Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

«Ολόκληρη φυλή» ήταν τα παιδιά που απέκτησε όπως ο ίδιος είχε πει. Ο Κάστρο, οι ξανθιές, οι παντρεμένες, οι μιγάδες, κι οι επαναστάτριες.

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

Κράτησε την προσωπική του ζωή κρυφή. Στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, βιβλία που έχουν γραφτεί και (ελάχιστες) μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο έζησε μια πολυτάραχη ερωτική ζωή που συμπεριέλαβε αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Στη διάρκεια των αναρίθμητων συνεντεύξεων που έχει δώσει, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας σπάνια αναφερόταν στους ερωτικούς δεσμούς του. Είχε επιβάλλει, εξάλλου, αυστηρή λογοκρισία στην προσωπική του ζωή. ΄Ομως μια φορά παραδέχθηκε πως είχε «μια ζωή γεμάτη αγάπη». Πριν καν γίνει γνωστός ως «επαναστάτης», ο Φιντέλ Κάστρο πολλαπλασίαζε τις κατακτήσεις, επιλέγοντας κατά προτίμηση τις ξανθές, χωρίς ωστόσο να περιφρονεί και τις μιγάδες. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως απέκτησε τουλάχιστον επτά παιδιά. Η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Without Fidel» («Χωρίς τον Φιντέλ»), δημοσιογράφος Αν Λουίζ Μπαρντάχ ισχυρίστηκε ότι έφερε στο φως την κρυφή ερωτική ζωή του Κομαντάντε. Η βρετανίδα δεν έκρυψε ότι βασίστηκε κυρίως σε φήμες και κουτσομπολιά. Κι όταν τον είχε ρωτήσει το 1993 πόσα παιδιά έχει, εκείνος με ένα αινιγματικό χαμόγελο της είχε απαντήσει: «Ολόκληρη φυλή».

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ
Η ισπανικής καταγωγής Ιζαμπέλ Κουτσόντιο (σε συνέντευξή της το 2006) και ένα πορτρέτο της

Ιζαμπέλ Κουτσόντιο: Ο Φιντέλ με αγάπησε αλλά ο Τσε με μισούσε

Η ισπανικής καταγωγής, Ιζαμπέλ Κουτσόντιο, συγγραφέας του βιβλίου με τον τίλο «El Amor me absolvera» («Η αγάπη θα με Απαλλάξει») ήταν η κόρη Ισπανών εξόριστων στο Μεξικό η οποία ισχυρίστηκε στο εν λόγω βιβλίο ότι είχε ένα έντονο ειδύλλιο με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Μεξικό πριν την Επανάσταση. Σύμφωνα με τα γραφόμενά της, ο Κάστρο την είχε αγαπήσει αλλά ο Τσε Γκεβάρα τη μισούσε διότι θεωρούσε η παρουσία της ήταν απειλή για την Επανάσταση.

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ - εικόνα 2

Αμερικανίδες, Γερμανίδες, Ιταλίδες

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Κάστρο γοητεύει πολλές Αμερικανίδες, Γερμανίδες και Ιταλίδες και στη δεκαετία του 1970 θα συνάψει μια στενή φιλία με την ιταλίδα ηθοποιό Τζίνα Λολομπριτζίτα, η οποία θα κάνει ένα νοκιμαντέρ γι' αυτόν. Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο έκανε σχέση με μια νεαρή Γερμανίδα, την Μαρτίνα Λόρεντς. Αυτή αφηγήθηκε πρόσφατα σ' ένα βιβλίο πως είχε πειστεί από την CIA να δολοφονήσει τον Κομαντάντε, όμως έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Το 1964 είχε επίσης μια σύντομη περιπέτεια με την Εβελιν Πιζιέ, την αδελφή της ηθοποιού Μαρί-Φρανς Πιζιέ, την οποία «έκλεψε» από τον φίλο της την εποχή εκείνη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ, νεαρό φοιτητή τότε που επισκεπτόταν το νησί.

Ο γιος του Φιντέλ, Αντόνιο Κάστρο, με τη μητέρα του, Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, σε μια εκδήλωση τιμής προς τον Τσε Γκεβάρα
Ο γιος του Φιντέλ, Αντόνιο Κάστρο, με τη μητέρα του, Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, σε μια εκδήλωση τιμής προς τον Τσε Γκεβάρα

Η «Λάλα», μητέρα πέντε παιδιών του

Στο προαναφερθέν βιβλίο, η Μαρτίνα Λόρεντς αποκάλυπτε πως ο Κάστρο δεν ήταν παντρεμένος με την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, την ξανθιά με τα πράσινα μάτια που ήταν μικρότερή του 15 χρόνια και με την οποία έζησε σ' ένα σπίτι στη δυτική Αβάνα. Πρώην δασκάλα, η «Λάλα», την οποία γνώρισε το 1961 στη διάρκεια μιας εκστρατείας του καθεστώτος κατά του αναλφαβητισμού, είναι η μητέρα πέντε από τα παιδιά του: των Αλεχάντρο, Άλεξ, Αντόνιο, Αλέξις και Άνχελ. Αλλοι είπαν ότι την παντρεύτηκε κρυφά το 1980. Κανένα «ίχνος», όμως, αυτού του γάμου δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. «Ας σημειωθεί ότι τη γυναίκα αυτή ο κόσμος την είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 2003, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας που είχε επιβάλει ο Κάστρο σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ζωή» έχει γράψει η Αν Λουίζ Μπαρντάχ, τονίζοντας ότι στο διάστημα όλης του της ενήλικης ζωής ο Φιντέλ δεν στερήθηκε τις εξωσυζυγικές σχέσεις, πολλές από τις οποίες καρποφόρησαν με ιδιαίτερη έμφαση στο έτος 1955, την εποχή που ξεφάντωσε σε ηλικία μόλις 29 ετών, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Είχε καταδικαστεί για μια εξέγερση που απέτυχε.

Αφιέρωμα στην προσωπική ζωή του Φιντέλ Κάστρο
Αφιέρωμα στην προσωπική ζωή του Φιντέλ Κάστρο

Ο ίδιος υποστήριξε ότι παντρεύτηκε μόνο μια φορά

Ο Φιντέλ Κάστρο υποστήριζε πως δεν είχε παντρευτεί παρά μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 1948, με την Μίρτα Ντίας-Μπαλάρτ, μια φοιτήτρια της φιλοσοφίας κόρη εύπορης οικογένειας και μητέρα του μεγαλύτερου γιού του, του Φιντελίτο, ενός 67χρονου σήμερα πυρηνικού φυσικού. Πήρε διαζύγιο το 1954, αφού έμαθε πως εκείνη μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ εκείνος σάπιζε στη φυλακή μετά την αποτυχημένη επίθεση εναντίον του στρατοπέδου Μονκάδα (1953), επιχείρηση με την οποία δημιουργήθηκε ο μύθος του.

Η Αλίνα Φερνάντεζ Ρεβουέλτα, κόρη του Φιντέλ Κάστρο μιλά σε news conference ως μέλος του μη κυβερνητικού οργανισμού Judicial Watch στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2003
Η Αλίνα Φερνάντεζ Ρεβουέλτα, κόρη του Φιντέλ Κάστρο μιλά σε news conference ως μέλος του μη κυβερνητικού οργανισμού Judicial Watch στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2003

Η κόρη του Αλίνα διέφυγε από την Κούβα το 1993 και ζει στο Μαϊάμι

Το 1956, γεννήθηκαν σύμφωνα με το βιβλίο της Αν Λουίζ Μπαρντάχ, άλλα τρία παιδιά του, από τρεις διαφορετικές γυναίκες. «Η πιο σημαντική ήταν η Ναταλία Ρεβουέλτα, μια πανέμορφη αριστοκράτισσα που έγινε ένθερμη οπαδός της επανάστασης». Η «Νάτι» που ήταν μια ωραία παντρεμένη ξανθιά, του χάρισε μια κόρη, την Αλίνα Φερνάντες. Το τρίτο παιδί εκείνης της χρονιάς ήταν ο Χόρχε Ανχελ και μητέρα του η κρεολή ακτιβίστρια του κινήματός του, Μαρία Λαμπόρντε. Η κόρη που έκανε με την Νατάλια Ρεβουέλτα, διέφυγε το 1993 από την Κούβα και ζει από τότε στο Μαϊάμι.

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα στην Σέλια Σάντσες (αριστερά) και τη Χάιντι Σανταμαρία (δεξιά)
Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα στην Σέλια Σάντσες (αριστερά) και τη Χάιντι Σανταμαρία (δεξιά)

Η Σέλια Σάντσες και το αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα

Όμως μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του Φιντέλ Κάστρο ήταν αναμφισβήτητα η Σέλια Σάντσες, την οποία είχε γνωρίσει το 1957 στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα. Υπήρξε το δεξί του χέρι, η έμπιστή του, η προσωπική γραμματέας του και ίσως περισσότερα μέχρι τον θάνατό της από καρκίνο το 1980.

Τζίνα Λολομπριτζίτα (αριστερά), Σέλια Σάντσες (δεξιά)
Τζίνα Λολομπριτζίτα (αριστερά), Σέλια Σάντσες (δεξιά)

«Πέρασα λίγο χρόνο με τα παιδιά μου...»

Ο ακούραστος πρωτεργάτης της κουβανικής επανάστασης παραδεχόταν πως είχε αφιερώσει λίγο μόνο χρόνο στα παιδιά του, όμως ήλπιζε ότι ήταν «ένας καλός πατέρας το διάστημα που πέρασα μαζί τους», είχε πει σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με σκηνοθέτη τον Όλιβερ Στόουν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, Το Βήμα

Photo editor: Στέλιος Δημητροκάλλης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Νοε 2021 | 15:41

Ένα ταξίδι προσφοράς που σκόρπισε χαμόγελα σε 32 μικρούς ήρωες στον Άη Στράτη

Οι εργαζόμενοι της Stoiximan βίωσαν από κοντά την συγκίνηση και το μεγαλείο της προσφοράς.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 25 Νοε 2021 | 06:43

Ζώδια και σεξ - Πώς δείχνει το πάθος του;

*Το πάθος ανήκει στον σεξουαλικό Σκορπιό ή στον ερωτικό Λέοντα; Μήπως προτιμάς τον συναισθηματικό Καρκίνο ή τον γεμάτο φαντασία Ιχθύ;

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Νοε 2021 | 06:32

Συνταγή για εύκολη και ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο

Αυτή η πανεύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα θα σας ξετρελάνει!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Νοε 2021 | 06:43

Συνταγή για αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Θεϊκό και πανεύκολο

Θέλετε να φτιάξετε ένα κλασικό αγαπημένο κέικ σοκολάτας αλλά να αποφύγετε το αλεύρι; Αυτή συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

23 Νοε 2021 | 16:15

Black Friday 2021: Να αγοράζει η μάνα και του παιδιού να δίνει

Με τις προσφορές του Public κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος, ούτε η μαμά, ούτε το παιδί.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 23 Νοε 2021 | 08:58

Ποιο ζώδιο είναι ο ιδανικός σύντροφος για σένα;

Σε ποιον οίκο του ωροσκοπίου σου βρίσκεται ο Ήλιος του συντρόφου σου και πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση σου;

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Νοε 2021 | 06:50

Συνταγή για γλυκιά πίτσα - Πανεύκολη και με απλά υλικά, θα σας ξετρελάνει

Τι θα λέγατε αν αντικαθιστούσατε την κλασική και αγαπημένη σε όλους πίτσα με μία.... γλυκιά εκδοχή; Αυτή η συνταγή με λίγα και απλά υλικά θα σε ξετρελάνει.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Νοε 2021 | 11:53

Σουφλέ σοκολάτας σε 5 λεπτά - Απίθανη συνταγή, με λίγα υλικά

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο γλυκό από ένα... κολασμένο, υγρό σουφλέ σοκολάτας το οποίο γίνεται μέσα σε λεπτά; Αυτή η συνταγή θα σας εκπλήξει!

20 Νοε 2021 | 12:32

Black Friday στον Κωτσόβολο: Με τέτοιες προσφορές, ουδείς θα μείνει αναμάρτητος

Στο Μπλάκ Φράιντεϊ του Κωτσόβολου κανείς δεν κρατάει μικρό καλάθι, αφού οι τιμές είναι φανταστικές, το απόθεμα πλούσιο και οι προσφορές τόσο καλές που είναι αμαρτία να τις χάσετε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ 20 Νοε 2021 | 08:33

Συνταγή για κολασμένη τούρτα Banoffee με σοκολάτα - Τέλεια και πανεύκολη

Το banoffee είναι ένα απίστευτα νόστιμο γλυκό με τον απίθανο συνδυασμό σοκολάτας και μπανάνας.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Νοε 2021 | 06:47

Πανσέληνος με μερική έκλειψη Σελήνης: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1440 - Ημέρα μεγάλων καταστροφών

Η έκλειψη αυτή φέρνει δυσκολίες σε Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους του 3ου δεκαημέρου καθώς και όσους έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό

ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ 19 Νοε 2021 | 06:36

Συνταγή για παραδοσιακό, ακαταμάχητο μπακλαβά - Σιροπιαστός, με τραγανό φύλλο

Αν φτιάξετε αυτόν τον μπακλαβά με φύλλο κρούστας, θα απολαύσετε τον ωραιότερο και πιο τραγανό, μέχρι την τελευταία μπουκιά, μπακλαβά.