Το γλυκό που θα φτιάξετε όταν δεν θέλετε να είναι ούτε μπελαλίδικο και να διατηρείται στο ψυγείο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα περισσότερα υλικά τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.
Συνταγή από το Μother'sBlog.
Υλικά
800 γρ. μπισκότα τύπου digestive
1 φλυτζάνι (100 γρ.) καρύδια (ή φουντούκια) ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (60 γρ.) κακάο ( χωρίς ζάχαρη)
1 φλιτζάνι (240 ml) νερό
2/3 φλιτζάνι (150 γρ.) βούτυρο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Σιρόπι σοκολάτας
Γλάσο σοκολάτας
1/2 κούπα (120 γρ.) κρέμα γάλακτος (35% λίπος)
Μαύρη σοκολάτα (120 γρ.), ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Σπάτε με τα χέρια σας τα μπισκότα σε ένα μπολ και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζετε χωρίς λάδι τα καρύδια και τα ρίχνετε μέσα στα μπισκότα.
Σε ένα μεταλλικό μπολάκι, ανακατεύετε μαζί τη ζάχαρη και το κακάο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις το μείγμα γίνει ρευστό, ρίχνετε το βούτυρο και βάζετε το μπολ στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 7-8 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά , προσθέτοντας και το εκχύλισμα βανίλιας. Μόλις κρυώσει ρίχνετε τη ρευστή σοκολάτα αργά πάνω από τα μπισκότα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Αδειάζετε το μείγμα σε μια αποσπώμενη φόρμα και το απλώνετε με ένα κουτάλι ή με μια σπάτουλα. Το βάζετε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε λίγο την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνετε στη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις είναι έτοιμη, την απλώνετε πάνω από το γλυκό και το τοποθετείτε ξανά στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Το ξεφορμάρετε και το διακοσμείτε με τα καρύδια.