Νιώθετε μόνοι; Αγκαλιές και φίλοι προς ενοικίαση!

Η νέα παγκόσμια τάση κατά της μοναξιάς είναι η ενοικίαση φίλων. Φίλων που πληρώνονται μέχρι και 60 δολάρια την ώρα για να ακούσουν τα προβλήματά σας ή για να σας χαρίσουν μια αγκαλιά.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Νιώθετε μόνοι; Αγκαλιές και φίλοι προς ενοικίαση!

Νιώθετε μοναξιά; Θέλετε έναν φίλο για να βγείτε μαζί του, να συζητήσετε, να διασκεδάσετε; Εχετε ανάγκη από μια αγκαλιά; Μπορείτε να τα έχετε όλα πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα.

Μια νέα διαδικτυακή μόδα είναι η ενοικίαση φίλων είτε απλά για μια βόλτα, είτε γιατί θέλετε ένα ώμο για να ακουμπήσετε, είτε επειδή θέλετε να μιλήσετε με κάποιον.

Ολο και περισσότερες ιστοσελίδες επιτρέπουν σε κατοίκους πολλών χωρών να προσλαμβάνουν πλατωνικούς φίλους για "ατελείωτες δραστηριότητες" με μια σημαντική προειδοποίηση: Δεν επιτρέπεται η φυσική επαφή και δεν παρέχονται ρομαντικές ή σεξουαλικές υπηρεσίες.

Πήγαμε σε μια συναυλία μαζί», λέει μιλώντας για ένα από τα ραντεβού της. «Συνολικά, έβγαλα 60 δολάρια, και μου πλήρωσε τα ποτά μου, όπως είναι φυσικό. Δεν υπήρχε καμία αμηχανία, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση σαν φίλοι».

Οι διαχειριστές τους λένε: «απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που είναι μόνοι, χωρίς την προσδοκία ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πέρα ​​από μια πλατωνική φιλία. Αν κάποιος παραβιάσει τους όρους της ιστοσελίδας, θα αφαιρείται από το site».

Οι «φίλοι» και τα «μέλη»

Οι εν λόγω ιστοσελίδες χωρίζουν τους χρήστες σε δύο κατηγορίες: τους «φίλους» που μπορούν να χρεώνουν μέχρι και $60 μια ώρα για την παρέα τους, και στα «μέλη» που πληρώνουν τους φίλους άμεσα, καθώς και μια εβδομαδιαία συνδρομή από 5 έως 25 δολάρια.

Η σχέση του κάθε μέλους με τον φίλο τους είναι αυστηρά πλατωνική και διαφέρει ανάλογα με το ποιες είναι οι ανάγκες τους. Π.χ. υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μετακομίζουν σε μια νέα πόλη και μέσω της ιστοσελίδας επιθυμούν να βρουν φίλους για να πάνε μαζί στο γυμναστήριο, για να βγουν για φαγητό ή για να τους εμπιστευθούν τα προβλήματά τους από το τηλέφωνο. Ακόμα υπάρχουν φίλοι διαθέσιμοι σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, πρόθυμοι για διάφορες δραστηριότητες, από επισκέψεις σε μουσεία μέχρι ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.

Η πιο διαδεδομένη ιστοσελίδα είναι η www.rentafriend.com. Το site έχει βάση δεδομένων με πάνω από 500.000 εγγεγραμμένων «φίλων προς ενοικίαση», η οποία απευθύνεται και στην Ελλάδα.

Η Helen White, μια ενοικιαζόμενη φίλη με έδρα τη Βοστώνη, λέει ότι την έχουν πληρώσει $20 την ώρα μόνο για την συντροφιά της.«Πήγαμε σε μια συναυλία μαζί», λέει μιλώντας για ένα από τα ραντεβού της. «Συνολικά, έβγαλα 60 δολάρια, και μου πλήρωσε τα ποτά μου, όπως είναι φυσικό. Δεν υπήρχε καμία αμηχανία, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση σαν πραγματικοί φίλοι».

«Την πρώτη φορά είχα δείπνο με μια γυναίκα που ήταν στην πόλη για δουλειές, και τη δεύτερη, πήγα σε έναν αγώνα μπάσκετ με έναν άντρα του οποίου ο φίλος ακύρωσε το ραντεβού την τελευταία στιγμή».

Ο David Bakke, ένας ενοικιαζόμενος φίλος με βάση την Ατλάντα, είχε παρόμοιες εμπειρίες. «Την πρώτη φορά είχα δείπνο με μια γυναίκα που ήταν στην πόλη για δουλειές, και τη δεύτερη, πήγα σε έναν αγώνα μπάσκετ με έναν άντρα του οποίου ο φίλος ακύρωσε το ραντεβού την τελευταία στιγμή».Και τις δύο φορές ο Bakke, που είναι freelancer συγγραφέας, αρνήθηκε να πάρει αμοιβή του, δεδομένου ότι οι πελάτες του πλήρωσαν τη ψυχαγωγία της βραδιάς.

Αλλά δεν είχαν όλοι οι χρήστες τόσο θετικές εμπειρίες. Ο Mikey Rox, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΜΕ και δημοσίων σχέσεων Paper Rox στη Νέα Υόρκη, μπήκε στη λίστα των φίλων της RentAFriend από τους πρώτους (η υπηρεσία ξεκίνησε επίσημα το 2009), και λέει ότι δεν αποδέχθηκε ποτέ κανένα από τα αιτήματα φιλίας που του έγιναν. Και αυτό γιατί, ενώ ο 32χρονος Rox, ήταν πρόθυμος να παρέχει σε κάποιον τη συντροφιά του, η πλειοψηφία των προτάσεων που έλαβε – ήταν από μεγάλους σε ηλικία γκέι άνδρες (και ο Rox είναι γκέι) – που ήθελαν περισσότερα πράγματα από μια απλή φιλία.

Αν και οι ιστοσελίδες είναι πολύ σαφείς σχετικά με την πολιτική μηδενικής ανοχής σε μη πλατωνικά αιτήματα, η εμπειρία του Rox δεν είναι ασυνήθιστη. Η Ellen, επίσης, απέρριψε ένα φίλο επειδή «αισθάνθηκε ότι της ζητούσε σεξ» και χρησιμοποιεί πάντα ψευδώνυμο στο προφίλ της, με σκοπό την προστασία της ιδιωτικής της ζωής.

Μια θλιβερή εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων

Η Δρ. Carole Lieberman, ένας ψυχίατρος από το Beverly Hills, λέει ότι και μόνο η ύπαρξη ιστοσελίδων όπως η RentAFriend είναι "μια απίστευτα θλιβερή εξέλιξη σχετικά με το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων».

Εκτός από την ανησυχία για την ασφάλειά τους, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αμφισβητούν την βασική προϋπόθεση πάνω στην οποία βασίζονται όλες αυτές οι ιστοσελίδες: την ιδέα ότι η φιλία είναι κάτι που δεν μπορεί να αγοραστεί. Η Δρ. Carole Lieberman, ένας ψυχίατρος από το Beverly Hills, λέει ότι και μόνο η ύπαρξη ιστοσελίδων όπως η RentAFriend είναι «μια απίστευτα θλιβερή εξέλιξη σχετικά με το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων».

«Η πραγματική φιλία προέρχεται από κοινές εμπειρίες και αξίες, και τις αληθινές φιλίες, οι φίλοι είναι ισότιμοι», λέει η Λίμπερμαν. "Η ενοικίαση φίλων είναι από τη φύση της αναξιόπιστη, άνιση και προσωρινή. Μόλις σταματήσουν να πληρώνουν, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι πλέον εκεί για αυτούς. Αυτό είναι το αντίθετο της φιλίας, αν με ρωτάτε."

«Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο αποξενωμένοι από ποτέ», λέει. «Βγαίνουν μαζί μόνο για να περάσουν τη νύχτα κολλημένοι στα τηλέφωνά τους. Αν είχα έναν τέτοιο ασθενή, θα προσπαθούσα να μάθω τι τον εμποδίζει να συνδεθεί με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του, και θα εργαζόμουν μαζί του για να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Αυτή η υπηρεσία φίλων είναι κάτι σαν μια πρόχειρη επικάλυψη σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Οργή κατά της Μέγκαν Μαρκλ: Απαξίωσε το παλάτι - Ποιους παρομοίασε με "τοξικομανείς"

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη Μέγκαν Μαρκλ που ξέχασε το παρελθόν της και μοιράζει προσβολές...

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK 08 Οκτ 2020 | 19:16

Ιωάννα Μάνδρου: Ξεσπά η δημοσιογράφος για τις επιθέσεις μετά το σχόλιό της για τη Μάγδα Φύσσα on air στον ΣΚΑΪ [Βίντεο]

"Η αλητεία και η εκτόξευση λάσπης σε μένα δεν πιάνουν. Αλλού παιδιά", απαντά η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου στους επικριτές της για την αναφορά της στη Μάγδα Φύσσα

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 30 Σεπ 2020 | 18:15

Vodafone: Προβλήματα στο δίκτυο τηλεφωνίας και δεδομένων ίντερνετ

Δυσκολίες στις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, αλλά και στην πρόσβαση στο ίντερνετ για τους συνδρομητές της Vodafone

Η ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ 23 Οκτ 2020 | 07:23

Η ερωμένη του βασιλιά: Η πρώην του Χουάν Κάρλος καταγγέλλει τη βαθιά δυστυχισμένη Σοφία

Το δώρο των 65 εκατ. ευρώ, ο εκβιασμός για τη ζωή της και η βαθύτατα δυστυχισμένη βασίλισσα Σοφία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ... 22 Οκτ 2020 | 08:03

Βασιλικό νοικοκυριό: Η Ελισάβετ δίνει 20.000£ για 30 ώρες εργασίας στο παλάτι

Το άτομο που θα προσληφθεί, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει στο παλάτι, με όλα τα γεύματα και τα έξοδα πληρωμένα, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα...

21 Οκτ 2020 | 07:34

Ναι ήμουν άπιστη: Εκβίασαν την Νταϊάνα στο BBC στη συνέντευξη που προκάλεσε σεισμό στο παλάτι;

Χειρόγραφο σημείωμα της Νταϊάνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τη συνέντευξη στο BBC όπου παραδέχτηκε ότι είχε απατήσει τον Κάρολο όσο ήταν παντρεμένοι.

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 20 Οκτ 2020 | 07:30

Βασίλισσα Λετίσια: Οπτασία με total blue look και έξωμο φόρεμα

Το έξωμο navy φόρεμα της βασίλισσας Λετίσια και η κόρη της που αναλαμβάνει χρέη βασίλισσας σε αναμονή...

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ... 20 Οκτ 2020 | 07:29

Blast from the past: Το νέο... copy paste πορτρέτο του Χάρι και της Μέγκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έδωσαν ένα νέο πορτρέτο στη δημοσιότητα, αλλά... κάτι μας θυμίζει.

14 ΕΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 16 Οκτ 2020 | 07:11

Royal material: Η ημέρα που η 14χρονη Ελισάβετ έδειξε ότι έχει στόφα βασίλισσας

80 χρόνια πριν, ένα 14χρονο κορίτσι πραγματοποίησε με θάρρος την πρώτη ομιλία του και έδειξε ότι είχε τα κότσια να γίνει Βασίλισσα.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Οργή κατά της Μέγκαν Μαρκλ: Απαξίωσε το παλάτι - Ποιους παρομοίασε με "τοξικομανείς"

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη Μέγκαν Μαρκλ που ξέχασε το παρελθόν της και μοιράζει προσβολές...

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 14 Οκτ 2020 | 07:44

Μισέλ Φάιφερ: Στα 62 της διατηρεί τη νεανικότητά της και κάνει στιλιστικές προτάσεις

H ομορφιά και το στιλ δεν έχουν ηλικία και αυτό μας το επιβεβαιώνουν συχνά πολλές ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών και η πανέμορφη Μισέλ Φάιφερ.

ΤΑ RED LOOKS ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 14 Οκτ 2020 | 07:17

Βασιλικές εμφανίσεις: Η βασίλισσα Λετίσια στα κόκκινα μαζί με τις πριγκίπισσές της

Τα red looks της βασίλισσας Λετίσια και οι άψογες πριγκίπισσες κόρες της Λεονόρ και Σοφία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 07:39

H επιστροφή του "ασώτου": Ο πρίγκιπας Χάρι έρχεται για σκληρή κουβέντα με τη βασίλισσα

O πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει τους... εφιάλτες του και να δώσει εξηγήσεις στη βασίλισσα Ελισάβετ.