
Ο μπακλαβάς είναι γλύκισμα που συναντάται στην ελληνική κουζίνα και σε πολλές ακόμα κουζίνες, όπως των Βαλκανίων, του Νότιου Καυκάσου, της τουρκικής, της ιρανικής και της αραβικής κουζίνας κ.α..
Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι, αμύγδαλο ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.
Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι καλά τεκμηριωμένη, οι τρεις κύριες προτάσεις για τις προ-οθωμανικές ρίζες του μπακλαβά είναι το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό γλυκό πλακούς ή πλατσέντα, η τουρκική εκδοχή προέλευσης από την Κεντρική Ασία και η περσική προέλευση. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί που αποδίδουν τον μπακλαβά στους Ασσύριους.
Συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη
Υλικά
Για τον μπακλαβά:
24 φύλλα κρούστας
500 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
300 γρ. βούτυρο, λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1+½ κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
¼ κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
Στικ γαρίφαλο, για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
420 ml νερό
350 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
100 γρ. μέλι
1 στικ κανέλα
Χυμό και φλούδες από ένα λεμόνι
Χυμό και φλούδες από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Για το σιρόπι
Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Όταν αρχίζει να κοχλάζει το νερό, συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά
Αδειάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου διαστάσεων 40Χ25εκ. και το βουτυρώνουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού 5 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα μεταξύ τους και στο τελευταίο πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα με τα καρύδια.
Τοποθετούμε ένα βουτυρωμένο φύλλο, ρίχνουμε καρύδια και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 10 φύλλα, βάζοντας εναλλάξ φύλλο με καρύδια, μέχρι να τελειώσει το μείγμα..
Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 9 φύλλα.
Κλείνουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα, τα χαράζουμε σε σχήμα ρόμβου με ένα ίσιο μαχαίρι, τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι από 1 στικ γαρίφαλο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό μπακλαβά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr