Follow us

Ο "εθνικός" ζαχαροπλάστης Στ. Παρλιάρος και 3 συνταγές του για τις γιορτές

Τα μυστικά της βασιλόπιτας και συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο "εθνικός" ζαχαροπλάστης Στ. Παρλιάρος και 3 συνταγές του για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα στο μυαλό όλων είναι συνδεδεμένα με την ξεκούραση, τη διασκέδαση, την αγάπη, το φαγητό και φυσικά τα γλυκά. Τα γλυκά, μάλιστα είναι αυτά που ίσως απασχολούν όλους περισσότερο από τις ίδιες τις ημέρες των γιορτών.

Παραδοσιακά ή μοντέρνα, ελληνικά ή ξενόφερτα κυριαρχούν τις ημέρες των γιορτών και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος στην Ελλάδα από τον «εθνικό» ζαχαροπλάστη, που δεν είναι άλλος από τον Στέλιο Παρλιάρο, για να μιλήσει για τις... γλυκιές αλχημείες της κουζίνας.

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνάντησε τον Στέλιο Παρλιάρο στο εργαστήριο του, στην οδό Τσόχα και μίλησε για την παράδοση, για το παρελθόν και το μέλλον της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, για τη ζωή του, την τηλεόραση, τα υλικά, για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα και φυσικά μοιράστηκε τις συνταγές του με όλους τους Έλληνες.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι στο σπίτι μαγείρευαν πολύ θυμάται μα πιο πολύ η γιαγιά του με την οποία μαγείρευε μαζί της κι ίσως ήταν αυτή, όπως λέει, που του έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθεί με την ζαχαροπλαστική. «Από μικρό παιδί έβλεπα μέσα στο σπίτι να μαγειρεύουν όλοι, η γιαγιά, η μαμά ακόμα και ο μπαμπάς μου», λέει ο κ. Παρλιάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παιδί ακόμα ήρθε στην Ελλάδα για να συνεχίσει το σχολείο και αργότερα, στο τέλος της εφηβείας του, εκεί στα 17 ξεκίνησε την πορεία του στον «γλυκό κόσμο» ως μαθητευόμενος στο ζαχαροπλαστείο Παπασπύρου.

Από την πορεία του στο χώρο της ζαχαροπλαστικής ο γνωστός Pastry chef, έχει να θυμηθεί πολλές χαρές αλλά και στενοχώριες, το μεγάλο του όμως παράπονο είναι η έλλειψη ζαχαροπλαστικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Ο "εθνικός" ζαχαροπλάστης Στ. Παρλιάρος και 3 συνταγές του για τις γιορτές

«Έχουμε ξεχάσει την έννοια της ελληνικής παράδοσης και έχουμε εντάξει πολλά ξένα παρασκευάσματα. Αντί για το ελληνικό τσουρέκι οι Έλληνες πλέον αγοράζουν πανετόνε. Το θεωρούν μέρος της ελληνικής κουλτούρας. Καταλαβαίνω είναι πολύ πιο φτηνό, αλλά δεν έχει σχέση με την παράδοσή μας», επισημαίνει ο κ. Παρλιάρος.

Και η στροφή που παρατηρείται προς τα ξενόφερτα προϊόντα οφείλεται όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρλιάρος στο ότι η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα δεν έχει παράδοση όπως στην δυτική Ευρώπη. «Η έννοια της ζαχαροπλαστικής είναι λίγο μπερδεμένη εδώ. Όπου φυσήξει ο άνεμος. Ό,τι προστάζει η μόδα, φτιάχνει ένας μακαρόν, το αγοράζουν όλοι. Η ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα δεν έχει ταυτότητα. Δυστυχώς».

Αναφερόμενος στον ρόλο που έχουν παίξει οι τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες και ο ίδιος συμμετέχει, προς την κατεύθυνση αυτή είναι κατηγορηματικός. «Η τηλεόραση κάνει καλό, αλλά και κακό. Εγώ κάνω τηλεόραση εδώ και δέκα χρόνια, και προσπαθώ κάθε φορά να δείχνω κάτι το διαφορετικό. Οι Έλληνες όμως στα γλυκά είναι πιο πολύ της αμερικάνικης κουλτούρα. Θέλουν να είναι μεγάλα, με έντονα χρώματα και πολύ ζαχαρόπαστα. Είμαστε λίγο της υπερβολής, σαν τους Λιβανέζους. Έτσι η ζαχαροπλαστική στο σπίτι δεν μπορεί να πλησιάσει την γαλλική γιατί είναι δύσκολη, θέλει τεχνογνωσία, αφοσίωση. Είναι πιο φίνα, τα γλυκά πιο μικρά και οι ισορροπίες ευαίσθητες. Οι Έλληνες θέλουν μπόλικο πράγμα, γρήγορο και εύκολο».

Όπως λέει ξεκίνησε την τηλεόραση τηρώντας κάποιες βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής. «Όμως ο κόσμος θέλει να δει και κάτι διαφορετικό. Τις εκπομπές τις βλέπουν και νέοι άνθρωποι και παιδιά από σχολές ζαχαροπλαστικής. Οι γονείς πλέον στηρίζουν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τα γλυκά. Παλιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να τα στείλουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και να γίνουν ζαχαροπλάστες. Ήταν και παρεξηγημένο το επάγγελμα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Πολλές φορές, λέει, τα γλυκά που φτιάχνει στις τηλεοπτικές εκπομπές είναι δύσκολα να γίνουν στο σπίτι, αλλά όπως συμπληρώνει πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο του εντυπωσιασμού. «Δεν είναι ανάγκη όλοι να μπορούν να τα κάνουν όλα».

Ωστόσο τονίζει ότι η τηλεόραση συνετέλεσε στη διάδοση ξενόφερτων γλυκών. «Πολλά από αυτά έγιναν μόδα μέσα από την τηλεόραση. Θα πω πάλι για τα μακαρόν. Ο κόσμος τα γνώρισε, προσπάθησε να τα φτιάξει, δεν τα κατάφερε, παρότι δεν είναι δύσκολα και πήγε στο επόμενο. Στη συνέχεια γέμισε η Αθήνα με καταστήματα cupcakes, ούτε αυτά όμως κράτησαν και έκλεισαν και μετά ήρθε το frozen yogurt. Τρέλα!», αναφωνεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρλιάρος.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον «εθνικό» ζαχαροπλάστη, συμβαίνουν γιατί η Ελλάδα δεν έχει παράδοση τα γλυκά. «Δεν είμαστε Ιταλοί ή Γάλλοι. Δεν κρατάμε την παράδοσή μας και δεν την εξελίσσουμε. Δεν έχουμε ζαχαροπλαστική, ουσιαστική. Και τα σιροπιαστά που έχουμε, δεν έχουν καμία σχέση με τα γνήσια σιροπιαστά της Πόλης. Τα λιβανέζικα για παράδειγμα που είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Πόλης, διατηρούν μια ταυτότητα. Μια συνέχεια της παράδοσής τους. Εμείς αυτό δεν το έχουμε και κάπου λίγο το χάνουμε».

Στις ημέρες των Χριστουγέννων όμως η παράδοση των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων είναι ισχυρή και άντεξε στο πέρασμα των χρόνων και όπως σημειώνει ο κ. Παρλιάρος ίσως είναι τα μοναδικά γλυκά που διατηρούν τον χαρακτήρα τους.

«Ουσιαστικά τα δικά μας παραδοσιακά γλυκά, είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες που πια δεν τις τρώει σχεδόν κάνεις. Μόνο στην επαρχία. Αλλά οι νεολαία δεν τρώει δίπλες. Η επαρχία ευτυχώς κρατάει σε μεγαλύτερο βαθμό την παράδοση, είναι πιο πιστή. Η αλλοίωση παρατηρείται περισσότερο στην Αθήνα, όπου όμως είναι και ο περισσότερος πληθυσμός».

Κι εκεί θυμάται την φανουρόπιτα, που όπως λέει, μπορεί να μην έχει σχέση με τα Χριστούγεννα είναι όμως στενά συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση.

«Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακά ελληνική. Ως επί το πλείστον την φτιάχνουν οι νοικοκυρές την πρωτομηνιά, στην Πόλη την έφτιαχναν κάθε Δευτέρα και την πήγαιναν κατά προτίμηση σε μια εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, για να τους φανερώσει κάτι ή κάποιον που ψάχνουν. Σήμερα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την φανουρόπιτα στην καθημερινότητά μας σαν ένα απλό κέικ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κι αφού κλείσει την παρένθεσή του για την φανουρόπιτα επιστρέφει στα διάσημα γλυκά των Χριστουγέννων. «Ξέρετε ακόμα και κουραμπιές, αν το ψάξουμε κι αυτός πολίτικος είναι. Οι Τούρκοι όλα τα μπισκοτοειδή τα λένε κουραμπιέ. Οι Πολίτες ήταν αυτοί που πρόσθεσαν την άχνη ζάχαρη. Έτσι ουσιαστικά το καθεαυτού ελληνικό ή καλύτερα του σημερινού ελλαδικού χώρου, γλυκό είναι το μελομακάρονο και οι ξεχασμένες δίπλες».

Το καλά μελομακάρονα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρλιάρος πρέπει να είναι τραγανά από έξω και μαλακά μέσα. Θέλουν την τεχνική τους στην παρασκευή, στο σιρόπιασμα και θέλουν καλής ποιότητας υλικά. «Θέλουν να βάλεις από πάνω το καρύδι, τον χυμό πορτοκάλι και τα αρώματα…».

Από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα φυσικά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην συνταγή. Αλλάζει το συνταγολόγιό τους. Άλλα είναι πιο ξερά, άλλα πιο ζουμερά.

Και η παρασκευή των κουραμπιέδων έχει αποκλίσεις στην κάθε περιοχή. «Εγώ βάζω αγελαδινό βούτυρο, το οποίο το καθαρίζω πιο πριν για να έχει ωραίο άρωμα, αλλά γενικά στην Ελλάδα -νομίζω και στην Πόλη- φτιάχνουν τους κουραμπιέδες με πρόβειο βούτυρο, που είναι λίγο πιο βαρύ. Έχει μια πιο βαριά μυρωδιά και πολλοί δεν μπορούν να τους φάνε, ενώ με το αγελαδινό είναι πολύ πιο φίνοι και ωραίοι», συμβουλεύει ο κ. Παρλιάρος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του κουραμπιέ που από ένα απλό μπισκότο, έγινε ένα χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με την προσθήκη της άχνης, ο κ. Παρλιάρος λέει: «Στο βιβλίο μου "Βανίλια- Σοκολάτα" είχα κάνει μία παραλλαγή που άρεσε πάρα πολύ. Έβαλα γλάσο με βανίλια αντί για άχνη ζάχαρη πάνω από τον κουραμπιέ, και είναι ολόλευκος χωρίς να σε λερώνει. Έχει μία διαφορά».

Ο "εθνικός" ζαχαροπλάστης Στ. Παρλιάρος και 3 συνταγές του για τις γιορτές - εικόνα 2

«Καλώς ή κακώς όταν εξελίσσεις κάποια πράγματα για να είσαι μπροστά, πρέπει να εξελίσσεις και τη ζαχαροπλαστική, να κάνεις παραλλαγές. Ωραία η παράδοση, την σέβομαι πάρα πολύ αλλά μ' αρέσει να πειραματίζομαι. Να πάω λίγο παραπέρα χωρίς να ξεφεύγω όμως από τις ρίζες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρλιάρος.

ΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ

Ο Στέλιος Παρλιάρος υποστηρίζει ότι δεν κρατάει μυστικά στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Βέβαια παραδέχεται ότι πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν να φτιάξουν τα γλυκά του και δεν το καταφέρνουν και τότε κατηγορούν αυτόν πιστεύοντας ότι δεν έχει σώσει όλα τα υλικά και όλα τα μυστικά για την επιτυχία της συνταγής.

«Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να πετύχουν τα γλυκά μου. Και δεν μπορούν όχι γιατί δεν έχω πει όλα τα υλικά, αλλά γιατί κάνουν τις δικές τους αλχημείες. Ξέρετε τι πηγαίνουν και κάνουν; Το ανακαλύπτω στην πορεία. Αλλάζουν τη συνταγή. Τους φαίνεται πολλή ή λίγη η ζάχαρη και αλλάζουν τις αναλογίες. Αν στην μαρέγκα, ας πούμε δεν βάλεις τη σωστή ποσότητα ζάχαρης τότε δεν θα σου ψηθεί ποτέ. Είναι θέμα χημείας. Και δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Δεν μπορείς να αντικαθιστάς το βούτυρο με μαργαρίνη. Δεν είναι ίδιο το αποτέλεσμα».

Κι εκεί έρχεται να απενοχοποιήσει τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα γλυκά. «Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται το βούτυρο. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από τις μαργαρίνες. Όπως και τα αυγά. Πλέον όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους από την κατανάλωση των αυγών. Εξάλλου σε ένα γλυκό που είναι για 12-15 άτομα το να βάλεις 6 αυγά δεν είναι πολύ. Αντιστοιχεί σε μισό αυγό ανά άτομο», λέει και προσθέτει: «Πάντως όσοι τηρούν πιστά τις συνταγές μου τις πετυχαίνουν».

Ο "εθνικός" ζαχαροπλάστης Στ. Παρλιάρος και 3 συνταγές του για τις γιορτές - εικόνα 3

Συνεχίζοντας την κουβέντα με τον διάσημο ζαχαροπλάστη συμβουλεύει τις νοικοκυρές ότι για να πετύχουν τα γλυκά χρειάζεται αγάπη. «Δεν θέλει ξεπέτα το γλυκό. θέλει φροντίδα για να γίνει. Το γλυκό είναι πολυτέλεια. Είναι ένα συμπλήρωμα και είναι ευτυχία και χαρά μέσα στο σπίτι. Είναι τα αρώματα, οι γλυκές αναμνήσεις. Δεν είναι ότι πήρα ένα ψάρι, ένα κρέας, το έκοψα το έριξα μέσα σε μία κατσαρόλα και το μαγείρεψα. Το γλυκό είναι χαρά, γι' αυτό και τα παιδιά και στην τηλεόραση μαγεύονται με το γλυκό. Δεν μαγεύονται τόσο πολύ με τη μαγειρική όταν βλέπουν κρέατα, κρεμμύδια και σκόρδα. Το γλυκό είναι παραμύθι. Γι' αυτό πρέπει να το διασκεδάζεις κιόλας. Όταν το διασκεδάζεις, και έχεις καλή πρώτη ύλη, σίγουρα θα πετύχει».

Ακόμα και να μην πετύχει απόλυτα, λέει ο κ. Παρλιάρος εάν η πρώτη ύλη είναι καλής ποιότητας, ακόμα και τότε το γλυκό θα τρώγεται, δεν θα είναι για πέταμα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν θα μπορούσε να κλείσει μια τόσο «γλυκιά» συνάντηση χωρίς να πάρει μαζί του τη «γεύση» από την πολίτικη βασιλόπιτα, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα του πιο γνωστού Pastry chef.

«Στην Ελλάδα θέλουν την βασιλόπιτα σαν κέικ. Αυτό δεν είναι παράδοση πια. Στην Κωνσταντινούπολη όπως και το τσουρέκι, είναι κάτι το παραδοσιακό, λες: "Αυτό είναι". Στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό, απλώς οι Πολίτες έχουν την πολίτικη βασιλόπιτα, που νομίζω οι περισσότεροι Ελλαδίτες την προτιμάνε. Έχει μία ιδιαίτερη γεύση, δεν είναι πολύ γλυκιά και είναι όπως το τσουρέκι, είναι μία παραλλαγή του τσουρεκιού, πιο σφιχτό πιο σταθερό, έχει μαστίχα, μαχλέπι. Το μυστικό της είναι ότι θέλει πάρα πολλή ώρα ζύμωμα όπως και το τσουρέκι , γι αυτό ζύμωναν στη λεκάνη με τα χέρια, αλλά τώρα είναι το μίξερ - έχει απλοποιηθεί η διαδικασία- και θέλει χρόνο. Γι αυτό δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με τη βασιλόπιτα πάρα πολλές νοικοκυρές, ειδικά οι νέες. Θέλει φουσκώματα, ξαναφουσκώματα, μετά ψήσιμο. Μου πέτυχε δεν μου πέτυχε, φούσκωσε δεν φούσκωσε, οπότε είναι λίγο δύσκολο. Γι' αυτό προτιμούν να την πάρουν έτοιμη ή να φτιάξουν κέικ».

Στην παρασκευή της πολίτικης βασιλόπιτας οι νοικοκυρές όπως σημειώνει ο Κωνσταντινοπολίτης ζαχαροπλάστης, πρέπει να προσέχουν να μην «κάψουν» τη μαγιά. «Αν το νερό είναι πολύ ζεστό δεν θα πετύχει. Δεύτερον, θέλει πάρα πολύ ζύμωμα, γιατί στην αρχή αυτό κολλάει, και όσο το ζυμώνουνε τόσο ξεκολλάει. Και τι πάνε και κάνουνε; Νομίζουν ότι κολλάει γιατί θέλει αλεύρι και προσθέτουν συνεχώς αλεύρι. Κάτι που χαλάει το αποτέλεσμα».

Πάντως ο ίδιος προτείνει στις νοικοκυρές να μην φοβηθούν και να φτιάξουν μόνες τους τα γλυκά «Μην διστάσετε. Λερωθείτε. Βάλτε τα χέρια στο ζυμάρι. Άλλωστε σήμερα έχουμε και τα μίξερ σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Φέρτε αυτή την χαρά της δημιουργίας στο σπίτι σας».

Καλά Χριστούγεννα.

Ακολουθούν οι συνταγές για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και την πολίτικη βασιλόπιτα.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

200 γρ. χυμός πορτοκαλιού

270 γρ. ηλιέλαιο

600 γρ. αλεύρι

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

20 γρ. ζάχαρη άχνη

¼ κουτ. του γλυκού κανέλα

¼ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο

30 γρ. βούτυρο λιωμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι κομμένο στα 2

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ. μέλι

καρύδια χοντροκομμένα

μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Την τοποθετούμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 30-40 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

300 γρ. βούτυρο γάλακτος ή αγελάδος clarifie

125 γρ. αμύγδαλο

110 γρ. ζάχαρη άχνη

25 γρ. ρούμι μαύρο

600 γρ. αλεύρι

1 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ

άχνη για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.) Παράλληλα, χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα και ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, τους βουτάμε στην άχνη. Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.

TIPS:

Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές.

Το αφράτεμα του βουτύρου με της ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.

Να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός.

Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό υπόστρωμα που δεν είναι ευχάριστο όταν το τρώμε.

Πάντα να τον σκεπάζουμε καλά γιατί απορροφά πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζει και δεν μένει τραγανός.

Διατηρείται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένος.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ:

1000 γρ. αλεύρι σκληρό

5 αυγά

250 γρ. ζάχαρη

200 γρ. βούτυρο

100 γρ. γάλα

100 γρ. νερό χλιαρό

80 γρ. μαγιά

5 γρ. μαστίχα

5 γρ. μαχλέπι

1 αυγό για επικάλυψη

σησάμι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή, μην καεί και ξεπεράσει τους 50οC. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα στο mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να εξαφανιστεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι, χωρίζουμε το ζυμάρι στα μεγέθη και τις ποσότητες που θέλουμε να φτιάξουμε. Στη λαμαρίνα του φούρνου τοποθετούμε μια λαδόκολλα, παίρνουμε το ζυμάρι που έχουμε ξεχωρίσει, πιέζουμε με τη παλάμη μας δίνοντας στρογγυλό σχήμα και πάχους γύρω στους 4-5 πόντους. Σε κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε από τη κάτω πλευρά το νόμισμα που θέλουμε. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Ανακατεύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Πασπαλίζουμε με το σησάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι η βασιλόπιτα να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Νοε 2025 | 12:28

Συνταγή για την πιο θρεπτική κοτόσουπα που καταπολεμά τις ιώσεις

Η απόλυτη κοτόσουπα που ενισχύει οργανισμό και ενέργεια σε κάθε κουταλιά!

05 Νοε 2025 | 10:49

Το cinnamon roll έγινε κέικ- Θα θέλεις να το φτιάξεις σήμερα κιόλας!

Cinnamon Roll κέικ- Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την γλυκιά κανέλα των cinnamon rolls. Ιδανικό για πρωινό, καφέ ή επιδόρπιο, έτοιμο σε λίγα απλά βήματα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:23

Τέλειο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Πολύ αρωματικό, ιδανικό για τον καφέ σας

Αν λατρεύετε τα carrot cakes αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να φτιάξετε!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:19

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

04 Νοε 2025 | 11:20

Φαρίν λακτέ porridge: Η πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου κρέμας

Η γεύση που θα σε "ταξιδέψει" στα παιδικά σου χρόνια στην πιο light εκδοχή της

03 Νοε 2025 | 09:55

10 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις στιγμές που τους έμαθαν τι σημαίνει μητρότητα

Οι πιο δυνατές ιστορίες αγάπης γράφονται από μαμάδες και είναι όλες αληθινές!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Νοε 2025 | 07:39

Το πιο ελαφρύ και αφράτο ρολό μήλου - Γεμάτο με τα αρώματα του φθινοπώρου

Με μαλακό παντεσπάνι που θυμίζει σιροπιαστό, γέμιση από καραμελωμένα μήλα και άρωμα κανέλας, λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με φθινοπωρινή θαλπωρή.

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Νοε 2025 | 09:30

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας μόνο με 4 υλικά

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας μόνο με τέσσερα υλικά. Ετοιμο σε ελάχιστον χρόνο.

31 Οκτ 2025 | 23:44

Φαίνεσαι κουρασμένη; Τέλεια! Αυτό είναι το makeup trend που όλοι αντιγράφουν

Ξέχνα το glass skin και τα filters της τελειότητας. Το tired girl makeup είναι η Gen Z απάντηση στο ψέμα "I woke up like this". Λίγο smudged eyeliner, μαύροι κύκλοι που δεν κρύβονται εντελώς και voilà το beauty trend που κάνει την κούραση να δείχνει cool.

31 Οκτ 2025 | 12:40

Σαν τσουρέκι! Φτιάξε σε χρόνο dt σπιτική granola με κάρδαμο + μαχλέπι

Το πιο αρωματικό, χειμωνιάτικο πρωινό σε περιμένει στο ταψί σου!

31 Οκτ 2025 | 10:25

Πότε τα chat group γονιών ξεφεύγουν από τον ρόλο τους;

Tα chat group γονιών αποκαλύπτουν τη νέα μορφή υπερπροστασίας στην εποχή των social media. Πού σταματά η αγάπη και πού αρχίζει η παρεμβατικότητα;

31 Οκτ 2025 | 09:22

Πώς θα πετύχεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας βήμα-βήμα

Μάθε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας με πλούσια γεύση, αφράτη υφή και λαχταριστό αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή που λιώνει στο στόμα!

30 Οκτ 2025 | 10:29

Πώς να φτιάξεις εύκολα ομελέτα με αραβική πίτα (βήμα-βήμα)

Αφράτη ομελέτα με αραβική πίτα, τυριά, ζαμπόν και πιπεριές. Γρήγορη, πεντανόστιμη συνταγή ιδανική για πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Οκτ 2025 | 08:27

Το πιο αφράτο και light ραβανί - Χωρίς αυγά και ζάχαρη

Το πιο light ραβανί που έχεις φάει ποτέ. Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, ούτε αυγά.

29 Οκτ 2025 | 10:24

Οι παππούδες δεν είναι απλώς επισκέπτες - Πρέπει να γίνουν ξανά μέρος της οικογένειας

Οι παππούδες δεν είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Τα παιδιά χρειάζονται τη σταθερή παρουσία τους για να μεγαλώνουν με αγάπη και ασφάλεια.

29 Οκτ 2025 | 10:10

Αυτά τα λαχταριστά mini cheesecakes καραμέλας του Άκη δεν θέλουν ψήσιμο και έχουν μόνο 3 υλικά - Φανταστικό γλυκό στη στιγμή

Μια εύκολη συνταγή για βελούδινα, αρωματικά cheesecakes καραμέλας που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Οκτ 2025 | 08:58

Κορμός μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο γλυκό για το φθινόπωρο, χωρίς ψήσιμο

Αυτός ο κορμός-μηλόπιτα είναι ό,τι πιο cozy μπορείς να φτιάξεις το φθινόπωρο! Συνδυάζει τη ζεστή γεύση της κλασικής μηλόπιτας με τη βελούδινη υφή ενός κορμού.

27 Οκτ 2025 | 10:29

5 λεπτά & 1 μπολ: Φτιάξε την πιο εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Μια υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης κοτόπιτας, χωρίς φύλλο και περιττά λιπαρά. Ετοιμάζεται σε 5 λεπτά και ψήνεται χωρίς κόπο!

24 Οκτ 2025 | 11:18

Με γεύση καρυδόπιτα: Πεντανόστιμες μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη

Απόλαυσε τη γεύση της καρυδόπιτας σε υγιεινές μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη και χωρίς ενοχές!

24 Οκτ 2025 | 09:31

Γιατί στην Ελλάδα δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μας μόνα στα παιδικά πάρτι;

Γιατί στο εξωτερικό τα παιδιά μένουν μόνα τους στα παιδικά πάρτι και στην Ελλάδα οι γονείς δεν φεύγουμε ποτέ;

ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτ 2025 | 09:08

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τα έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα έλεγαν "λάγανον" - Ποια είναι η ιστορία τους

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε η σημερινή το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.

24 Οκτ 2025 | 09:07

Μοσχαράκι κοκκινιστό σε fast version- Έτοιμο σε 15 λεπτά

Μαγειρέψτε το πιο γρήγορο και εύκολο κοκκινιστό μοσχαράκι που κάνατε ποτέ μόλις σε 15 λεπτά και μόνο σε ένα σκεύος! Ένα αγαπημένο, κλασικό και μαμαδίστικο φαγητό που θα σας λύσει τα χέρια!

24 Οκτ 2025 | 06:13

Στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: 3 αρώματα που μυρίζουν ονειρεμένα

Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες επιλογές, που μπορείς να βρεις εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό κόσμο, τη δική της ατμόσφαιρα και το δικό της sillage.

23 Οκτ 2025 | 14:30
23 Οκτ 2025 | 11:37

Το πιο εύκολο τιραμισού που έχεις φτιάξει ποτέ- Χωρίς αυγά

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή του- Φτιάξε την πιο απλή ιταλική απόλαυση, γρήγορα και εύκολα

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2025 | 08:56

Το καλύτερο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Αφράτο, με φθινοπωρινά αρώματα

Πανεύκολο και μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σας τα πρωινά και τα απογεύματα του φθινοπώρου.

23 Οκτ 2025 | 06:43

Γιατί τα παιδιά φωνάζουν "6-7!"; H viral έκφραση που ενώνει τα παιδιά της Generation Alpha

Τι κρύβεται πίσω από τη φράση "6-7" που λένε όλα τα παιδιά στο TikTok και στα σχολεία;

22 Οκτ 2025 | 16:00

Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο αλά κρεμ λάιτ χωρίς κρέμα γάλακτος

Απόλαυσε το αγαπημένο σου πιάτο με την ίδια πλούσια γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες, εύκολα, νόστιμα και πιο υγιεινά.

22 Οκτ 2025 | 10:06

Μακαρόνια με κιμά σε 1 κατσαρόλα- Φτιάξε το πιο κλασικό φαγητό χωρίς κόπο

Σε μόλις ένα σκεύος, ετοιμάζεις ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα με μακαρόνια για όλη την οικογένεια.

21 Οκτ 2025 | 10:27

Σπιτική γαλατόπιτα στο φούρνο- Έτοιμη σε λίγα βήματα

Η πιο βελούδινη γαλατόπιτα με φύλλο- Μια συνταγή μου μυρίζει σπίτι και μαμά!

21 Οκτ 2025 | 09:59

Πώς ένα πείραμα των ’50s επηρέασε τη γονεϊκότητα

Οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες δεν μαθαίνουν τίποτα στα παιδιά και μπορεί να είναι και επβλαβείς- Ποια στρατηγική γονεϊκότητας προτείνει η νευροεπιστήμη;

21 Οκτ 2025 | 09:04

Συνταγή για φανταστικό κέικ κολοκύθας - Αφράτο, με όλα τα φθινοπωρινά αρώματα

Η κίτρινη κολοκύθα δίνει στο κέικ υπέροχη γλυκιά γεύση, χρώμα και μοναδική υφή.

20 Οκτ 2025 | 12:35

Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της - χωρίς ζάχαρη!

Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ

20 Οκτ 2025 | 10:50

Εύκολη κρεμ μπρουλέ σε 2 λεπτά

Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της κρεμ μπρουλέ που θα φτιάξεις μέσα σε 2 λεπτά!

17 Οκτ 2025 | 11:35

Αυτή τη σούπα έτρωγαν τον 19ο αιώνα για τον πονόλαιμο

Η πιο παλιά, σπιτική σούπα που γιατρεύει άμεσα από πονόλαιμο και βήχα!

17 Οκτ 2025 | 10:17

Εσύ πόσο εμπιστεύεσαι τα social media για θέματα γονεϊκότητας;

Όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται TikTok και Instagram για συμβουλές αλλά πόσο ασφαλές είναι αυτό;

17 Οκτ 2025 | 09:57

Μac & cheese με 3 υλικά- H πιο εύκολη εκδοχή του κλασικού, αμερικάνικου πιάτου

Μac & cheese με πλούσια τυρένια σάλτσα που θα φτιάξεις πολύ εύκολα!

16 Οκτ 2025 | 12:30

Εναλλακτική καρυδόπιτα σαν κέικ χωρίς ζάχαρη - Ελαφριά και πεντανόστιμη

Λαχταριστό κέικ με καρύδια και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη και ενοχές!

16 Οκτ 2025 | 10:21

Τραχανόπιτα στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Μια πανεύκολη και γρήγορη τραχανόπιτα με φύλλο κρούστας.

15 Οκτ 2025 | 10:16

Ιαβέρης: "Στο τρακάρισμα θα δουν το παιδί να τρυπάει το τζάμι"

Η σημασία του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, σε γλαφυρή απόδοση από τον θρυλικό Ιαβέρη.

15 Οκτ 2025 | 09:57

Light ραβανί με 3 υλικά - Χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι

Αυτό το ραβανί μπορείς να το φτιάχνεις κάθε μέρα! 'Εχει γιαούρτι και το πιο light σιρόπι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 15 Οκτ 2025 | 07:21
14 Οκτ 2025 | 11:10

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι - Το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή

Μια γρήγορη και αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται πανεύκολα με σιμιγδάλι, φέτα και γιαούρτι.

13 Οκτ 2025 | 15:04

Γιατί οι παππούδες από την πλευρά του μπαμπά δεν έχουν τόση επαφή με τα εγγόνια όσο της μαμάς; Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρότερους δεσμούς με τους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας. Γιατί; Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το μητρογραμμικό πλεονέκτημα..

13 Οκτ 2025 | 12:30

Σιμιγδαλόκρεμα με γεύση μηλόπιτα: Η πιο comfort συνταγή του φθινοπώρου

Ένας απόλυτος συνδυασμός που θα σε ξετρελάνει!

13 Οκτ 2025 | 11:43

Κλαμπ σάντουιτς στο τηγάνι: Η φανταστική συνταγή του Άκη με κοτόπουλο είναι το βραδινό που θα φτιάχνεις συνέχεια

Το πιο νόστιμο club sandwich με κοτόπουλο, αυγό, μπέικον και μια παραλλαγή της κλασικής Caesar sauce!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 13 Οκτ 2025 | 08:24

Το απόλυτο σοκολατένιο κέικ με κακάο - Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ

Το απόλυτο κέικ! Έχει σοκολάτα, είναι αφράτο, νόστιμο και δεν χρειάζεται μίξερ.

11 Οκτ 2025 | 14:04

Ένας single μπαμπάς άφησε τη δουλειά του ως δικηγόρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του- Η 11χρονη κόρη του έχει πάρει ήδη 2 πτυχία!

Η ιστορία του Rafael Perales που αποφάσισε ότι τα παιδιά του έχουν πάντα προτεραιότητα στη ζωή του!

11 Οκτ 2025 | 14:02

AI και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς για τα όρια στη χρήση των chatbots

Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς- σύμφωνα με τον Jonathan Haidt -για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση των παιδιών τους με chatbots και να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

11 Οκτ 2025 | 09:45

"Superwoman syndrome": Οδηγός επιβίωσης για να μην νιώθεις ότι... πρέπει να τα προλάβεις όλα

Μάθε τι είναι το "Superwoman syndrome" και πώς δεν θα πέσεις κι εσύ στην παγίδα του.

10 Οκτ 2025 | 09:52

Βάφλες της στιγμής: Εύκολες και τραγανές με 3 υλικά

Με αυτά τα υλικά οι βάφλες θα γίνουν τραγανές απ'έξω και αφράτες από μέσα!

10 Οκτ 2025 | 07:07

Πέντε μανικιούρ που κάνουν κάθε εμφάνιση να δείχνει πιο ακριβή

Αυτά τα 5 nail looks κάνουν ακόμα και το πιο απλό outfit να δείχνει πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι είναι.

09 Οκτ 2025 | 22:43

3 κρέμες φαρμακείου που εξαφανίζουν τις ρυτίδες από λαιμό και ντεκολτέ

Ο λαιμός προδίδει την ηλικία πιο γρήγορα απ’ ό,τι το πρόσωπο και δυστυχώς είναι το σημείο που παραμελούμε περισσότερο στην περιποίησή μας.

09 Οκτ 2025 | 11:24

Εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες

Φτιάξε την πιο εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες. Μια γρήγορη, τραγανή και πεντανόστιμη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά!

08 Οκτ 2025 | 14:35

Citizen Jim – Νέο single "Tossed Away"

Ένα νέο μουσικό και εννοιολογικό κεφάλαιο για το συγκρότημα.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 08 Οκτ 2025 | 07:07

Φανταστικό και αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη

Υπέροχο, αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι και χωρίς λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.

07 Οκτ 2025 | 10:40

Υπάρχει ένα όσπριο πρωταθλητής σε θρεπτικά συστατικά - και όχι δεν είναι (μόνο) οι φακές

Το υποτιμημένο όσπριο που αγαπούν οι γιαγιάδες, είναι αυτό που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας - η φανταστική συνταγη για ψητά κεφτεδάκια με μαυρομάτικα.

07 Οκτ 2025 | 10:10

Ομελέτα με αραβική πίτα: Φανταστικά εύκολη, υπέροχα χορταστική - η go-to συνταγή του Άκη όταν δεν έχεις μαγειρέψει

Αυτή η ομελέτα με τορτίγια είναι η καλύτερη ιδέα όταν δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Οκτ 2025 | 06:49

Υγιεινό κέικ βρώμης με κανέλα - Χωρίς αλεύρι, αυγά και ζάχαρη

Είναι από τα πιο εύκολα κέικ που μπορείτε να έχετε έτοιμο σε μερικά λεπτά, έχει λίγες θερμίδες και μπορείτε να το απολαμβάνετε κάθε πρωί ή απόγευμα με τον καφέ σας.

06 Οκτ 2025 | 16:30

Άνθος αραβοσίτου βανίλια: Η σπιτική συνταγή για την αγαπημένη ζεστή κρέμα σε 5'

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σπιτική κρέμα βανίλιας με άνθος αραβοσίτου – ζεστή ή κρύα, όπως την αγαπούσες στα παιδικά σου χρόνια.

06 Οκτ 2025 | 14:00

Σπιτικό ελιόψωμο: Έυκολο, τραγανό και ιδανικό για σάντουιτς

Απογείωσε το πρωινό ή το σνακ σου με σπιτικό, αφράτο ελιόψωμο γεμάτο νοστιμιά.