Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Ξεκινά o νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Την Τρίτη 19 Μαρτίου ξεκινά νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου. Ο 36ος κύκλος περιλαμβάνει μαθήματα για την ποίηση και την πεζογραφία, την αστροφυσική, το θέατρο, την ελληνική ιστορία.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, επιχειρώντας μια περιήγηση στο έργο νέων ιδίως ποιητών από το 1974 μέχρι σήμερα.

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση τής ποίησης τής μεταπολίτευσης με τις σύγχρονές της πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και να παρουσιαστούν οι επιμέρους ποιητικές γενιές τής μεταπολίτευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: η πολιτικοποιημένη γενιά τής «αμφισβήτησης» και τής «άρνησης» (δεκαετία τού 1970), το «ιδιωτικό όραμα» και η εξατομίκευση στη γενιά των ποιητών τού 1980, η «ιδιωτική», λόγια και αποστασιοποιημένη από την κοινωνία ποίηση τού 1990, η γενιά τής δεκαετίας τού 2000 που αναζητά το προσωπικό της στίγμα σε μια εποχή αντιφάσεων, και, τέλος, η γενιά τού 2010 και η επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο στην εποχή τής κρίσης.

Ο Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα Διαστημικής, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, στα οποία θα μιλήσει για τα 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στην εξερεύνηση και μελέτη τού πλανητικού μας συστήματος. Ανακαλύψεις που αφορούν στη φυσική τού Ήλιου, στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, που τελικά οδηγούν στην κατανόηση τής θέσης τού ανθρώπου στο σύμπαν.

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει (από τις 21 Μαρτίου) σε πέντε μαθήματα για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, με θέμα Ελλάδα και Βαλκάνια (1870 – 1989): Ειδικότερα, μέσα από μια γεωγραφική και ιστορική αναδρομή, ο κ. Χατζηβασιλείου θα φωτίσει τη θέση τής Ελλάδας στα Βαλκάνια στη νεότερη εποχή, στο πλαίσιο των εδαφικών διεκδικήσεών της και τής ανάγκης τής περιφερειακής πολιτικής της. Στα 120 χρόνια τής ιστορικής αναφοράς, θα αναδειχθούν: το Μακεδονικό Ζήτημα, οι εδαφικές διευθετήσεις με το τέλος των Βαλκανικών και τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πέρασμα στον μεσοπόλεμο και την έκρηξη τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να καταδειχθεί η θέση τής Ελλάδας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και επίτιμος διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει (από τις 28 Μαρτίου) σε 5 μαθήματα τη ζωή και το έργο μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, εμβληματικών μορφών που πρωταγωνίστησαν στο σανίδι αλλά και στην ιστορία τού νεοελληνικού θεάτρου και των οποίων η τέχνη αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τις γενιές των Ελλήνων ηθοποιών που ακολούθησαν: Αιμίλιος Βεάκης - Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη - Χριστόφορος Νέζερ, Ελένη Παπαδάκη - Νίκος Δενδραμής - Βασίλης Λογοθετίδης, Κατίνα Παξινού - Μαίρη Αρώνη - Δημήτρης Χορν.

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου - εικόνα 2

Τέλος, ο Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, θα συντονίσει (από τις 20 Μαρτίου) ενότητα 5 μαθημάτων για τους κλασικούς και σύγχρονους πεζογράφους τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπου θα μιλήσουν και με την ιδιότητά τους ως μεταφραστών των συγκεκριμένων λογοτεχνών, ο Δημήτρης Τριανταφυλίδης, μεταφραστής Ρωσικής λογοτεχνίας, για τον Φιόντορ Ντοστογιέφσι, ο Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Τζέιμς Τζόις, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, για τον Σταντάλ, ο Παναγιώτης Πούλος, καθηγητής τής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για τον Μαρσέλ Προυστ, και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και για εγγραφές εδώ: http://www.stoabibliou.gr/

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου - εικόνα 3

Χορηγός Επικοινωνίας TheTOC.gr.

Ακολουθήστε τη σελίδα του TheTOC.gr στο Facebook και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.