Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς

Τα 25 σχολεία του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία» είχαν 14.000 επωφελούμενους και μετέτρεψαν τα σχολεία σε ζωντανά κύτταρα κάθε γειτονιάς

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς

Μέχρι να μπει στο πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» το 8ο ειδικό σχολείο στο Γουδή, για παιδιά με αναπηρία, ήταν ένα σκοτεινό σχολείο, μια μαύρη τρύπα στη γειτονιά. Ένα από τα σχολεία που ρημάζουν χωρίς φύλαξη ή βανδαλίζονται, που δε προσφέρουν καν στα παιδιά της γειτονιάς, τη χαρά να παίζουν στην αυλή τους.

Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς
8ο Ειδικό Σχολείο με Μιρό στο προαύλιο

Για 25 γειτονιές και σχολεία τα πράγματα άλλαξαν από το φθινόπωρο του 2016, όταν μετά από μια χρονιά πιλοτικής λειτουργίας εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» από το Δήμο της Αθήνας, με χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Σημαίνει σχολεία ανοιχτά όλη την ημέρα μέχρι τις 10 το βράδυ και δράσεις για παιδιά και μεγάλους από τις 4.30 το απόγευμα.

Κάθε παιδί με αναπηρία έχει τον συνοδό του
Κάθε παιδί με αναπηρία έχει τον συνοδό του

Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς - εικόνα 3

Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς - εικόνα 4

Οι δράσεις ποικίλουν και αφορούν όλες τις ηλικίες από 4 έως 75 ετών. Στο σχολείο των Πετραλώνων, οι γείτονες σταθερά ανανέωναν το ραντεβού τους όλο το χειμώνα για να μάθουν κηπουρική, χορό, ζαχαροπλαστική ή μαγειρική, ενώ πολλοί από αυτούς πήραν μέρος σε προγράμματα βιώσιμης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στο 8ο γυμνάσιο στα Πατήσια, μεγάλοι και μικροί έμαθαν να κάνουν ντοκιμαντέρ, στο 1ο της Πλάκας έκαναν μαθήματα μητρότητας, στον Κολωνό μαθήματα ρομποτικής, ανάμεσα σε άλλα. Όλα αυτά παράλληλα με τα παιδικά εργαστήρια και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ δεν έλειψαν οι μεικτές δράσεις γονιών και παιδιών.

Μάθημα χορού
Μάθημα χορού

Μάθημα χειροτεχνίας
Μάθημα χειροτεχνίας

Σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, τα ανοιχτά σχολεία ενθάρρυναν την έννοια της κοινότητας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης, καθώς είναι δωρεάν και ανοιχτά σε όλες τις τάξεις, τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες και λειτουργούν σε όλε τις περιοχές της Αθήνας, από το Ψυχικό μέχρι τον Κολωνό και από την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι και την πλατεία Βάθη.

Το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου που επωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις είναι 14.000 ενήλικες και παιδιά.

Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο, ενώ το καλοκαίρι λειτουργούν 12 σχολεία, ανοιχτά ως camps, μια λύση σωτήρια για γονείς που θέλουν να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.

Η υπεύθυνη του προγράμματος στο 8ο ειδικό σχολείο Κική Γρηγοριάδη
Η υπεύθυνη του προγράμματος στο 8ο ειδικό σχολείο Κική Γρηγοριάδη

Ξεκινήσαμε για το 9ο ειδικό σχολείο στο Γουδή, που απασχολεί καθημερινά τους θερινούς μήνες 80 παιδιά με αναπηρίες. Μαζί με την υπεύθυνη και πρόεδρο του ΚΟΙΝΣΕΠ Κική Γρηγοριάδη και τον γενικό Γραμματέα της εταιρείας αυτιστικών ατόμων Θωμά Καπέλο ξεναγηθήκαμε σε κάθε αίθουσα του σχολείου που μας υποδέχεται με σχέδια του Μιρό στο προαύλιο, φτιαγμένα από τα παιδιά. Η Κική Γρηγοριάδη μας τονίζει πως η λειτουργία του camp βρίσκει καθημερινά πολλούς χορηγούς, ιδιώτες που φροντίζουν για τη σίτιση, τα λεωφορεία μετακίνησης, ακόμα και τα αναψυκτικά των παιδιών, τους σπόρους που φυτεύουν στο φυτώριο που έχουν φτιάξει, υλικά ζωγραφικής, όπως τα νερά Βίκος, ο Ελληνικός Χρυσός, τα παγωτά κρι-κρι, η ΙΟΝ, η Γιώτης, τα ντόνατς Νανού, το Παραδοσιακό που εξασφαλίζει τα σνακς. « Κάθε παιδί», μας εξηγεί, «θέλει τον δικό του άνθρωπο», έχουμε 80 παιδιά τώρα το καλοκαίρι και περισσότερους από 100 εθελοντές. Μέλημά μας είναι η συμπερίληψη των παιδιών στην κοινωνία, κάτι που έχουμε και εμείς ανάγκη και οι γονείς των παιδιών. Τα camps είναι μια διέξοδος που βοηθά τα παιδιά, τα μαθαίνει να είναι χρήσιμα και δραστήρια. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα και με άλλα προγράμματα λογοθεραπείας, ώστε να υπάρχει κάθε μέρα βελτίωση των παιδιών».

«Δεν υπάρχουν δομές και αυτό το πρόγραμμα είναι μια υπέρβαση», παρατηρεί ο κ. Καπέλος, «πραγματικά οι γονείς δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτά τα παιδιά». Στις κλιματιζόμενες αίθουσες του σχολείου τα παιδιά μαθαίνουν λάτιν χορούς, τραγούδι και μουσικά όργανα, κηπουρική και ζωγραφική, ενώ στο κλειστό γυμναστήριο, όλοι είναι απασχολημένοι με παιχνίδια και ασκήσεις γυμναστικής.

Μάθημα μουσικής
Μάθημα μουσικής

Μάθημα ζωγραφικής
Μάθημα ζωγραφικής

Οι μικροί κηπουροί....
Οι μικροί κηπουροί....

...και το φυτώριό τους
...και το φυτώριό τους

Φορτωμένοι σχέδια και γλαστράκια με μικρές κολοκυθιές αποχαιρετάμε την κοινότητα του 9ου ειδικού σχολείου και βάζουμε πλώρη για την Κυψέλη. Ψηλά, στην Φωκίωνος Νέγρη, στο 26ο Δημοτικό σχολείο, τα παιδιά της γειτονιάς μοιάζουν πολύ απασχολημένα με το πρώτο τους αληθινό γύρισμα με κάμερα, τρίποδο και κλακέτες. Εδώ και δυο εβδομάδες παίρνουν μαθήματα κινηματογράφου, μαθαίνουν το κοντινό και το μακρινό πλάνο και σχεδιάζουν την ιστορία που θέλουν να φιλμάρουν. Η σκηνοθέτης Μαρία Λεωνίδα που τους καθοδηγεί ασχολείται από το 2003 με την κινηματογραφική εκπαίδευση μας εξηγεί ότι τα 16 παιδιά που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα προέρχονται και από άλλα γειτονικά σχολεία και από άλλες περιοχές.

Μάθημα κινηματογράφου στο 26ο Κυψέλης
Μάθημα κινηματογράφου στο 26ο Κυψέλης

Τα προγράμματα του Ανοιχτού σχολείου γέμισαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες και η επιτυχία του προγράμματος τεστάρεται στα παιδιά που κάθε μέρα ανανεώνουν το ραντεβού τους με μια νέα δημιουργική απασχόληση. Μετά από τα μαθήματα κινηματογράφου, αρχίζουν τα μαθήματα ζωγραφικής και τα αθλήματα. Οι ηλικίες είναι από 6-12 δηλαδή όλα τα παιδιά του δημοτικού, χωρίς διάκριση, παίρνουν μέρος στην βιωματική αυτή καλοκαιρινή απασχόληση.

...και μουσικής επένδυσης
...και μουσικής επένδυσης

Μαθαίνοντας το κοντινό και το μακρινό πλάνο
Μαθαίνοντας το κοντινό και το μακρινό πλάνο

Οταν το σχολείο γίνεται το ζωντανό κύτταρο κάθε γειτονιάς - εικόνα 15

Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, μας είπε για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία»:

«Είναι ένα πρόγραμμα που πήγε εξαιρετικά, το αγκάλιασαν οι γειτονιές, είναι σημαντικό ότι υπήρξαν δράσεις για όλες τις ηλικίες και αυτό ήταν σημαντικό για παράδειγμα για μαμάδες που ήθελαν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους. Μπορούσαν να είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Το πρόγραμμα είχε επιτυχία γιατί απαντούσε σε μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και αναγκών και βεβαίως είχαν πρόσβαση και άνθρωποι που οικονομικά είναι ασθενέστεροι. Δεν υπάρχουν κριτήρια, οποιοσδήποτε θέλει παίρνει μέρος στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνεχίσει και λειτουργεί τα 25 σχολεία και να μεγαλώσουμε τον αριθμό. Παράλληλα έδωσε και ένα έναυσμα και παρακινήθηκαν και άλλα σχολεία που δεν είναι στο πρόγραμμα, μέσω των συλλόγων γονέων να ξεκινήσουν δράσεις και δραστηριότητες. Σκοπός του Δήμου είναι κάθε γειτονιά να έχει ένα ανοιχτό σχολείο».

Έλεγχος του φωτογραφικού υλικού
Έλεγχος του φωτογραφικού υλικού

Οι μικροί κινηματογραφιστές σε ώρα δράσης και γυρισμάτων
Οι μικροί κινηματογραφιστές σε ώρα δράσης και γυρισμάτων

Μπορείτε να πάρετε μέρος στα προγράμματα «Ανοιχτά Σχολεία» ως δημότες ή εθελοντές αναζητώντας πληροφορίες στον ιστότοπο https://www.athensopenschools.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 16 Ιαν 2022 | 21:53

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία χωρίς self test τη Δευτέρα - Όλες οι αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα δύο εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται τόσο από τους εμβολιασμένους μαθητές όσο και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς - Πότε πρέπει να γίνονται.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Ιαν 2022 | 11:08

Κεραμέως: "Ομαλή η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων" - Πόσα τμήματα έκλεισαν

Προχωρούν πάνω από 4.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 16 Ιαν 2022 | 08:46

Σχολεία: Νέα μέτρα για τα self test από αύριο - Ποιες μέρες θα γίνονται από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τι ισχύει με τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς από αύριο, Δευτέρα. Κάθε πότε θα γίνεται ο έλεγχος. Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα. Τι ισχύει αν βγει θετικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 14 Ιαν 2022 | 13:21

Κεραμέως σε Φίλη: Εαν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν τα σχολεία, 31.000 κρούσματα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα

"Εάν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν τα σχολεία, αυτά τα 31.000 εν δυνάμει κρούσματα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα", είπε η κ. Κεραμέως,

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ 12 Ιαν 2022 | 22:39

Κλειστά σχολεία την Πέμπτη: Σε ποιες περιοχές δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά θα μείνουν αρκετά σχολεία στη χώρα την Πέμπτη 13/1 - Σε ποιες περιοχές τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μία ώρα αργότερα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιαν 2022 | 20:11

Κορονοϊός: Ανησυχία στα σχολεία - Πάνω από 43.000 τα κρούσματα στα παιδιά την τελευταία εβδομάδα

Το 18% των κρουσμάτων κορονοϊού αυτής της εβδομάδας είναι παιδιά (από 12% την προηγούμενη εβδομάδα) - Τι ισχύει για κρούσματα και στενές επαφές μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 12 Ιαν 2022 | 13:39

ΗΠΑ: Αυξημένο testing για να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία - Αύξηση των τεστ σε μαθητές κατά 10 εκατ. τον μήνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αυξήσει κατά 10 εκατ. τον μήνα τα τεστ COVID-19 για τα σχολεία στις ΗΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 12 Ιαν 2022 | 10:13

Γκάγκα: Το φετινό Πάσχα θα είναι κανονικό - Τα κρούσματα θα είναι όπως της γρίπης

Σε Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο μετατρέπεται το Παίδων Πεντέλης για 6 εβδομάδες. Τι είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ 50%+1 12 Ιαν 2022 | 10:00

Σχολεία - Μακρή: Ενδεχόμενο να αλλάξουν τα πρωτόκολλα αν το εισηγηθεί η Επιτροπή

"Δεν μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει", είπε η Ζέττα Μακρή για τα σχολεία.

12 Ιαν 2022 | 08:10

Κλείστε τα σχολεία

Και πότε να ανοίξουν τα σχολεία; Σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα ή καθόλου;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Ιαν 2022 | 22:13

Κλειστά σχολεία: Πού δεν θα γίνουν μαθήματα την Τετάρτη 12/1 λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών από την κακοκαιρία "Διομήδης"

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 11 Ιαν 2022 | 15:11

Χαμός στον "αέρα" του ΣΚΑΪ: Ο Πορτοσάλτε κατηγόρησε τους καθηγητές ότι θέλουν "δύο εβδομάδες καθισιό"¨[βίντεο]

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Άρης Πορτοσάλτε κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς ότι θέλουν να κάνουν "δύο εβδομάδες" καθισιό

ΔΕΝ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ 11 Ιαν 2022 | 14:50

Υπουργείο Υγείας: Γιατί οι μαθητές που βγήκαν σήμερα θετικοί στον ιό, βγήκαν χθές αρνητικοί; - Η εξήγηση

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα self test και τη μετάδοση του κορονοϊού.