Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Ξεκινά o νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Την Τρίτη 19 Μαρτίου ξεκινά νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου. Ο 36ος κύκλος περιλαμβάνει μαθήματα για την ποίηση και την πεζογραφία, την αστροφυσική, το θέατρο, την ελληνική ιστορία.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα για τη Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, επιχειρώντας μια περιήγηση στο έργο νέων ιδίως ποιητών από το 1974 μέχρι σήμερα.

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου

Στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση τής ποίησης τής μεταπολίτευσης με τις σύγχρονές της πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και να παρουσιαστούν οι επιμέρους ποιητικές γενιές τής μεταπολίτευσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: η πολιτικοποιημένη γενιά τής «αμφισβήτησης» και τής «άρνησης» (δεκαετία τού 1970), το «ιδιωτικό όραμα» και η εξατομίκευση στη γενιά των ποιητών τού 1980, η «ιδιωτική», λόγια και αποστασιοποιημένη από την κοινωνία ποίηση τού 1990, η γενιά τής δεκαετίας τού 2000 που αναζητά το προσωπικό της στίγμα σε μια εποχή αντιφάσεων, και, τέλος, η γενιά τού 2010 και η επανασύνδεση τής ποίησης με τον κοινωνικό χώρο στην εποχή τής κρίσης.

Ο Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα Διαστημικής, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, στα οποία θα μιλήσει για τα 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στην εξερεύνηση και μελέτη τού πλανητικού μας συστήματος. Ανακαλύψεις που αφορούν στη φυσική τού Ήλιου, στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, που τελικά οδηγούν στην κατανόηση τής θέσης τού ανθρώπου στο σύμπαν.

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής τού Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει (από τις 21 Μαρτίου) σε πέντε μαθήματα για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, με θέμα Ελλάδα και Βαλκάνια (1870 – 1989): Ειδικότερα, μέσα από μια γεωγραφική και ιστορική αναδρομή, ο κ. Χατζηβασιλείου θα φωτίσει τη θέση τής Ελλάδας στα Βαλκάνια στη νεότερη εποχή, στο πλαίσιο των εδαφικών διεκδικήσεών της και τής ανάγκης τής περιφερειακής πολιτικής της. Στα 120 χρόνια τής ιστορικής αναφοράς, θα αναδειχθούν: το Μακεδονικό Ζήτημα, οι εδαφικές διευθετήσεις με το τέλος των Βαλκανικών και τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το πέρασμα στον μεσοπόλεμο και την έκρηξη τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να καταδειχθεί η θέση τής Ελλάδας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και επίτιμος διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει (από τις 28 Μαρτίου) σε 5 μαθήματα τη ζωή και το έργο μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών, εμβληματικών μορφών που πρωταγωνίστησαν στο σανίδι αλλά και στην ιστορία τού νεοελληνικού θεάτρου και των οποίων η τέχνη αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τις γενιές των Ελλήνων ηθοποιών που ακολούθησαν: Αιμίλιος Βεάκης - Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη - Χριστόφορος Νέζερ, Ελένη Παπαδάκη - Νίκος Δενδραμής - Βασίλης Λογοθετίδης, Κατίνα Παξινού - Μαίρη Αρώνη - Δημήτρης Χορν.

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου - εικόνα 2

Τέλος, ο Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, θα συντονίσει (από τις 20 Μαρτίου) ενότητα 5 μαθημάτων για τους κλασικούς και σύγχρονους πεζογράφους τής παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπου θα μιλήσουν και με την ιδιότητά τους ως μεταφραστών των συγκεκριμένων λογοτεχνών, ο Δημήτρης Τριανταφυλίδης, μεταφραστής Ρωσικής λογοτεχνίας, για τον Φιόντορ Ντοστογιέφσι, ο Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Τζέιμς Τζόις, ο Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, για τον Σταντάλ, ο Παναγιώτης Πούλος, καθηγητής τής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, για τον Μαρσέλ Προυστ, και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας και μεταφραστής, για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και για εγγραφές εδώ: http://www.stoabibliou.gr/

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου - εικόνα 3

Χορηγός Επικοινωνίας TheTOC.gr.

Ακολουθήστε τη σελίδα του TheTOC.gr στο Facebook και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2021 | 17:31

Τα καλύτερα video games όλων των εποχών

Από το Super Mario Kart μέχρι το Zelda, αυτά είναι τα παιχνίδια που άλλαξαν την ιστορία του gaming.

12 Ιαν 2021 | 14:32

Face yoga: Οι σωστές κινήσεις για έναν καλύτερο ύπνο

Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη σας δείχνει πώς μπορείτε με απλές κινήσεις yoga προσώπου να έχετε έναν καλύτερο ύπνο στο #BeautyStarsFest.

11 Ιαν 2021 | 15:33
08 Ιαν 2021 | 15:21
08 Ιαν 2021 | 14:50

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ μέσα σε 3 λεπτά

Ίσως, το πιο κατατοπιστικό βίντεο για το πλέον φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα.

30 Δεκ 2020 | 17:35

Lifebuoy: Το σαπούνι - "θρύλος" που σώζει ζωές από το 1894 μέχρι σήμερα

Το σαπούνι "σωσίβιο" που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του από το 1894 μέχρι σήμερα.

30 Δεκ 2020 | 11:10

Γιορτές στο σπίτι: 5 προτάσεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Δεκ 2020 | 17:22

WhatsApp: Κακά νέα για όσους έχουν παλιά smartphones

Διακοπή υποστήριξης του WhatsApp σε παλαιότερες τηλέφωνικές συσκευές.

23 Δεκ 2020 | 13:11

Τώρα πια ό,τι επιθυμώ είναι ένα κλικ μακριά. Ένα κλικ κοντά

Το The Mall Athens εφαρμόζει το σύστημα click away και τα ψώνια γίνονται παιχνίδι.

23 Δεκ 2020 | 13:02

Χριστουγεννιάτικα δώρα από το Public: Γιορτινές αγορές που θα χαρίσουν χαμόγελα στους αγαπημένους σου

Στο Public.gr οι επιλογές είναι απεριόριστες για γιορτινές αγορές που θα κάνουν αυτές τις γιορτές αξέχαστες, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

23 Δεκ 2020 | 10:48

Vodafone TV: Στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη με μια σημαντική προσφορά

Αυτές τις γιορτές το Vodafone TV κάνει ένα "χριστουγεννιάτικο δώρο" σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ζουν σε δομές φιλοξενίας.