 4i: Μας έδωσαν τη λύση για κάθε αυξημένη ανάγκη επικοινωνίας

Τα Huawei FreeBuds 4i δεν είναι απλά μια προσιτή λύση ανάμεσα στα πιο οικονομικά ακουστικά της αγοράς, αλλά η πιο οικονομική λύση ανάμεσα στα καλύτερα ασύρματα ακουστικά που κυκλοφορούν.