Follow us

Πανεύκολη συνταγή: Αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια, ιδανικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Νηστίσιμα τσουρέκια χωρίς αυγά και βούτυρο, ιδανικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τσουρεκι

Νηστίσιμα τσουρέκια χωρίς αυγά και βούτυρο, ιδανικά για τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Υλικά

Για το προζύμι

10 γρ. μαγιά ξηρή

1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι

140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1/4 κ.γ. μαστίχα

1/2 κ.γ. μαχλέπι

1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

120 γρ. σπορέλαιο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

1 κ.σ. νερό

1 κ.σ. κοφτή μέλι

40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Για το προζύμι

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά. Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά. Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

11 Ιουν 2024 | 18:31

The World's 50 Best Restaurants: Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024

Το "Disfrutar" καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Ιουν 2024 | 07:03

Το ιδανικό γλυκό για τον καύσωνα - Τούρτα παγωτό εξπρές, με μόνο 3 υλικά

Τι χρειάζεται κάποιος όταν ζεσταίνεται πολύ; Ενα γλυκό - παγωτό για γεύση και δροσιά!

10 Ιουν 2024 | 17:41

Γιαουρτογλυκό χωρίς ζάχαρη με μπισκότα

Μια ελαφριά και απολαυστική λιχουδιά για τις ζέστες.

10 Ιουν 2024 | 16:58

Τρία νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

Τρία νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα: Και είναι δεδομένο πως θα απασχολήσουν σοβαρά.

10 Ιουν 2024 | 16:00
09 Ιουν 2024 | 16:22
ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 09 Ιουν 2024 | 07:53

Γλυκό ψυγείου με 3 στρώσεις και γεμιστά μπισκότα - Μαγική καλοκαιρινή συνταγή

Κρύο γλυκό ψυγείου με κρέμα, σαντιγί και σοκολάτα ιδανικό για κάθε περίσταση!

07 Ιουν 2024 | 17:02

Térre Mouikis: Η παραδοσιακή και η fine dining Κεφαλλονιά στο πιάτο

Μακριά από το γαστρονομικό αυταρχισμό του στημένου και ενορχηστρωμένου, στο Térre Mouikis στην Κεφαλονιά μιλάει το θυμικό του σεφ Ασημάκη Χανιώτη.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 07 Ιουν 2024 | 07:52

Λευκό μωσαϊκό με μόνο 3 υλικά - Απίθανο και δροσερό

Πρωτότυπη συνταγή για μωσαϊκό που θα σας ξετρελάνει. Μόνο με τρία υλικά έχετε μια γλυκιά επιλογή για το καλοκαίρι!

06 Ιουν 2024 | 18:23

Η Αργυρώ Κουτσού μιλά για το "Koutsou & Co." και όχι μόνο

Μία κουβέντα με τη sui generis μαγείρισσα με αφορμή το ολοκαίνουριο "Koutsou & Co." αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτό.

ΣΥΝΤΑΓΗ 06 Ιουν 2024 | 07:39

Παγωτό πεπόνι με μέλι και γιαούρτι - Ολη η δροσιά του καλοκαιριού σε τρία υλικά

Για να φτιάξετε αυτό το παγωτό προτιμήστε αργίτικα πεπόνια για να δώσουν χρώμα στο παγωτό σας!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 05 Ιουν 2024 | 06:29

Δροσερό γλυκό με άρωμα λεμονιού - Η καλύτερη συνταγή για τον καύσωνα

Δεν υπάρχει πιο εύκολο και δροσερό γλύκισμα. Είναι ότι πρέπει για επιδόρπιο αλλά και για μετά τον μεσημεριανό ύπνο!