X

Πέντε παραδοσιακές ταβέρνες για να το τσικνίσετε.. χωρίς έλεος

Πέντε από τις καλύτερες ταβέρνες της Αττικής για να το τσικνίσετε με την καρδιά σας.

Γράφει: TheToc team

Είναι κλασικές, οικονομικές και κεφάτες. με τα καλύτερα κρέατα, πέντε από τα καλύτερα μέρη για ψητά σε όλη την Αττική

Ο Χριστόφορος

Ξεκίνησε σαν «Βλαχοπούλα» τη δεκαετία του ’60 από τον κτηνοτρόφο Αθανάσιο Ράπτη και μετονομάστηκε σε «Χριστόφορος» όταν ανέλαβε τα ηνία ο γιος του. Από τις πιο παλιές και διάσημες ταβέρνες των Καλυβίων, έχει εξελιχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα τεράστιο μαγαζί που το καλοκαίρι καθίζει χίλια και πλέον άτομα. Το παϊδάκι της προβατίνας του μεταξωτό και άψογα ψημένο και τα αρνίσια παϊδάκια του τραγανά και ζουμερά. Τα κρέατα έρχονται κυρίως από τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε πατάτες τηγανητές και μπιφτέκια σε μέγεθος Α4 χαρτιού ζουμερά και χοντρόκκοκα, φτιαγμένα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά.

O Χριστόφορος: Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια , 22990 48266

Σπανός

Μια οικογενειακή ταβέρνα, από τις πιο διάσημες στα Κάτω Πατήσια και ολόκληρη την Αθήνα, με δυο σπεσιαλιτέ: τα παϊδάκια και τα σαλιγκάρια. Τα λεπτοκομμένα παϊδάκια σε κόκκινη σάλτσα αν δεν είναι η πρώτη σας προτίμηση μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία κρεάτων στη σούβλα όπως προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια για να μη βγαίνει στεγνό. Η κυρία γεωργία φτιάχνει με τα χεράκια της τυροκαυτερή, αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες, τυροπιτάκια με πολύ πλούσια γέμιση και λευκαδίτικη λαδόπιτα.

Σπανός: Αρ. Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 21 0832 7381

Ο Ηλίας επί δύο

Δεν είναι ένα. Είναι δύο, αμφότερα στον πεζόδρομο που συνδέει Θησείο και Πετράλωνα, παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το στέκι του το ’81, στο κομμάτι που λέγεται Θεσσαλονίκης, και το ’92 επεκτάθηκε στη συνέχειά της, την Επταχάλκου. Πάντα οικογενειακή υπόθεση, με τον ίδιο και την κόρη του Σπυριδούλα απέναντι από τον Άγιο Αθανάσιο, επιμένει με ονομαστά παϊδάκια, μπιφτέκια, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι.

Ο Ηλίας, Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 2103422407

Το Ρεμούτσικο

Δεν ξέρετε τι είναι παϊδάκι αν δεν πάτε στο Ρεμούτσικο στον Άγιο Δημήτριο. Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους στη Δάφνη σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας σού δίνει το μήνυμα. Μαζί με το κοντοσούβλι, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και τις πανσέτες, το χειμώνα σου δίνουν ραντεβού στην ευχάριστη σάλα.

Το ρεμούτσικο: Αγ. Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, Άγ. Δημήτριος, 2109704515

Καραβίτης

Η προπολεμική ταβέρνα στο μεγαλείο της. Κοντεύει σχεδόν τον αιώνα και σε διακτινίζει στην παλιά Αθήνα: από το μακρινό 1926 που ξεκίνησε σερβίρει κλασικά κλασικότατα ορεκτικά και πιάτα της ώρας, το χειμώνα πάντα με φόντο τα παλιά κρασοβάρελα. Υπέροχα ψημένες μπριζόλες και μπιφτέκια, και φρέσκες σαλάτες με ορεκτικά που επιβεβαιώνουν τη φήμη της επιχείρησης.

Καραβίτης: Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι, 2107215155