Αν ζεις στην Αθήνα, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει μποτιλιάρισμα. Είτε πηγαίνεις στη δουλειά το πρωί είτε επιστρέφεις σπίτι το απόγευμα, οι ουρές αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους είναι καθημερινός εφιάλτης. Και αν, κάθε φορά που βρίσκεσαι κολλημένη στην κίνηση, σκέφτεσαι ότι μάλλον θα καταλήξεις να παραγγείλεις κάτι comfort απέξω, σίγουρα, δεν είσαι η μόνη. Μάλιστα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δείχνει ότι η κίνηση στους δρόμους μάς κάνει πιο πιθανό να επιλέξουμε fast food αντί για σπιτικό φαγητό.
Τι λέει η επιστήμη
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Urban Economics, οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, πέρα από το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα, οδηγούν σε αύξηση 1% στις επισκέψεις σε fast food. Αν αυτό το ποσοστό σου φαίνεται μικρό, σκέψου ότι μόνο στο Λος Άντζελες, για παράδειγμα, μεταφράζεται σε 1,2 εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις ετησίως!
Η επικεφαλής της έρευνας, Becca Taylor, εξηγεί: "Οι χρόνοι καθυστέρησης επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Αν η κυκλοφορία σου κοστίζει χρόνο, είναι πιο πιθανό να επιλέξεις μια γρήγορη και εύκολη λύση, όπως το φαστ φουντ".
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από καθημερινές κυκλοφοριακές ροές στο Λος Άντζελες για πάνω από δύο χρόνια, συνδυάζοντάς τα με στοιχεία από κινητά τηλέφωνα που έδειχναν πόσα άτομα επισκέπτονταν εστιατόρια γρήγορου φαγητού.
Γιατί η κίνηση μάς σπρώχνει στο fast food;
Όταν κολλάς στην κίνηση μετά από μια κουραστική μέρα, η ιδέα να πας σπίτι και να αρχίσεις να μαγειρεύεις μοιάζει εξαντλητική. Πεινάς, έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο στον δρόμο και το γρήγορο delivery σου φαίνεται σαν η πιο λογική επιλογή.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr