Παγίδες των διακοπών και πώς να τις αποφύγετε

Το να ταξιδεύεις σε μια άλλη χώρα είναι συναρπαστικό, απολαυστικό και αναπόφευκτα γεμάτο παγίδες που μπορούν να σε «γδύσουν» και κυρίως... να χαλάσουν τις διακοπές σου σε ανύποπτο χρόνο.

Παγίδες των διακοπών και πώς να τις αποφύγετε

Σε σχετική έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία από το τμήμα απάτης του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών, οι Βρετανοί τουρίστες φαίνεται ότι πέφτουν πολύ εύκολα θύματα των επιτήδειων οι οποίοι τους αποσπούν χρήματα και τιμαλφή. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο χρόνο, καταγράφηκαν πάνω από χίλια διαφορετικά περιστατικά, κατά τα οποία οι Βρετανοί τουρίστες έχασαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια λίρες!
Μερικές από τις καταγεγραμμένες κομπίνες εφαρμόζονται χρόνια και αφορούν από πρόστιμα που πληρώνονται επί τόπου σε ψεύτικους αστυνομικούς, μέχρι το κόλπο της αλλαγής των χαρτονομισμάτων από τους οδηγούς ταξί. Άλλα «κόλπα» είναι νεότερα και είναι προσαρμοσμένα στο διαδίκτυο.
Οι απατεώνες καραδοκούν να επωφεληθούν σε κάθε στάδιο των διακοπών σας, οπότε αξίζει να γνωρίζετε τα πιο κοινά, αλλά και τα πιο ευφάνταστα και τρομακτικά κόλπα που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Μερικές από τις καταγεγραμμένες κομπίνες εφαρμόζονται χρόνια και αφορούν από πρόστιμα που πληρώνονται επί τόπου σε ψεύτικους αστυνομικούς, μέχρι το κόλπο της αλλαγής των χαρτονομισμάτων από τους οδηγούς ταξί

Ο κλέφτης των αποσκευών

Φορτώνετε τη βαλίτσα σας στο χώρο φύλαξης των αποσκευών του λεωφορείου και επιβιβάζεστε. Τότε ένας κλέφτης τρυπώνει στο πορτ μπαγκάζ – με ή χωρίς τη γνώση του οδηγού- και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ψάχνει τις αποσκευές για τιμαλφή. Είναι μια πολύ κοινή πρακτική σε λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ταϊλάνδη, ενώ έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά και στην Ισπανία.

Η απάτη στον ανιχνευτή του αεροδρομίου

Περνάτε το φορητό υπολογιστή σας από το μηχάνημα σάρωσης όσο περιμένετε τη σειρά σας να περάσετε από τον ανιχνευτή μετάλλων. Ο άνθρωπος στην αρχή της γραμμής περνά χωρίς πρόβλημα, στον αμέσως επόμενο όμως χτυπάει ο συναγερμός κι αυτός αρχίζει με πολύ αργές κινήσεις να αδειάζει τις τσέπες του από κέρματα και κλειδιά. Μέχρι να περάσετε από τον ανιχνευτή, ο πρώτος «κύριος» έχει φύγει αγκαλιά με τον υπολογιστή σας. Το περιστατικό έχει καταγγελθεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Απάτες με το συνάλλαγμα

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές αυτής της απάτης. Ο ταμίας μπορεί να μετρήσει τα χρήματα στην τοπική γλώσσα και να παραλείψει τους αριθμούς με την ελπίδα να μην το εντοπίσετε. Μπορεί να σας δώσουν λάθος νόμισμα – με πολύ χαμηλότερη αξία ή μπορεί να σας δώσουν νόμισμα με... ένα μηδενικό λιγότερο. Μια κοινή τακτική είναι να «αντιστρέφουν» τη συναλλαγματική ισοτιμία. Για παράδειγμα, αν αλλάζετε εκατό λίρες σε ευρώ, η ισοτιμία είναι περίπου ογδόντα λεπτά ανά ευρώ το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρετε εκατόν είκοσι ευρώ. Ωστόσο, αντιστρέφοντας το, θα κάνουν δήθεν τον υπολογισμό – ίσως σας το δείξουν και στο κομπιουτεράκι – και θα σας δώσουν μόνο ογδόντα ευρώ. Αυτή η απάτη είναι κοινή παντού στον κόσμο, ιδιαίτερα στα σύνορα και αναφέρεται τακτικά στα σύνορα της Αφρικής καθώς και οπουδήποτε στον κόσμο, από την Ουγγαρία ως το Μπαλί.

Οι ψεύτικοι αστυνομικοί το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουν ό,τι τους δώσετε και θα το βάλουν στα πόδια

Ο ψεύτικος αστυνομικός και τα επιτόπια «πρόστιμα»

Σας προσεγγίζει κάποιος με στολή και απαιτεί να δει το διαβατήριο ή το πορτοφόλι σας. Ισχυρίζεται ότι κάτι είναι λάθος στα χαρτιά σας ή ότι έχετε πλαστά χρήματα και απαιτεί να πληρώσετε επιτόπου πρόστιμο ή να κατασχέσει τα μετρητά σας. Αυτοί οι ψεύτικοι αστυνομικοί το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουν ό,τι τους δώσετε και θα το βάλουν στα πόδια. Για να προστατευτείτε, επιμείνετε να σας συνοδέψουν στο αστυνομικό τμήμα με τα πόδια πριν τους παραδώσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω. Αυτή η απάτη είναι συνηθισμένη στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η απάτη με την ενοικίαση του αυτοκινήτου

Επιστρέφετε το αυτοκίνητο εκεί που το νοικιάσατε και φεύγετε βιαστικοί για να προλάβετε την πτήση σας. Ο αντιπρόσωπος ελέγχει το αυτοκίνητο και βρίσκει χτυπήματα και γρατσουνιές που ήταν εκεί απ' όταν νοικιάσατε τ' αυτοκίνητο – ή μπορεί και να τα επινοήσει. Στη συνέχεια, χρεώνει το παραπάνω ποσό στην πιστωτική σας κάρτα, κάτι που ανακαλύπτετε με την επιστροφή σας. Η μόνη σας προστασία είναι να διασφαλίσετε ότι κάθε ζημιά είναι σημειωμένη στα χαρτιά του αυτοκινήτου πριν το παραλάβετε όπως επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο αντιπρόσωπος έχει καταγράψει ότι το αυτοκίνητο το παραδώσατε άθικτο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα πάντως που εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Μια αγαπημένη κομπίνα των επιτήδειων είναι να διαφημίζουν στο διαδίκτυο οικήματα τα οποία είτε δεν τους ανήκουν, είτε... δεν υπάρχουν!

Η απάτη της ενοικίασης ιδιωτικού διαμερίσματος

Ο συγκεκριμένος τύπος απάτης αφορά μία στις τρεις περιπτώσεις καταγγελιών που έχει καταγράψει η Βρετανική αστυνομία. Μια αγαπημένη κομπίνα των επιτήδειων είναι να διαφημίζουν στο διαδίκτυο οικήματα τα οποία είτε δεν τους ανήκουν, είτε... δεν υπάρχουν! Ζητούν τα χρήματα προκαταβολικά και το θύμα ανακαλύπτει την απάτη όταν φτάνει στον υποτιθέμενο προορισμό. Χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη ιστοσελίδα και διαλέγοντας μόνο διαμερίσματα που υπάρχουν χρόνια στη σελίδα και έχουν θετικές βαθμολογίες μπορεί να προστατευτείτε σε κάποιο βαθμό, αλλά και πάλι παίρνετε ρίσκο. Δυστυχώς αυτή η απάτη εξαπλώνεται παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή τα ισπανικά ακίνητα είναι τα πιο δημοφιλή «δολώματα» που διαφημίζονται έντονα από τους απατεώνες.

Οι οδηγοί ταξί και η απάτη με την αλλαγή του νομίσματος

Σ' αυτό το κόλπο ο οδηγός ταξί αλλάζει το νόμισμα που του δίνετε με ένα μικρότερης αξίας, απαιτώντας στη συνέχεια να του δώσετε και το υπόλοιπο ποσό. Συνδυαστικά, η απάτη μπορεί να περιλαμβάνει ένα κλειστό ταξίμετρο και την χρώση ενός υπέρογκου ποσού στο τέλος ή την μεταφορά σας με την πιο απίθανη – και μεγαλύτερη φυσικά – διαδρομή. Για να προφυλαχθείτε να παίρνετε μόνο αδειοδοτημένα ταξί, να επιμείνετε να λειτουργεί το ταξίμετρο, να ψάχνετε στο διαδίκτυο ποιο είναι ένα λογικό ποσό για τη διαδρομή σας και να πληρώνετε στο φως. Αν ο οδηγός επιχειρήσει να σας εξαπατήσει, να υψώσετε το ανάστημά σας και να του ζητήσετε να καλέσει την αστυνομία. Αυτά τα κόλπα είναι κοινά σ' όλο τον κόσμο από την Αθήνα και το Πεκίνο, μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Για να προφυλαχθείτε να παίρνετε μόνο αδειοδοτημένα ταξί, να επιμείνετε να λειτουργεί το ταξίμετρο, να ψάχνετε στο διαδίκτυο ποιο είναι ένα λογικό ποσό για τη διαδρομή σας και να πληρώνετε στο φως

Το κόλπο με τη νοικιασμένη μοτοσικλέτα

Η μοτοσικλέτα που έχετε νοικιάσει για μια μέρα χαλάει και πηγαίνετε σε ένα συνεργείο που σας προτείνουν από το γραφείο ενοικιάσεων, όπου σας χρεώνουν μια περιουσία για μικροεπισκευές. Εναλλακτικά, επιστρέφετε τη μηχανή πίσω στο γραφείο ενοικιάσεων και εκεί ισχυρίζονται ότι έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας σας. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε δώσει το διαβατήριο σας ως προϋπόθεση για τη μίσθωση της μοτοσικλέτας, είστε σε πολύ κακή θέση για να διαπραγματευτείτε. Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη κομπίνα στην Ταϊλάνδη και σε όλη την Ασία.

Η απάτη του λάθος ξενοδοχείου

Εσείς ζητάτε από τον οδηγό του ταξί να σας πάει στο ξενοδοχείο σας κι εκείνος σας πάει είτε σε ένα που έχει παραπλήσιο όνομα... ή ένα που έχει ακριβώς το ίδιο! Σας ζητάει να πληρώσετε προκαταβολικά όπως επίσης να πληρώσετε και μια σειρά από εκδρομές και περιηγήσεις. Όταν συνέρχεστε και συνειδητοποιείτε ότι το ξενοδοχείο που βρίσκεστε δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό που έχετε κλείσει, ο οδηγός έχει ήδη εξαφανιστεί με τα χρήματά σας. Η κομπίνα αυτή συνηθίζεται στην Ινδία και το Βιετνάμ.

Η απάτη του φιλικού ντόπιου

Σας πλησιάζει ένας φιλικός και εμφανίσιμος ντόπιος που σας προτείνει να πιείτε μαζί ένα καφέ ή ένα ποτό για να εξασκήσει τα αγγλικά του. Ο νέος σας «φίλος» θα φύγει πριν έρθει ο λογαριασμός, όπου θα διαπιστώσετε ότι σας έχει πάει κάπου με εξωφρενικά υψηλές τιμές. Το κόλπο έχει καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΩΝ 700 ΙΠΠΩΝ 23 Οκτ 2020 | 12:17

Τρίτη plug-in υβριδική έκδοση για τη νέα Porsche Panamera

Δύο μήνες μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας Panamera, η Porsche παρουσιάζει σήμερα την τρίτη κατά σειρά plug-in υβριδική έκδοση.

ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ 23 Οκτ 2020 | 12:13

Πρεμιέρα για το νέο Fiat 500 Electric 3+1

Η ιταλική εταιρεία αποκαλύπτει την τρίτη έκδοχη του μοντέλου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ 22 Οκτ 2020 | 13:51
FORMULA 1 21 Οκτ 2020 | 17:30

GP Πορτογαλίας: Bemvindo a Portimão!

Επιστροφή στην Πορτογαλία μετά από 24 χρόνια για την Formula 1

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ 21 Οκτ 2020 | 17:29

Νέο Hyundai i20 N με 204 ίππους [Βίντεο]

Η γκάμα των εκδόσεων Ν της Hyundai αποκτά ένα ακόμα επίλεκτο μέλος

ΤΟ ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ 21 Οκτ 2020 | 17:29

Η Skoda ανακοινώνει τις τιμές του ηλεκτρικού Enyaq iV στην Ελλάδα

Πως διαμορφώνονται οι τιμές μετά την επιδότηση του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά"

ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΟΥ 21 Οκτ 2020 | 09:39

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε πεζό στην Κωνσταντινουπόλεως

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε πεζό στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως με Ιερά Οδό.

ΤΗΣ SSC NORTH AMERICA 20 Οκτ 2020 | 13:23

To SSC Tuatara είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής "πιάνοντας" τα 508,73 χλμ./ώρα

Παραλαμβάνονει τη σκυτάλη από την Agera RS της σουηδικής Koenigsegg.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ CITROEN C3 20 Οκτ 2020 | 13:17

Δοκιμάζουμε το Citroen C3 1.5 BlueHDI 100

Το πετρελαιοκίνητο αδελφάκι του, Citroen C3 1.5 Blue HDI 100, έρχεται να προσφέρει μια εναλλακτική με ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 13:12

Hyundai i20: Το οδηγούμε στην Ελλάδα

Το νέο i20 αποτελεί την τρίτη γενιά του επιτυχημένου μοντέλου της Ηyundai.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΜΑΝΤΖΕΣΤΕΡ 19 Οκτ 2020 | 13:01

Ουαλία και Μάντσεστερ: 6.000.000 κάτοικοι μπροστά σε νέο λοκντάουν εξαιτίας του κορονοϊού

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.982 νέα κρούσματα COVID-19 κορονοϊού σε διάστημα 24 ωρών.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 Οκτ 2020 | 17:08

Ηράκλειο: Χαροπαλεύει 16χρονος μετά από τροχαίο με μοτοσικλέτα

Το τροχαίο προκλήθηκε όταν 16χρονος μοτοσικλετιστής, έχασε τον έλεγχο του δικύκλου του και έπεσε σε σταθμευμένο φορτηγό.

245 ΙΠΠΟΙ 16 Οκτ 2020 | 13:30

Αυτό είναι το νέο VW Golf GTI Clubsport

Το νέο VW Golf GTI Clubsport προσφέρει περισσότερη πρόσφυση στις στροφές.