Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ο,τι πρέπει για αυτή την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα!
Φτιάχνεται πανεύκολα και πέρα από το γλάσο, μπορείτε να το στολίσετε με χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ή με τρούφα. Τη συνταγή μάς δίνει ο σεφ Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Συνταγή: Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού, χωρίς μίξερ
Υλικά
Κέικ
530 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
530 γρ. (2 1⁄2 κούπες) φυσικός χυμός πορτοκάλι
2 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
170 γρ. (λίγο παραπάνω από 3/4 κούπας) ηλιέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Γλάσο
120 γρ. (1 κούπα) άχνη ζάχαρη
3 κουτ. σούπας φυσικός χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση
Κέικ
Για να φτιάξουμε το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού χωρίς μίξερ, πρώτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, προσθέτουμε το ξίδι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στερεών στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε πολύ!)
Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας στο πιο ψηλό σημείο ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό.
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού.
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και σερβίρουμε.