Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση

Εάν δεν σώσουμε τη φύση τώρα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαετίας δράσης του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Πλέον ο χρόνος είναι πολύτιμος για τη διάσωση των οικοσυστημάτων. Τώρα είναι η ώρα για "Επανασχεδιασμό, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση" των λαθών του παρελθόντος.

Όπως αναφέρει η έκθεση State of Finance for Nature που κυκλοφόρησε από το UNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών), "απαιτείται συνολική επένδυση στη φύση 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από σήμερα έως το 2050 - ενώ οι ετήσιες επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 536 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050 - προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι αλληλένδετες κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης. "

Είναι γεγονός ότι η απώλεια βιοποικιλότητας κοστίζει ήδη στην παγκόσμια οικονομία το 10% της παραγωγής της κάθε χρόνο και αν δεν χρηματοδοτούμε επαρκώς φυσικές λύσεις, θα επηρεάσουμε την ικανότητα των χωρών να σημειώσουν πρόοδο σε άλλους ζωτικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απασχόληση. "Εάν δεν σώσουμε τη φύση τώρα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε ο Inger Andersen, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση είναι θέμα επιβίωσης

Συχνά μιλάμε για οικοσυστήματα και αποκατάσταση, αλλά γνωρίζουμε πραγματικά τι συνεπάγεται και τι μπορεί να κάνει για αυτό τοπικά;

Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος συνεπάγεται τη "βοήθεια στην ανάκτηση οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί ή καταστραφεί". Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωσή μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.

Περιβάλλον

Η νέα εποχή μετά την πανδημία

Δυστυχώς, με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο, όλα έχουν μείνει πίσω και η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά. Τώρα είναι η στιγμή για να κάνουμε ολοι περισσότερα για την προστασία του πλανήτη.

Η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οικολογικό μας αποτύπωμα, η βιωσιμότητα είναι θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα, την ώρα που η τάση της "οικολογικής αφύπνισης" διαδίδεται όλο και περισσότερο με τους πολίτες να συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική κρίση στον πλανήτη μας, και την ανάγκη να αναλάβουμε όλοι δράση.

Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να έρθουμε σε αρμονία με τη φύση.

Περιβάλλον

Ένα θετικό σημάδι είναι ότι όλο και περισσότερο και οι πολίτες συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική κρίση στον πλανήτη μας, ενώ την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ευαισθητοποιούνται με πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με κύριο μέλημά τους την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της δραστηριότητας των επιμέρους τομέων στο φυσικό περιβάλλον.

Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Ιουν 2021 | 15:21

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 50 χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, προστατεύει τη φύση και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 09 Ιουν 2021 | 15:09
ΤΟ «PLASTIC FREE» ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ 09 Ιουν 2021 | 14:57

Πέντε καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας γίνονται Plastic Free από τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Πρόθεση όλων είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού, η επένδυση στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας και η προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

08 Ιουν 2021 | 17:42

Οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και η ακτογραμμή της Ηπείρου γίνονται ακόμα πιο κρυστάλλινες

Η ΒΙΚΟΣ στηρίζει το έργο της Acheron Actions για τον καθαρισμό των θαλασσών και των ακτών της Ηπείρου, με μια σειρά δράσεων και εκπαίδευσης του κοινού στο θέμα της ορθής χρήσης του πλαστικού

08 Ιουν 2021 | 12:06

Ιχθυοκαλλιέργεια: Η πλέον βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών

Με σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

07 Ιουν 2021 | 16:02

Πού θα βρεις φανταστικό παγωτό στην Αθήνα- Τα 6 καλύτερα spots

6 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς το συντομότερο δυνατόν όσο μεγαλώνουν οι ζέστες.

ΠΑΙΞΤΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝΤΑΣ 07 Ιουν 2021 | 13:43

Η AS Company τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και επενδύει στο βιώσιμο παιχνίδι

Η AS Company έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τις πράσινες αξίες υιοθετώντας πολιτικές, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση, όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 06 Ιουν 2021 | 17:31

Τρίκαλα: Μισό chally, πλαστικό μπουκάλι 40 ετών και 3 τόνοι σκουπίδια από καθαρισμό της όχθης του Αγιαμονιώτη ποταμού

Τα σκουπίδια βρέθηκαν κατά τον καθαρισμό της όχθης του Αγιαμονιώτη ποταμού στα Τρίκαλα.

#WORLDENVIRONMENTDAY 05 Ιουν 2021 | 12:12

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:" Η προστασία του δεν είναι σύνθημα και λόγια" [Βίντεο]

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

04 Ιουν 2021 | 17:45

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα

Επτά εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθεί κάθε πραγματικός φίλος του (καλού) κρέατος.

02 Ιουν 2021 | 18:30

10 νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσεις τον Ιούνιο

Το καλοκαίρι της φιλαναγνωσίας είναι εδώ και το τιμάμε με σπουδαίες νέες κυκλοφορίες.

02 Ιουν 2021 | 17:29

Το Lupin και όλες οι υπόλοιπες σειρές του Netflix για τον Ιούνιο

Ολοκαίνουριες σειρές και προσθήκες νέων σεζόν στις ήδη επιτυχημένες μας επιφυλάσσει ο Ιούνιος.