Πάγοι από τη Γροιλανδία λιώνουν στο κέντρο του Λονδίνου

Πρόκειται για μια εγκατάσταση με σκοπό να σημάνει τον κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάγοι από τη Γροιλανδία λιώνουν στο κέντρο του Λονδίνου

Τριάντα μεγάλα κομμάτια πάγου απ' τα ανοιχτά της Γροιλανδίας έφερε στο Λονδίνο ο Όλαφουρ Έλιασον. Τα τοποθέτησε σε δύο σημεία της πόλης, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνταν στην Κατοβίτσε της Πολωνίας να συζητήσουν, στο πλαίσιο της φετινής Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, για τρόπους αντίδρασης στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα 24 κομμάτια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά στην Tate Modern και τα άλλα έξι που τοποθετήθηκαν έξω από το «στρατηγείο» του Bloomberg στο Σίτι έλιωσαν γρήγορα, δεν άντεξαν πάνω από βδομάδα.

Ο Ισλανδο-δανός καλλιτέχνης είπε ότι η εγκατάσταση «Ice Watch» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κοπεγχάγη το 2014, και έναν χρόνο μετά στο Παρίσι, και ότι αποτελείται από τεμάχια πάγου που αποκόπηκαν από παγετώνα, και τα οποία λιώνουν με αργούς αρυθμούς «για να γίνουν σαφή τα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να τα νιώσουμε».

Με τη βοήθεια του Μίνικ Θόρλεϊφ Ρόζινγκ, καθηγητή γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, στην Κοπεγχάγη, τα κομμάτια πάγου «αλιεύτηκαν» στο φιορδ Νούουπ Καγκερλούα της Γροιλανδίας.

«Αν κατεβείτε και δείτε τα 24 μπροστά από την Τέιτ και τα έξι έξω από αυτό το κτίριο – η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο κτίριο του Bloomberg στη βρετανική πρωτεύουσα –, θα παρατηρήσετε ότι όλα είναι σαν άτομα, είναι σαν όντα. Και ότι σας μιλούν με ψιθύρους έτσι και κολλήσετε το αυτί σας πάνω τους, και θα μπορέσετε να ακούσετε τον ήχο των φυσαλίδων που σκάνε και θα δείτε ότι όλα διαφέρουν μεταξύ τους» είπε ο Ρόζινγκ. «Και αυτό που μας λένε είναι για έναν κόσμο που είναι διαφορετικός απ' αυτόν που έχουμε σήμερα. Οι φυσαλίδες έχουν αέρα που είναι φρέσκος και καθαρός και έχει το μισό διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που σήμερα έχουμε στην ατμόσφαιρα. Μας φέρνει μήνυμα για την τρομακτική αλλαγή που συμβαίνει αυτήν ακριβώς τη στιγμή» πρόσθεσε.

«Μπορεί να αναρωτηθείτε “γιατί τα φέρνουν να λιώσουν στο Λονδίνο ενώ σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα λιώνουν στη Γροιλανδία; Και μάλιστα, στο Λονδίνο λιώνουν πιο γρήγορα, δεν είναι ανευθυνότητα αυτό;” Τα ανησυχητικά όμως νέα είναι ότι κάθε δευτερόλεπτο η Γροιλανδία χάνει στον ωκεανό 10.000 κομμάτια πάγου σαν κι αυτά που βλέπετε εδώ, και το νερό στον Τάμεση θα ανέβει κάποια μέρα, και ανεβαίνει και στη Νέα Υόρκη και ανεβαίνει παντού» προειδοποίησε.

ΦΩΤΟ: EPA

22 Μαϊ 2020 | 14:08

Η υπόθεση του "Τιτανικού" ανοίγει ξανά - μετά από 108 χρόνια!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται στον ασύρματο τηλέγραφο του πλοίου.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 20 Μαϊ 2020 | 16:11
19 Μαϊ 2020 | 13:37

Feeling lucky? Το ekioskys.gr κάνει δώρο 2 smartphones & 2 bands Huawei για την Ημέρα της Οικογένειας!

Κάνε εγγραφή και πάρε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό!

ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ 18 Μαϊ 2020 | 07:47

Οι πιο υγιεινές συνταγές για σπιτικό banana bread

Απόλαυσε το κέικ μπανάνας στην πιο υγιεινή εκδοχή του

12 Μαϊ 2020 | 11:33

P&G: Φροντίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη - Το τραπέζι της αγάπης και η κοινωνική προσφορά ύψους 300.000 ευρώ

Πώς τα εμβληματικά και αγαπημένα προϊόντα που "μπαίνουν" κάθε μέρα στα σπίτια μας, φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη #foodforgood

12 Μαϊ 2020 | 11:33

Η P&G βάζει τα δυνατά της για καλό σκοπό αυτή τη δύσκολη περίοδο #forceforgood

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά και κάνει τη ζωή τους καλύτερη #forceforgood #podforgood

08 Μαϊ 2020 | 09:08

Το πλάνο της Σικελίας για να ξανακερδίσει τους ταξιδιώτες

Η προσφορά ισχύει τόσο για τους Ιταλούς παραθεριστές όσο και για αυτούς που προέρχονται από άλλες χώρες.

07 Μαϊ 2020 | 14:37

Ένα φωτογραφικό θαύμα: Η Huawei επαναπροσδιορίζει την ομορφιά μέσα από την κάμερα των νέων P40

Τα νέα μοντέλα της σειράς Ρ θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο των εικόνων που θα ποστάρετε, που κανείς δεν θα πιστεύει ότι τις τραβήξατε με το κινητό σας.

07 Μαϊ 2020 | 13:02

5 experts εξηγούν τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας

5 experts του ταξιδιωτικού και ξενοδοχειακού χώρου μιλούν στο Esquire για την επόμενη ημέρα του κλάδου.

07 Μαϊ 2020 | 11:44

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Ειδικά τώρα ερωτήματα σαν αυτό χρήζουν απάντησης

JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE 05 Μαϊ 2020 | 15:53

JA Greece: Αυτή την Παρασκευή 8 Μαΐου ο διαδικτυακός διαγωνισμός μαθητικής επιχειρηματικότητας

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το πρώτο βραβείο στην ομάδα που θα διαγωνισθεί στην Ευρώπη.