
Πεντανόστιμο κέικ με κακάο, χωρίς αυγά και γάλα. Συνοδεύει τέλεια το πρωινό μας ρόφημα και είναι ωραίο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.
Υλικά
350 ml νερό
300 ml χυμός πορτοκαλιού
200 ml ελαιόλαδο
440 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50 γρ. σκόνη κακάο
λίγο λάδι + λίγο αλεύρι για το σκεύος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το νηστίσιμο κέικ με κακάο, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ τα υγρά της συνταγής (το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι να διαλυθεί σχεδόν η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας ημίρρευστος, ομοιογενής χυλός.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C, στη λειτουργία του αέρα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορθογώνιο ταψί 25 x 35 εκ.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 40-50 λεπτά (ή 30 λεπτά, για ορθογώνιο ταψί), μέχρι να βγει στεγνή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr