Follow us

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση

Η απίστευτη ιστορία δύο αδελφών που για να τονώσουν τις πωλήσεις ελαστικών τους δημιούργησαν - άθελά τους - τα Αστέρια Michelin, την κορυφαία γαστρονομική διάκριση.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση

Ο ταλαντούχος σεφ κορυφαίου εστιατορίου αγωνιά να σερβίρει το τέλειο γεύμα, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο κύριος που κάθεται στο κεντρικό τραπέζι είναι επιθεωρητής της Michelin. Είναι ο άνθρωπος που θα κρίνει αν το εστιατόριό του θα αποκτήσει το πρώτο του αστέρι Michelin, αν θα κρατήσει ή θα χάσει αυτό που ήδη έχει, αν θα καταφέρει να πάρει τη μέγιστη διάκριση των τριών αστεριών.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ αν όντως ήταν επιθεωρητής της εταιρείας ή όχι, εξάλλου η Michelin φτάνει στα άκρα για να διατηρεί την ανωνυμία των επιθεωρητών της. Ομως η κριτική αυτού του ανθρώπου μπορεί να σημάνει μια διαφορά εκατομμυρίων ευρώ στον κύκλο εργασιών του εστιατορίου του.

Αυτή η βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ σκηνή είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού οι εκτιμήσεις εστιατορίων του οδηγού Michelin είναι πιθανώς οι διασημότερες και πιο επιδρούσες γαστρονομικές εκτιμήσεις στον κόσμο.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 2

Όμως, τι είναι τα αστέρια Michelin και πώς συνδέονται με τη διάσημη εταιρεία ελαστικών; Πώς μια εταιρεία που κατασκευάζει και πουλάει λάστιχα έγινε συνώνυμη με την κορυφαία διάκριση για τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο; Και γιατί οι πιο ταλαντούχοι σεφ και τα πιο αξιοσέβαστα εστιατόρια ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την αποδοχή και τα αστέρια της;

Όλα είναι θέμα μεγαλοφυούς marketing.

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο τεύχος που δημοσίευσε η εταιρεία Michelin το 1900.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 3

Εκείνη την περίοδο, στους δρόμους ολόκληρης της Γαλλίας κυκλοφορούσαν μόλις 3.000 αυτοκίνητα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητας της Michelin ήταν η δημιουργία ελαστικών για τα ποδήλατα. Τα μηχανοκίνητα αυτοκίνητα δεν θα ήταν ευρέως διαθέσιμα στις μάζες μέχρι το 1908, όταν η Ford παρήγαγε το μοντέλο Τ.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 4

Προκειμένου να αυξήσουν τη ζήτηση για τα ελαστικά τους, οι αδελφοί Michelin έπρεπε να αυξήσουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα. Και φυσικά, για να τονώσουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα, θα έπρεπε να δώσουν στους ανθρώπους έναν καλό λόγο να ταξιδεύουν πιο μακριά. Ετσι δημιούργησαν τον οδηγό Michelin.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 5

Ο οδηγός αυτός ήταν μια απόπειρα της Michelin να βάλει τους ανθρώπους στα αυτοκίνητά τους και να τους ωθήσει να ανακαλύψουν νέα μέρη, έτσι ώστε τελικά να χρειάζονται να αγοράζουν περισσότερα ελαστικά.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 6

Σχεδόν 35.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εκτυπώθηκαν και δόθηκαν δωρεάν. Ο οδηγός περιείχε χρήσιμες πληροφορίες για ταξιδιώτες αυτοκινητιστές, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών συμβουλών, πρατηρίων βενζίνης καθώς και χαρτών και -φυσικά - οδηγιών για αλλαγή ελαστικών.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 7

Σύντομα ακολούθησαν αντίστοιχοι οδηγοί για την Ελβετία, τη Βαυαρία, τις Βρετανικές Νήσους και τις "Χώρες του Ήλιου" (Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Κορσική).

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1920 ο Michelin άρχισε να χρεώνει μια τιμή για τον οδηγό μετά από ένα χαρακτηριστικό περιστατικό απαξίωσής του.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο André Michelin επισκέφτηκε κάποτε έναν έμπορο ελαστικών και διαπίστωσε ότι αντίγραφα του οδηγού χρησιμοποιούνταν για να στηρίζουν έναν πάγκο εργασίας. Με βάση την αρχή ότι "ο άνθρωπος σέβεται πραγματικά ό, τι πληρώνει", οι αδελφοί αποφάσισαν να σταματήσουν να τον διαθέτουν δωρεάν.

Michelin: Η εταιρεία ελαστικών που έγινε η μέγιστη γαστρονομική διάκριση - εικόνα 8

Σταδιακά ο οδηγός έγινε πιο περίπλοκος, με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να ταξινομούνται ανά συγκεκριμένες κατηγορίες και σύντομα, καθώς οι αδελφοί αναγνώρισαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού, μια ομάδα ανώνυμων επιθεωρητών προσλήφθηκε για να επισκέπτεται και να τα αναθεωρεί.

shutterstock
shutterstock

Ετσι, το 1926 δημιουργήθηκαν τα περίφημα αστέρια Michelin. Αρχικά, δινόταν μόνο ένα αστέρι κάθε χρόνο, αλλά από το 1930 και μετά η ιεραρχία βράβευσης καθορίστηκε ως εξής: Ενα αστέρι για «ένα πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του», δύο αστέρια για «εξαιρετικό μαγείρεμα, που αξίζει μια παράκαμψη» και τρία αστέρια για «εξαιρετική κουζίνα, που αξίζει ένα ειδικό ταξίδι».

shutterstock
shutterstock

Σήμερα, μια σειρά δώδεκα οδηγών απαριθμεί περισσότερα από 45.000 ξενοδοχεία και εστιατόρια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο οδηγός για τη Γαλλία έχει πωλήσει 30 εκατομμύριο αντίγραφα μέχρι σήμερα.

shutterstock
shutterstock

Οι εκτιμήσεις εστιατορίων του οδηγού που κατέχουν Michelin αστέρια είναι πιθανώς οι διασημότερες και πιο επιδρούσες γαστρονομικές εκτιμήσεις στον κόσμο.

shutterstock
shutterstock

Τα αστέρια απονέμονται με φειδώ, για παράδειγμα στον οδηγό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το 2004, από τις 5.500 καταχωρήσεις εστιατορίων, υπήρχαν 98 με ένα αστέρι, 11 με δύο αστέρια και μόνο 3 με τρία αστέρια.

Για ένα εστιατόριο η προσθήκη ή η απώλεια ενός αστεριού μπορεί να σημάνει μια διαφορά εκατομμυρίων ευρώ στον κύκλο εργασιών του, ενώ τα εστιατόρια τριών αστέρων είναι σε θέση να χρεώσουν εκατοντάδες ευρώ για ένα γεύμα με βάση τη φήμη τους.

shutterstock
shutterstock

Το βράδυ της Δευτέρας παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του οδηγού Michelin για το 2018 η οποία περιλαμβάνει 621 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelin, δηλαδή πέντε περισσότερα από εκείνα του 2016 και εκ των οποίων τα 57 είναι νέα μαγαζιά που μπαίνουν στη λίστα.

Τα τρία αστέρια πέρασαν φέτος δύο εστιατόρια, το La Maison des Bois του σεφ Μαρκ Βεϊρά στο Μανιγκό της 'Ανω Σαβοΐας στις Γαλλικές Άλπεις και του Κριστόφ Μπακιέ στο ξενοδοχείο Hotel du Castellet στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 4 ΑΔΕΛΦΩΝ 15 Νοε 2023 | 06:37

Τα άγνωστα θετά αδέλφια του Χάρι και του Γουίλιαμ: Ζουν εκτός δημοσιότητας αλλά απολαμβάνουν τη χλιδή της βασιλικής ζωής

Τα θετά αδέλφια του Χάρι και του Γουίλιαμ έχουν εμφανιστεί ελάχιστες φορές δημοσίως - Η μοναδική φορά που είδαμε και τους τέσσερις μαζί.

"ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ" 13 Νοε 2023 | 06:13

Η ευγενική παρατήρηση της Κέιτ στην Καμίλα: Το λάθος της βασίλισσας και η άμεση διόρθωση της αλάνθαστης πριγκίπισσας

"Μετά από σένα": Η Κέιτ Μίντλετον διόρθωσε την Καμίλα με ευγένεια, ενώ βρίσκονταν στο μπαλκόνι για την Ημέρα Μνήμης.

ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜ 10 Νοε 2023 | 06:49

Έκρυψαν την Κέιτ για να μην επισκιάσει την Καμίλα και τον Κάρολο: Η άτυπη συμφωνία και η απαγόρευση

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η Κέιτ δεν συνόδευσε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ στα βραβεία Earthshot στη Σιγκαπούρη.

Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ; 09 Νοε 2023 | 06:25

Ερωτικό σκάνδαλο στο παλάτι της Δανίας: Η αποκάλυψη που τάραξε το βασιλικό δείπνο της Λετίσια και του Φελίπε

Αναβρασμός στο παλάτι της Δανίας μπροστά στη Λετίσια και τον Φελίπε - Η ερωμένη και οι φωτογραφίες του διαδόχου με μεξικανή socialite.

ROYAL ΜΕ ΤΙΑΡΑ ΚΑΙ ΟΓΚΩΔΕΣ ΦΟΡΕΜΑ 08 Νοε 2023 | 07:00

Η τιάρα που έβγαλε μάτι και τα σκουλαρίκια της πεθεράς: Η Λετίσια ντύθηκε βασίλισσα και έκανε μια εμφάνιση υπερπαραγωγή

Το εμβληματικό royal δείπνο της Δανίας και η σπάνια φορα που βλέπουμε τη βασίλισσα Λετίσια ντυμένη σαν royal με τιάρα και ογκώδες φόρεμα.

ΠΟΙΟΣ ΣΝΟΜΠΑΡΕ ΠΟΙΟΝ 07 Νοε 2023 | 12:36

"Ο πατέρας μου είναι αυτός που μας σνόμπαρε": Ο πρίγκιπας Χάρι κάνει επίθεση στο παλάτι και εκθέτει τα fake news τους

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ισχυρίζονται ότι δεν επικοινώνησε κανείς μαζί τους από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να τους καλέσει στα γενέθλια του βασιλιά

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 06 Δεκ 2023 | 06:10

Συνταγή: Τα pancakes των Χριστουγέννων - Οι πιο νόστιμες μπουκιές, σε 4 μόλις βήματα

Δεν έχεις ξαναφτιάξει έτσι pancakes και μόλις το κάνεις είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείς από την ιδέα.

05 Δεκ 2023 | 13:22

Κορυφαίες επιδόσεις για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023: Η νέα γενιά της χώρας μας δείχνει για ακόμη μια φορά τη δυναμική της

Πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο η ελληνική αποστολή με περισσότερους από 265.000 μαθητές και καθηγητές να έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μέσα από τη δεκαετή στρατηγική συνεργασία με τον WRO Hellas

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 05 Δεκ 2023 | 06:47

Συνταγή: Παραδοσιακοί κουραμπιέδες μόνο με 4 υλικά - Καταπληκτικοί, θα ξετρελαθείτε

Αυτή η θεϊκή συνταγή για παραδοσιακούς και αφράτους κουραμπιέδες θα σας κάνει να... γλείφετε τα δάχτυλά σας!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 04 Δεκ 2023 | 06:57

Συνταγή: Πανεύκολα μπισκότα gingerbread - Τέλεια και χριστουγεννιάτικα, χωρίς ζάχαρη

Τα πιο εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα gingerbread χωρίς ζάχαρη είναι εδώ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 03 Δεκ 2023 | 08:44

Συνταγή: Υγιεινό και νηστίσιμο κέικ με καρύδια και ελαιόλαδο - Πανεύκολο και αφράτο

Για τους νηστεύοντες , αλλά και γι΄ αυτούς που απλά θέλουν να κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή, αυτό το κέικ είναι η καλύτερη πρόταση!

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Δεκ 2023 | 08:51

Τέλειο σοκολατένιο γλυκό της στιγμής μόνο με 3 υλικά - Πανεύκολο και χωρίς ψήσιμο

Εύκολο, γρήγορο και λαχταριστά σοκολατένιο, αυτό το γλυκό τα έχει όλα. Και χρειάζεται μόλις τρία υλικά.

ΒΡΑΒΕΙΑ GAULT & MILLAU 01 Δεκ 2023 | 20:59

Γιώργος Αθανασόπουλος: Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ που μάγεψε τις Βρυξέλλες με το εστιατόριο "Màloma"

Τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιεί στις συνταγές του ο σεφ Γιώργος Αθανασόπουλος.