Νάξος: Ένας επίγειος παράδεισος στο Αιγαίο

«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου. Εσύ τι περιμένεις για να τη γνωρίσεις;

Η Νάξος φέτος πρωταγωνίστησε στα top 10 όλου του κόσμου, σε διεθνή μέσα και ταξιδιωτικούς οδηγούς, που την ανέδειξαν για την ομορφιά, την αρχοντιά και την ανεπιτήδευτη αυθεντικότητα της. Τα ξέρεις όλα για τη βασίλισσα των Κυκλάδων;

Νάξος: Ένας επίγειος παράδεισος στο Αιγαίο
 

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στην καρδιά του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους, εύφορες κοιλάδες, αμέτρητες παραλίες, κεφάτους ανθρώπους, πλούσια παράδοση.

 

Φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων – ο Δίας ή Ζευς στα 1004 μέτρα – κοιλάδες κατάφυτες με όλα τα καλά του Θεού, άφθονα τρεχούμενα νερά. Αυτή είναι η ενδοχώρα.

 

Και η μαγική ακτογραμμή. Κάμποι που ακουμπούν σε απαλές αμμουδερές παραλίες, κέδροι, αλμυρίκια κι αμμοθίνες, και γύρω από τους οικισμούς, κτήματα και περιβόλια.

 

Προστατευόμενοι βιότοποι με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, προσφέρουν μόνιμο καταφύγιο στα ταξιδιάρικα πουλιά, ενώ στις πιο απάτητες ακτές φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.

 

Κι ένας βυθός θαλάσσιος καθάριος, με λιβάδια ποσειδωνίας που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, και με υποβρύχια οικοσυστήματα απερίγραπτης ομορφιάς.

 

Το νησί έχει έκταση 430 τ.χλμ. και 148 χλμ. ακτογραμμής. Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι ορεινό με πάρα πολλές εναλλαγές τοπίου, κυρίως στα Βορειοδυτικά, Βορειοανατολικά και Νοτιοανατολικά τμήματα.

 

Οι πεδινές του εκτάσεις βρίσκονται στο κεντρικό και νοτιοδυτικό τμήμα του. Στο μεγαλύτερο τμήμα της ακτογραμμής θα βρεις όμορφες παραλίες, ενώ η νοτιοδυτική ακτογραμμή είναι στην πραγματικότητα μια απέραντη αμμουδιά.

 

Η ανατολική πλευρά του νησιού θα σου μαρτυρήσει πολλά για τη γεωλογική του καταγωγή. Πετρώματα, μάρμαρα, σμύριδα, σχιστόλιθοι, κρύβονται στα έγκατα του τόπου κι αυτά στήριξαν στο παρελθόν την τοπική οικονομία.

 

Στο δυτικό τμήμα του νησιού κυριαρχούν οι γρανίτες, στην ύπαρξη των οποίων οφείλουν τη δημιουργία τους οι παραλίες της δυτικής ακτής.

 

Σ' αυτές τις εναλλαγές της γεωμορφολογίας – μαζί με το μικροκλίμα - οφείλει η Νάξος τη μοναδική μείξη του κυκλαδίτικου τοπίου με την απόκοσμη ομορφιά της ορεινής Ελλάδας.

 

Ο μύθος λέει ότι, όταν ο Θησέας γύριζε στην Αθήνα με την Αριάδνη, σταμάτησε στη Νάξο για να ξεκουραστούν. Όμως ο Διόνυσος είδε την πριγκίπισσα και την ερωτεύτηκε και «διέταξε» τον Θησέα στον ύπνο του, να την εγκαταλείψει, όπως και έγινε. Έτσι η Αριάδνη παντρεύτηκε τον θεό και έζησε μαζί του στον Όλυμπο.

 

Ο μύθος ενέπνευσε στις αρχές του 20ου αιώνα, τον κλασσικό συνθέτη Ρίχαρντ Στράους, να ολοκληρώσει την όπερα, Ariadne auf Naxos.

 

Μη μείνεις πάντως στο μύθο – ούτε στον εμβληματικό ναό του Απόλλωνα, την Πορτάρα, που δεσπόζει στην «είσοδο» της Χώρας του νησιού, φτιαγμένος από ναξιώτικο μάρμαρο και είναι το ειδυλλιακό σημείο για καρτποσταλικές φωτογραφίες.

 

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ναξίων είχε και η θεά της γονιμότητας Δήμητρα με την κόρη της Περσεφόνη. Η σημαντική αυτή θεότητα αγαπήθηκε πολύ απ’ τους κατοίκους της Νάξου, οι οποίοι έκτισαν για τη λατρεία της ναό, στην πεδιάδα του «Μπαούζι», στην περιοχή του Σαγκρίου.

 

Ο ερειπωμένος ναός, που περιέχει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που συναντούμε και στον Παρθενώνα, αναστηλώθηκε πρόσφατα με το ίδιο του μαρμάρινο υλικό, το οποίο μαζεύτηκε από τη γύρω περιοχή και θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς, για την κατανόηση της αρχαίας θρησκείας και λατρείας.

 

Περπάτησε μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο του Μάρκου Σανούδου – σημείο αναφοράς της περιόδου της φράγκικης κυριαρχίας που σφράγισε τις Κυκλάδες – και στρέψε το βλέμμα σου και προς τα αρχοντικά, τις αστικές κατοικίες των πλούσιων εμπόρων του νησιού.

 

Αλλά και στη ναξιώτικη εξοχή, δες κάποιους από τους 30 ενετικούς πύργους που χτίστηκαν γύρω στο 1600 για προστασία από τις λεηλασίες των πειρατών και βρίσκονται διασκορπισμένοι στις εύφορες κοιλάδες του νησιού.

 

Οι πύργοι, όπως είναι λογικό, έχουν το χρώμα της πέτρας και του χώματος για να μην ξεχωρίζουν από το περιβάλλον. Εντυπωσιάζουν όμως όποιον τους δει από κοντά, με τι επάλξεις, τις πολεμίστρες και τις γερές απόρθητες πόρτες.

 

Και μετά είναι τα χωριά της Νάξου. Αφού τα περιηγηθείς για να αφουγκραστείς τη λαϊκή αρχιτεκτονική, διάλεξε κάποιο μονοπάτι να πεζοπορήσεις ή να ποδηλατήσεις μέσα από πράσινες πεδιάδες, δίπλα σε φαράγγια με χειμάρρους και καταρράκτες με πλούσια βλάστηση.

 

Ή αλλιώς μπορείς να βρεθείς σε κάποια παραλία με χρυσή αμμουδιά και διάφανα νερά ή σε κάποιο μικρό λευκό ξωκλήσι με θέα στο γαλάζιο.

 

Είτε ακόμα σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο ή σε κάποιο μοναστήρι, σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο ή μια βυζαντινή εκκλησία, ή ακόμα και στον μισοτελειωμένο τεράστιο κούρο που βρίσκεται στο αρχαίο λατομείο, τον Κούρο του Απόλλωνα.

 

Και έπειτα... είναι οι παραλίες. Οι πιο δημοφιλείς είναι αυτές που είναι σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος. Ατελείωτες παραλίες, χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρα νερά, οργανωμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους.

 

Παρ΄ όλη την πολυκοσμία, παραλίες όπως της Πλάκας διατηρούν τη φυσική τους ομορφιά ανέπαφη: κέδροι προσφέρουν απλόχερα φυσική σκιά, αμμόλοφοι χαρίζουν ένα κλίμα εξωτισμού ενώ τα κρινάκια της θάλασσας που εμφανίζονται τον Αύγουστο, υπενθυμίζουν την αγνότητα του περιβάλλοντος.

 

Windsurf, kitesurf θα βρεις στη Μικρή Βίγλα, την παραλία που θεωρείται ιδανική, καθώς ο κλειστός της κόλπος και τα ρεύματα ου αέρα βοηθούν όσους αγαπούν τα άλματα στα κύματα και τις πτήσεις πάνω από τις ακτές της Νάξου.

 

Αλυκό και Ψιλή Άμμος είναι για όσους θέλουν ηρεμία και χαλάρωση, ενώ αν δεν θες να σε ραπίζει ο αέρας, τράβηξε για τον Πάνορμο στα νοτιοανατολικά που είναι σχεδόν πάντα απάνεμα, ή προς τον Απόλλωνα που είναι καλά προφυλαγμένη η παραλία του από τους νοτιάδες.

 

Όσο κι αν ακούς για την εύφορη Νάξο, μόνο όταν βρεθείς στα ταβερνάκια της που σερβίρουν τα τοπικά προϊόντα θα καταλάβεις για την ποιότητα και την νοστιμιά των αγαθών. Μη φύγεις από το νησί χωρίς μερικά από τα μοναδικά της τυριά στις βαλίτσες σου, όπως το αρσενικό, τη γραβιέρα ή την ξινομυζήθρα.