«Μικρασία Χαίρε!»: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης Μικράς Ασίας με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ!».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Μικρασία Χαίρε!»: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης Μικράς Ασίας με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ!».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2017 και θα περιλαμβάνουν: Συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, Ομιλίες, Θεατρικά, Προβολή Ταινίας & Ντοκιμαντέρ, Ημερίδες, Βιβλιοπαρουσίαση κ.α.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

Εκκλησιασμός στην Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης για την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης πραγματοποιεί εκδήλωση - ομιλία της κας Ιουλίας Μωραϊτου μεταδιδακτορικής ερευνήτριας και Δρ. Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με θέμα «Η πολιτική χωροθέτησης και εγκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας εντός και εκτός του Δήμου της Αθήνας. Η περίπτωση της Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30

«Μικρασία Χαίρε!»: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας
Ο μικρασιατικής καταγωγής Μίκης Θεοδωράκης

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, τιμά τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνοντας τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου συναυλία επί τη ευκαιρία και του εορτασμού των 92ων γενεθλίων του. Ο μικρασιατικής καταγωγής συνθέτης πρόκειται να παρευρεθεί στην εκδήλωση, κατά την οποία θα ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και πλήθος επωνύμων καλλιτεχνών, σε ένα θέαμα-έκπληξη.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της ΕΣΤΙΑΣ, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Γρηγόρης Βαλτινός - Λήδα Πρωτοψάλτη
Γρηγόρης Βαλτινός - Λήδα Πρωτοψάλτη

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Λήδα Πρωτοψάλτη θα αναγνώσουν αποσπάσματα από μαρτυρίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τον Α’ τόμο της «Εξόδου». Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Φιλόλογος κα Κλαίρη Δεληγιάννη και θα πλαισιωθεί μουσικά από τον κ. Ταξιάρχη Γεωργούλη στο Ούτι και τον κ. Τάσο Πούλιο στο τραγούδι & το κανονάκι.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Πηνελόπη Δέλτα
Πηνελόπη Δέλτα

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τιμά την μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Θα μιλήσουν η κα Δημητριάδου Μαργαρίτα, Ιστορικός Λαογράφος και η Έφορος της Βιβλιοθήκης & των Μουσείων της ΕΣΤΙΑΣ κα Θέμις Παπαδοπούλου με θέμα «Η Πηνελόπη Δέλτα σκουπίζει τα δάκρυα των Μικρασιατών Προσφύγων».

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, πρωινή προβολή 10:00 & απογευματινή 19:30

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του National Geographic «Ο μεγάλος ξεριζωμός». Μια μοναδική πηγή πληροφόρησης, από έναν ανεξάρτητο αυτόπτη μάρτυρα, που φωτίζει τα γεγονότα τα οποία χάραξαν την Ιστορία των δυο λαών στις επόμενες δεκαετίες.

Διάρκεια 60 λεπτά / Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

«Μικρασία Χαίρε!»: Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας - εικόνα 4

«Οι αναμνήσεις μιας κούκλας»
«Οι αναμνήσεις μιας κούκλας»

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους: «Οι αναμνήσεις μιας κούκλας» του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Μια ταινία για την Μικρασιατική Καταστροφή. |

Σύντομη περιγραφή: Τρία αδέρφια χάνουν την οικογένειά τους και κρύβονται σε ένα υπόγειο. Η μεγαλύτερη θυσιάζει την παιδικότητά της προκειμένου να σώσει τα μικρότερα αδέρφια της.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κινηματογράφο στην Αμερική. Δούλεψε για 2 σεζόν για την πολυβραβευμένη ομάδα οπτικών εφέ του Game of Thrones στο Λος Άντζελες και το Μπέλφαστ.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης παρουσιάζει την ομιλία της Ιστορικού, Φιλολόγου και Προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας κας Αρχοντίας Β. Παπαδοπούλου, με θέμα: «Ένας περίπατος στα μνημεία της Σμύρνης».

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης τιμά τον μεγάλο Μικρασιάτη Λογοτέχνη Ηλία Βενέζη. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο κ. Ανδρέας Ζάκας Λυκειάρχης – Θεατρολόγος. Θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων του Ηλία Βενέζη από μέλη της θεατρικής ομάδας της ΕΣΤΙΑΣ.

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη, Αϊβαλί 1922» παραγωγής του ΙΔΙΣΜΕ με μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ιστορικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο βιβλίο «Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη - Βενέζη. Στο στο ντοκιμαντέρ μιλούν η κόρη του Ηλία Βενέζη, ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και ξένοι καθηγητές Πανεπιστημίου.

Διάρκεια 45 λεπτά.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

«Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» από τις Εκδόσεις Πατάκη
«Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» από τις Εκδόσεις Πατάκη

Λογοτεχνικό Σαλόνι.

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης». Ο συγγραφέας της μεγάλης επιτυχίας «Ισμαήλ και Ρόζα» που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης», επιστρέφει με ένα ακόμη μυθιστόρημα με φόντο τη Σμύρνη, την εποχή του διωγμού. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα κ. Γιαννέλλη, τον Δημοσιογράφο – Συγγραφέα κ. Τίτο Αθανασιάδη και από τον Ποιητή – Κριτικό Λογοτεχνίας κ. Δημήτρη Νικορέτζο.

Χώρος διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη

info

Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης Μικράς Ασίας «Μικρασία Χαίρε!»

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης | Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Τ.Κ. 17121, Νέα Σμύρνη | 210 9333702, 210 9330274

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα “Πάνος Χαλδέζος”

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2021 | 17:31

Τα καλύτερα video games όλων των εποχών

Από το Super Mario Kart μέχρι το Zelda, αυτά είναι τα παιχνίδια που άλλαξαν την ιστορία του gaming.

12 Ιαν 2021 | 14:32

Face yoga: Οι σωστές κινήσεις για έναν καλύτερο ύπνο

Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη σας δείχνει πώς μπορείτε με απλές κινήσεις yoga προσώπου να έχετε έναν καλύτερο ύπνο στο #BeautyStarsFest.

11 Ιαν 2021 | 15:33
08 Ιαν 2021 | 15:21
08 Ιαν 2021 | 14:50

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ μέσα σε 3 λεπτά

Ίσως, το πιο κατατοπιστικό βίντεο για το πλέον φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα.

30 Δεκ 2020 | 17:35

Lifebuoy: Το σαπούνι - "θρύλος" που σώζει ζωές από το 1894 μέχρι σήμερα

Το σαπούνι "σωσίβιο" που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του από το 1894 μέχρι σήμερα.

30 Δεκ 2020 | 11:10

Γιορτές στο σπίτι: 5 προτάσεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Δεκ 2020 | 17:22

WhatsApp: Κακά νέα για όσους έχουν παλιά smartphones

Διακοπή υποστήριξης του WhatsApp σε παλαιότερες τηλέφωνικές συσκευές.

23 Δεκ 2020 | 13:11

Τώρα πια ό,τι επιθυμώ είναι ένα κλικ μακριά. Ένα κλικ κοντά

Το The Mall Athens εφαρμόζει το σύστημα click away και τα ψώνια γίνονται παιχνίδι.

23 Δεκ 2020 | 13:02

Χριστουγεννιάτικα δώρα από το Public: Γιορτινές αγορές που θα χαρίσουν χαμόγελα στους αγαπημένους σου

Στο Public.gr οι επιλογές είναι απεριόριστες για γιορτινές αγορές που θα κάνουν αυτές τις γιορτές αξέχαστες, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

23 Δεκ 2020 | 10:48

Vodafone TV: Στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη με μια σημαντική προσφορά

Αυτές τις γιορτές το Vodafone TV κάνει ένα "χριστουγεννιάτικο δώρο" σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ζουν σε δομές φιλοξενίας.