Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κονιάκ, από τα Cellier

Τι είναι το «μερτικό των αγγέλων», ποια είναι η διαφορά του μπράντι από το κονιάκ και άλλα μυστικά για ένα από τα αποστάγματα που συνοδεύει πάντα ωραίες στιγμές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κονιάκ, από τα Cellier

Το κονιάκ κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα καλύτερα αποστάγματα του κόσμου. Το έχουμε συνηθίσει σε εικόνες δίπλα στο τζάκι ή μαζί με ένα πούρο, αλλά πιθανά, πολλοί από εμάς ίσως να μη το έχουμε γευτεί και ποτέ! Αιτία είναι η κλασική σύγχυση, να θεωρούμε ως κονιάκ ένα οποιοδήποτε μπράντι. Ας τα δούμε όμως από την αρχή.

Αν πάρουμε ένα οποιοδήποτε κρασί και το αποστάξουμε, τότε το προϊόν της απόσταξης είναι ένα μπράντι. Ειδικότερα όμως, αν τα σταφύλια από τα οποία προέρχεται το κρασί, αλλά και η ίδια η απόσταξη, πραγματοποιηθεί σε μία αυστηρά καθορισμένη γεωγραφική περιοχή της Γαλλίας που λέγεται Cognac, λίγο πιο βόρεια από το Μπορντό, τότε το μπράντι μας αυτό, έχει το δικαίωμα να λέγεται κονιάκ.

Η παραγωγή του γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αφού ο παραγωγός πάρει ένα κρασί το οποίο έχει οινοποιηθεί επίτηδες με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, και στη συνέχεια το αποστάξει δύο διαδοχικές φορές, μέχρι να πάρει την καρδιά, το τελικό απόσταγμα.

Στη συνέχεια το κονιάκ θα παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται από τα κοντινά δάση. Εκεί στα κελάρια, είναι που θα διαμορφώσει σε ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, τον τελικό του χαρακτήρα και αφού φυσικά χάσει σημαντικό μέρος του όγκου του, λόγω εξάτμισης μέσα στα βαρέλια. Είναι κάτι το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως «το μερτικό των αγγέλων».

Το κονιάκ δεν πίνεται ούτε πολύ παγωμένο άλλα ούτε και πολύ ζεστό, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει. Απολαύστε το στην θερμοκρασία που πίνετε και τα ερυθρά κρασιά, δηλαδή μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου. Αποφύγετε τα κλασικά παλιά ποτήρια τύπου τουλίπας, αφού είναι εντελώς ακατάλληλα για αυτή τη δουλειά, και προτιμήστε τα ειδικά ποτήρια για αποστάγματα που κυκλοφορούν, ή έστω το ποτήρι του λευκού σας κρασιού.

Βάλτε το δίπλα σε μια καλή σοκολάτα, ένα πούρο, έναν εσπρέσο, σε κοκτέιλ το καλοκαίρι και ακόμα ναι, τολμήστε το δίπλα σε φαγητό!

Αποκωδικοποιώντας την ετικέτα

Όλα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία και την παλαίωση. Μην αγχώνεστε! Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες (υπάρχουν και μερικές ακόμα ανάμεσά τους)

VS (Very Special): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον δύο ετών. Πολύ ποιοτική εισαγωγή στη κατηγορία το Hennessy VS.

VSOP (Very Superior Old Pale): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Απολαύστε την απαλή ανθώδη λεπτότητα του ιστορικού Courvoisier VSOP.

XO (Extra Old): όταν το νεότερο απόσταγμα στο χαρμάνι είναι τουλάχιστον έξι ετών. Δοκιμάστε το εξαιρετικό Delamain Pale & Dry, ένα χαρμάνι αποκλειστικά από την περιοχή της Grande Champagne.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Ιουλ 2020 | 13:17

Διακοπές σε ένα ιδανικό και ασφαλές περιβάλλον, αγναντεύοντας το ναό του Ποσειδώνα

Φέτος μπορείτε να κάνετε τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης, περιποίησης και ξεγνοιασιάς.

10 Ιουλ 2020 | 15:25

Οι "Σούπερ Ήρωες" εργαζόμενοι απέκτησαν το δικό τους τραγούδι από τους ONIRAMA

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ προς τους αφανείς ήρωες της καραντίνας που εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να μην μας λείψει τίποτα.

07 Ιουλ 2020 | 15:59

Αυτός είναι ο φωτογράφος που έχει ανακαλύψει τα μέρη που γυρίστηκαν οι πιο διάσημες ταινίες

Το όνομά του είναι Steve Peterson και η δουλειά του είναι να βρίσκει τα film locations των ταινιών.

07 Ιουλ 2020 | 13:49

Kayak, το ελληνικό παγωτό στην πιο gourmet εκδοχή του

Το ελληνικό παγωτό με τα πιο αγνά υλικά, που μια μητέρα θα ένιωθε σίγουρη για να δώσει στα παιδιά της.

06 Ιουλ 2020 | 12:43

Το φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει σε ένα επιβλητικό περιβάλλον και έχει σαρώσει στα βραβεία ποιότητας

Η σταγόνα που γέμισε αυτό το μπουκάλι έχει μεγάλη διαδρομή, περνώντας μέσα από τα βραχώδη φίλτρα της φύσης αλλά και μια υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής.

03 Ιουλ 2020 | 15:34

Μπορεί η αγάπη της μόδας στα εξωτικά δέρματα και τη γούνα να ευθύνεται για την επόμενη πανδημία;

Γιατί πρέπει η μόδα να σκεφτεί διαφορετικά και να αναλάβει τις ευθύνες της.

03 Ιουλ 2020 | 13:58

Είναι η "υπόθεση Ρόσγουελ" η μητέρα όλων των hoaxes;

Πόσα ξέρουμε πραγματικά για την πρώτη θεωρία συνωμοσίας με εξωγήινους από το 1947

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 01 Ιουλ 2020 | 13:49

H TUDOR παρουσιάζει τη νέα έκδοση "Navy Blue"

Η Tudor, διατηρώντας την ιστορική παράδοση, παρουσιάζει το νέο μοντέλο.

01 Ιουλ 2020 | 12:39

Νέα εφαρμογή σύμμαχος στην καθημερινότητα που προσφέρει 1€ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με κάθε Download

Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχό μας όχι μόνο για την ποιοτικότερη ενημέρωση, αλλά και για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

29 Ιουν 2020 | 15:07

Tι γνωρίζουμε για το Foundation, τη νέα σειρά της Apple TV+

Το διαστημικό έπος του Isaac Asimov προσγειώνεται σύντομα στις οθόνες μας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Ιουν 2020 | 18:27

Viber: Τέλος η σύνδεση με το Facebook - Πώς επήλθε η ρήξη στις σχέσεις των δύο εφαρμογών

όπως ανακοίνωσε η εφαρμογή, θα αφαιρέσει τα Facebook Connect, Facebook SDK και GIPHY, αλλά και θα διακόψει κάθε διαφημιστική δαπάνη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

26 Ιουν 2020 | 12:54

Ο "Τυφώνας" στη Μακρόνησο - Η ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού

Τα μέλη του "Typhoon Project" και οι εθελοντές αποβιβάστηκαν στη Μακρόνησο, σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού.

25 Ιουν 2020 | 15:16

Greek Villages: Μία μεγάλη κοινότητα στο Instagram αναδεικνύει την ομορφιά των ελληνικών χωριών

Οι Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυριδάκος μιλούν για την ιδέα τους να αναδείξουν την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.