Μαμαδίστικα, λαχταριστά σουτζουκάκια, δια χειρός chef Γιώργου Τσούλη, που... θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
Ενα λαχταριστό πιάτο που θα λατρέψετε, ειδικότερα τις Κυριακές και τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Συνδυάζεται τέλεια με ρύζι ή με πουρέ.
Συνταγή για παραδοσιακά μαμαδίστικα σουτζουκάκια
Υλικά
Για τον κιμά
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
100 ml γάλα πλήρες
1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
¼ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
500 γρ. ντομάτα κονσκασέ
2 μπαχάρια ολόκληρα
200 ml νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ και πλάθουμε με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει ο κιμάς.
Πλάθουμε σουτζουκάκια βάρους 30 γρ. περίπου. και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και ψήνουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα σε όλη τους την επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε από το τηγάνι σε πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
Στο ίδιο τηγάνι και που κάναμε τα σουτζουκάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας με το κύμινο και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τα μπαχάρια, το νερό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για πέντε λεπτά ακόμα, ώσπου να μαγειρευτούν καλά και να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.