Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

«Ολόκληρη φυλή» ήταν τα παιδιά που απέκτησε όπως ο ίδιος είχε πει. Ο Κάστρο, οι ξανθιές, οι παντρεμένες, οι μιγάδες, κι οι επαναστάτριες.

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

Κράτησε την προσωπική του ζωή κρυφή. Στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, βιβλία που έχουν γραφτεί και (ελάχιστες) μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο έζησε μια πολυτάραχη ερωτική ζωή που συμπεριέλαβε αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Στη διάρκεια των αναρίθμητων συνεντεύξεων που έχει δώσει, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας σπάνια αναφερόταν στους ερωτικούς δεσμούς του. Είχε επιβάλλει, εξάλλου, αυστηρή λογοκρισία στην προσωπική του ζωή. ΄Ομως μια φορά παραδέχθηκε πως είχε «μια ζωή γεμάτη αγάπη». Πριν καν γίνει γνωστός ως «επαναστάτης», ο Φιντέλ Κάστρο πολλαπλασίαζε τις κατακτήσεις, επιλέγοντας κατά προτίμηση τις ξανθές, χωρίς ωστόσο να περιφρονεί και τις μιγάδες. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως απέκτησε τουλάχιστον επτά παιδιά. Η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Without Fidel» («Χωρίς τον Φιντέλ»), δημοσιογράφος Αν Λουίζ Μπαρντάχ ισχυρίστηκε ότι έφερε στο φως την κρυφή ερωτική ζωή του Κομαντάντε. Η βρετανίδα δεν έκρυψε ότι βασίστηκε κυρίως σε φήμες και κουτσομπολιά. Κι όταν τον είχε ρωτήσει το 1993 πόσα παιδιά έχει, εκείνος με ένα αινιγματικό χαμόγελο της είχε απαντήσει: «Ολόκληρη φυλή».

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ
Η ισπανικής καταγωγής Ιζαμπέλ Κουτσόντιο (σε συνέντευξή της το 2006) και ένα πορτρέτο της

Ιζαμπέλ Κουτσόντιο: Ο Φιντέλ με αγάπησε αλλά ο Τσε με μισούσε

Η ισπανικής καταγωγής, Ιζαμπέλ Κουτσόντιο, συγγραφέας του βιβλίου με τον τίλο «El Amor me absolvera» («Η αγάπη θα με Απαλλάξει») ήταν η κόρη Ισπανών εξόριστων στο Μεξικό η οποία ισχυρίστηκε στο εν λόγω βιβλίο ότι είχε ένα έντονο ειδύλλιο με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Μεξικό πριν την Επανάσταση. Σύμφωνα με τα γραφόμενά της, ο Κάστρο την είχε αγαπήσει αλλά ο Τσε Γκεβάρα τη μισούσε διότι θεωρούσε η παρουσία της ήταν απειλή για την Επανάσταση.

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ - εικόνα 2

Αμερικανίδες, Γερμανίδες, Ιταλίδες

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Κάστρο γοητεύει πολλές Αμερικανίδες, Γερμανίδες και Ιταλίδες και στη δεκαετία του 1970 θα συνάψει μια στενή φιλία με την ιταλίδα ηθοποιό Τζίνα Λολομπριτζίτα, η οποία θα κάνει ένα νοκιμαντέρ γι' αυτόν. Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο έκανε σχέση με μια νεαρή Γερμανίδα, την Μαρτίνα Λόρεντς. Αυτή αφηγήθηκε πρόσφατα σ' ένα βιβλίο πως είχε πειστεί από την CIA να δολοφονήσει τον Κομαντάντε, όμως έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Το 1964 είχε επίσης μια σύντομη περιπέτεια με την Εβελιν Πιζιέ, την αδελφή της ηθοποιού Μαρί-Φρανς Πιζιέ, την οποία «έκλεψε» από τον φίλο της την εποχή εκείνη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ, νεαρό φοιτητή τότε που επισκεπτόταν το νησί.

Ο γιος του Φιντέλ, Αντόνιο Κάστρο, με τη μητέρα του, Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, σε μια εκδήλωση τιμής προς τον Τσε Γκεβάρα
Ο γιος του Φιντέλ, Αντόνιο Κάστρο, με τη μητέρα του, Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, σε μια εκδήλωση τιμής προς τον Τσε Γκεβάρα

Η «Λάλα», μητέρα πέντε παιδιών του

Στο προαναφερθέν βιβλίο, η Μαρτίνα Λόρεντς αποκάλυπτε πως ο Κάστρο δεν ήταν παντρεμένος με την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, την ξανθιά με τα πράσινα μάτια που ήταν μικρότερή του 15 χρόνια και με την οποία έζησε σ' ένα σπίτι στη δυτική Αβάνα. Πρώην δασκάλα, η «Λάλα», την οποία γνώρισε το 1961 στη διάρκεια μιας εκστρατείας του καθεστώτος κατά του αναλφαβητισμού, είναι η μητέρα πέντε από τα παιδιά του: των Αλεχάντρο, Άλεξ, Αντόνιο, Αλέξις και Άνχελ. Αλλοι είπαν ότι την παντρεύτηκε κρυφά το 1980. Κανένα «ίχνος», όμως, αυτού του γάμου δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. «Ας σημειωθεί ότι τη γυναίκα αυτή ο κόσμος την είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 2003, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας που είχε επιβάλει ο Κάστρο σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ζωή» έχει γράψει η Αν Λουίζ Μπαρντάχ, τονίζοντας ότι στο διάστημα όλης του της ενήλικης ζωής ο Φιντέλ δεν στερήθηκε τις εξωσυζυγικές σχέσεις, πολλές από τις οποίες καρποφόρησαν με ιδιαίτερη έμφαση στο έτος 1955, την εποχή που ξεφάντωσε σε ηλικία μόλις 29 ετών, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Είχε καταδικαστεί για μια εξέγερση που απέτυχε.

Αφιέρωμα στην προσωπική ζωή του Φιντέλ Κάστρο
Αφιέρωμα στην προσωπική ζωή του Φιντέλ Κάστρο

Ο ίδιος υποστήριξε ότι παντρεύτηκε μόνο μια φορά

Ο Φιντέλ Κάστρο υποστήριζε πως δεν είχε παντρευτεί παρά μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 1948, με την Μίρτα Ντίας-Μπαλάρτ, μια φοιτήτρια της φιλοσοφίας κόρη εύπορης οικογένειας και μητέρα του μεγαλύτερου γιού του, του Φιντελίτο, ενός 67χρονου σήμερα πυρηνικού φυσικού. Πήρε διαζύγιο το 1954, αφού έμαθε πως εκείνη μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ εκείνος σάπιζε στη φυλακή μετά την αποτυχημένη επίθεση εναντίον του στρατοπέδου Μονκάδα (1953), επιχείρηση με την οποία δημιουργήθηκε ο μύθος του.

Η Αλίνα Φερνάντεζ Ρεβουέλτα, κόρη του Φιντέλ Κάστρο μιλά σε news conference ως μέλος του μη κυβερνητικού οργανισμού Judicial Watch στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2003
Η Αλίνα Φερνάντεζ Ρεβουέλτα, κόρη του Φιντέλ Κάστρο μιλά σε news conference ως μέλος του μη κυβερνητικού οργανισμού Judicial Watch στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2003

Η κόρη του Αλίνα διέφυγε από την Κούβα το 1993 και ζει στο Μαϊάμι

Το 1956, γεννήθηκαν σύμφωνα με το βιβλίο της Αν Λουίζ Μπαρντάχ, άλλα τρία παιδιά του, από τρεις διαφορετικές γυναίκες. «Η πιο σημαντική ήταν η Ναταλία Ρεβουέλτα, μια πανέμορφη αριστοκράτισσα που έγινε ένθερμη οπαδός της επανάστασης». Η «Νάτι» που ήταν μια ωραία παντρεμένη ξανθιά, του χάρισε μια κόρη, την Αλίνα Φερνάντες. Το τρίτο παιδί εκείνης της χρονιάς ήταν ο Χόρχε Ανχελ και μητέρα του η κρεολή ακτιβίστρια του κινήματός του, Μαρία Λαμπόρντε. Η κόρη που έκανε με την Νατάλια Ρεβουέλτα, διέφυγε το 1993 από την Κούβα και ζει από τότε στο Μαϊάμι.

Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα στην Σέλια Σάντσες (αριστερά) και τη Χάιντι Σανταμαρία (δεξιά)
Ο Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα στην Σέλια Σάντσες (αριστερά) και τη Χάιντι Σανταμαρία (δεξιά)

Η Σέλια Σάντσες και το αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα

Όμως μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του Φιντέλ Κάστρο ήταν αναμφισβήτητα η Σέλια Σάντσες, την οποία είχε γνωρίσει το 1957 στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα. Υπήρξε το δεξί του χέρι, η έμπιστή του, η προσωπική γραμματέας του και ίσως περισσότερα μέχρι τον θάνατό της από καρκίνο το 1980.

Τζίνα Λολομπριτζίτα (αριστερά), Σέλια Σάντσες (δεξιά)
Τζίνα Λολομπριτζίτα (αριστερά), Σέλια Σάντσες (δεξιά)

«Πέρασα λίγο χρόνο με τα παιδιά μου...»

Ο ακούραστος πρωτεργάτης της κουβανικής επανάστασης παραδεχόταν πως είχε αφιερώσει λίγο μόνο χρόνο στα παιδιά του, όμως ήλπιζε ότι ήταν «ένας καλός πατέρας το διάστημα που πέρασα μαζί τους», είχε πει σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με σκηνοθέτη τον Όλιβερ Στόουν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, Το Βήμα

Photo editor: Στέλιος Δημητροκάλλης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
26 Νοε 2020 | 14:47

Γιατί δε θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Όλα όσα κάνουν τον Ντιέγκο Μαραντόνα, one of a kind.

25 Νοε 2020 | 14:51

10 πράγματα που δεν φανταζόταν κανείς για τον Φιντέλ Κάστρο

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Comandante της κουβανικής επανάστασης.

25 Νοε 2020 | 14:43

Απίστευτο ρεκόρ! 100 εκ. followers στο TikTok σε 18 μήνες

Ποια TikToker έσπασε κάθε ρεκόρ σε social media;

25 Νοε 2020 | 14:37

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια του 2020

Η λίστα του Lyst με τα 10 κορυφαία ζευγάρια.

25 Νοε 2020 | 10:39

Η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου ως ασπίδα προστασίας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε διεθνή πανεπιστημιακή μελέτη

Η ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στο ζωικό πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Antioxidants, με τη συμμετοχή της ELAWON.

24 Νοε 2020 | 15:31

Αυτή είναι η σειρά που σπάει κάθε ρεκόρ στο Netflix

Είναι και επίσημα η μίνι σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην πλατφόρμα.

24 Νοε 2020 | 15:20

Οι 10 κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

23 Νοε 2020 | 15:13

The Queen's Gambit: Γνώρισε τις αληθινές Beth Harmon του σκακιστικού κόσμου

Είναι νέες, όμορφες και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε έναν χώρο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος, το σκάκι.

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Αν υποθέσουμε ασφαλώς ότι θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορονοϊό.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πώς το σκάκι έγινε πάλι μόδα: Το άθλημα που διεκδικεί μια θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

20 Νοε 2020 | 15:37

Η ρητορική μίσους στο Facebook σε αριθμούς

Μία στις 1.000 φορές οι χρήστες στο βλέπουν περιεχόμενο με κηρύγματα μίσους.

20 Νοε 2020 | 15:37

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου

Σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.