Ο χάρτης των κροίσων παγκοσμίως: Πόσοι είναι, πόσο πλούτισαν μέσα ένα χρόνο

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 1,15 εκατ. άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι πέρυσι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο χάρτης των κροίσων παγκοσμίως: Πόσοι είναι, πόσο πλούτισαν μέσα ένα χρόνο

Σε ιστορικό υψηλό αυξήθηκε ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο πέρυσι με τον συνολικό πλούτο να ανέρχεται στο ποσό-ρεκόρ των 63,5 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας συμβούλων Capgemini.

Ο πλούτος των ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) των εύπορων που, σύμφωνα με τον ορισμό της Capgemini, έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να επενδυθούν άνω του 1 εκατ. δολαρίων, εκτός της πρώτης κατοικίας, των συλλεκτικών αντικειμένων και των αναλώσιμων- αυξήθηκε κατά 8,2% σε ετήσια βάση το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισεκ. δολάρια έως το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 1,15 εκατ. άνθρωποι έγιναν εκατομμυριούχοι πέρυσι.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους και αθροιστικά αντιστοιχούν σχεδόν στα δύο τρίτα του συνόλου. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. από τα 4,46 εκατ., με τον αριθμό των εκατομμυριούχων στην Κίνα να αυξάνεται στα 1,13 εκατ. από μόλις πάνω από 1 εκατ.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεισέφεραν εξίσου στην αύξηση του πλούτου, με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τον Καναδά να αντιστρέφουν τις μειώσεις που σημειώθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ηγετική θέση στον πλούτο η Ρωσία

Η Ρωσία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως ως προς την αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων (σε δολάρια), όπως δείχνει η έκθεση World Wealth Report που παρουσίασε η χρηματιστηριακή εταιρεία Capgemini.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 182.000 Ρώσοι, η περιουσία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2016 ο αριθμός αυτός ήταν κατά 19,7% μικρότερος, ενώ το 2015 είχε μειωθεί κατά 1,8%. Οι συντάκτες της έκθεσης συσχετίζουν την αύξηση των εκατομμυριούχων στην Ρωσία με τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών στην χώρα.

Η Ρωσία ως προς τον αριθμό των εκατομμυριούχων καταλαμβάνει την 15η θέση παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 4,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, στην δεύτερη η Ιαπωνία με 2,9 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, στην τρίτη η Γερμανία με 1,2 εκατομμυριούχους και στην τέταρτη η Κίνα με 1,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Στις τέσσερις αυτές χώρες αναλογεί το 61% των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου.

Συνολικά το 2016 οι εκατομμυριούχοι στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2016, φθάνοντας τα 16,5 εκατομμύρια, ενώ ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε κατά 8,2% φθάνοντας τα 63,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυστρία: Σε 36 ανέρχεται ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων και σε 148.000 ο αριθμός των εκατ

Η περιουσία των πλουσιότερων Αυστριακών είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ότι μέχρι τώρα υπολογιζόταν και υπερβαίνει κατά πολύ τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της αυστριακής πόλης Λιντς που έγινε για λογαριασμό των Εργατικών Επιμελητηρίων (Κέντρων) της Βιέννης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάκομπ Καπέλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γενικής Ανάλυσης της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Λιντς, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στην Αυστρία κατέχει το 40,5% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας στη χώρα, αντί του 25% που αναφερόταν στους έως τώρα υπολογισμούς.

Ένα ποσοστό 15,7% της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας κατέχει τα επόμενα 2-5% του πληθυσμού, που σημαίνει πως το πλουσιότερο 5% έχει στην κατοχή του το 56% της περιουσίας, ενώ το 90% του πληθυσμού φέρεται να έχει μόνον ένα ποσοστό 34,2% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας, δηλαδή λιγότερο από ό,τι διαθέτει το 1% των πλουσιότερων στην χώρα, και στο φτωχότερο μισό των Αυστριακών αναλογούν μόνον 2,5% της περιουσίας.

Η έρευνα διαπιστώνει πως οι πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή το 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περιουσία που, κατά μέσο ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, και συνολικά σε 534 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη χώρα ανέρχεται σε 36 και των εκατομμυριούχων σε 148.000, ενώ το συνολικό ύψος της ιδιωτικής περιουσίας στην Αυστρία φθάνει τα 1.337 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 998 δισεκατομμυρίων που υπολογίζονταν έως τώρα.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εργατικού Επιμελητηρίου Βιέννης Μάρκους Μάρτερμπαουερ, χαρακτήρισε ως προβληματική τη συζήτηση που γίνεται έως τώρα για περιουσίες και κληρονομιές, καθώς στηρίζεται σε ελλιπή στοιχεία και εν μέρει σε αδιαφορία.

Σημειώνοντας πως δεν αποτελεί καλή προϋπόθεση για τον πολιτικό διάλογο όταν από τη μία πλευρά καταγράφονται πλήρως από το κράτος οι μισθοί, αλλά, από την άλλη, το ίδιο το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το ύψος των περιουσιών και για την κατανομή των περιουσιών, ο ίδιος τόνισε πως σημαντικές προϋποθέσεις για μία θεμελιωμένη πολιτική αντιπαράθεση είναι η διαφάνεια και η κατάθεση στοιχείων.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο το αυστριακό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό "Trend", στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ (κύριοι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen), της οποίας η περιουσία φέρεται να ανέρχεται σε 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Red-Bull", Ντίτριχ Μάτεσιτς με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Novomatic" Γιόχαν Γκραφ με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οπως τονίζονταν στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών αποτελούν συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητα τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίου και της ανόδου της αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.

Με μία περιουσία 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην έκτη θέση του καταλόγου του περιοδικού "Trend", εμφανίζεται ο γνωστός Αυστροκαναδός επιχειρηματίας και επίδοξος πολιτικός Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος το 2012 είχε ιδρύσει κόμμα που έφερε το όνομα του -- "Ομάδα Στρόναχ" -- και το οποίο κατά την πρώτη κάθοδό του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ο Φρανκ Στρόναχ είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα στις αρχές του 2014 και αργότερα από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματός του, ενώ η "Ομάδα Στρόναχ", έπειτα από εσωτερικές διαμάχες και μεταπήδηση κάποιων βουλευτών της σε άλλα κόμματα, ανακοίνωσε τον Ιούνιο την αυτοδιάλυση της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ 29 Ιαν 2022 | 00:06

Νέα παράδοση: Διώροφη κατοικία με ξεχωριστή ιστορία και με την τέχνη παρούσα σε κάθε γωνιά [Εικόνες]

Ένα αναπαλαιωμένο σπίτι στην Πλάκα αναδεικνύει την τέχνη και το αρχιτεκτονικό του παρελθόν

ΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 27 Ιαν 2022 | 09:51

Πώς επηρεάζονται τα ζώδια με τον Άρη στον Αιγόκερω από 25 Ιανουαρίου

Επηρεάζονται θετικά τα ζώδια της Γης και του Νερού.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 22 Ιαν 2022 | 00:05

Το κλασικό σπίτι στην Πλάκα που μεταμορφώθηκε σε σύγχονη μεζονέτα [εικόνες]

Εξωτερικά είναι πάντα ένα κλασικό πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, εσωτερικά όμως είναι μια σύγχρονη τριώροφη μεζονέτα με λιτή αρχιτεκτονική και διαχρονική διακόσμηση

20 Ιαν 2022 | 11:48

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.