Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014

Ποια κόκκινα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ξεχώρισαν μέσα στο 2014; Οι ειδικοί των Cellier καταγράφουν τις ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014

Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα

Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014

Για τα κόκκινα κρασιά οι επιλογές μας δεν μπορούσαν να μην ξεκινήσουν από το Αγιωργίτικο και τη Νεμέα. Πιστεύουμε ότι η πραγματική δύναμη της ποικιλίας και της περιοχής είναι τα κρασιά που εκφράζουν καλύτερα την φρουτώδη υπόσταση της και όχι τη δύναμη και τη συγκέντρωση της καθώς θα χρειαστεί πολύ δουλειά στο αμπέλι για να φτάσουμε ποιοτικά σε υψηλό επίπεδο σε αυτή την κατηγορία. Το Κτήμα Παπαϊωάννου με την μαύρη ετικέτα του 2007 που βρίσκεται στην αγορά αυτή τη στιγμή και κοστίζει κάτω από 10 ευρώ στο ράφι αποτελεί ένα από τα πιο κλασσικά παραδείγματα αυτής της έκφρασης. Άφθονο ώριμο φρούτο, γλυκά μπαχαρικά, ισορροπημένο βαρέλι, τεράστιες επιλογές για το φαγητό. Η οικογένεια Παπαϊωάννου συνδυάζοντας τη σοφία της περιοχής με την εργατικότητα, μας παρουσιάζει σταθερά ένα κρασί που είναι παράδειγμα απόλαυσης σε εξαιρετική τιμή.

Ξινόμαυρο Κτήμα Άλφα

Το Ξινόμαυρο είναι η άλλη σπουδαία ερυθρή ποικιλία του Ελληνικού αμπελώνα που μας ενθουσιάζει για τον αρωματικό της πλούτο αν και εξαιρετικά δύσκολο στο στόμα. Τα δύο επόμενα κρασιά έχουν δείξει ένα διαφορετικό δρόμο για την εξομάλυνση αυτού του προβλήματος. Το πρώτο μας έρχεται από τη Φλώρινα και το Κτήμα Άλφα από έναν υπέργηρο προφυλλοξηρικό αμπελώνα που παράγει τόσο μικρές ποσότητες που αν και το κάνει αντιεμπορικό ο Άγγελος Ιατρίδης και ο Μάκης Σταυρίδης του συμπεριφέρονται με τον δέοντα σεβασμό που αρμόζει στα χρόνια του. Ένα Ξινόμαυρο που έχει πιο γυαλισμένες τανίνες, υψηλή οξύτητα, αλλά με τέτοιο όγκο και αρωματική ένταση που τα δύο χρόνια στο βαρέλι μόλις που φαίνονται. Ένα κρασί που θυμίζει τα μεγάλα Barbaresco του Gaja, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, που εξελίσσεται μοναδικά και φτάνει στην κορύφωση του στην δεκαετία.

Γιαννακοχώρι Κτήμα Κυρ - Γιάννη

Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014 - εικόνα 2

Το επόμενο κρασί που μόλις έκλεισε την εικοσαετία από την πρώτη χρονιά της παραγωγής του, σταματάει την παραγωγή του -ελπίζουμε τουλάχιστον σαν όνομα και όχι σαν χαρμάνι. Το Γιαννακοχώρι του Κυρ-Γιάννη μας έδειξε το 1992 τον τρόπο για να μαλακώσουμε το Ξινόμαυρο προσθέτοντας Merlot στο blend. Οι πειραματισμοί από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη συνεχίστηκαν και με άλλες βελτιωτικές ποικιλίες, όπως το Syrah, αλλά το Merlot είναι αυτό που μας έχει κλέψει την καρδιά. Σε μια διαφορετική χώρα ίσως να μιλούσαμε για την Super-Νάουσα, εδώ όμως περιοριζόμαστε λίγο από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Ελπίζουμε ότι ο Στέλιος Μπουτάρης θα συνεχίσει με επιτυχία την βαριά παράδοση που κουβαλάει και θα μας δώσει ένα ανάλογο κρασί στο μέλλον. Μέχρι τότε το πραγματικά απολαυστικό Γιαννακοχώρι Last Vintage είναι η επιλογή μας.

Syrah Κτήμα Αβαντίς

Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014 - εικόνα 3

Αν υπάρχει μια ξενική ποικιλία που ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στον Ελληνικό αμπελώνα αυτό είναι το Syrah. Κι αν υπάρχει ένας παραγωγός που το υπηρετεί πιστά είναι το Κτήμα Αβαντίς. Αν και παράγει ακόμα δύο υψηλότατου επιπέδου κρασιά, όπως το Άγιος Χρόνος και το Collection, το βασικό Syrah του κτήματος αποτελεί για εμάς το κρασί ορισμός της κατηγορίας του. Είναι αυτό με το οποίο συγκρίνουμε όλα τα κρασιά από Syrah στην κατηγορία τιμής από 10 έως 15 ευρώ. Η πυκνότητα του, η στρογγυλάδα του, η απολαυστικότητα που χαρίζει είναι μοναδική. Αν πάλι το κρατήσετε και για μια πενταετία θα σας χαρίσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Όπως λέει και ο Απόστολος Μούντριχας στα πρώτα 25 χρόνια φτάσαμε σε ποιότητα τα premium κρασιά από Syrah όλου του κόσμου. Ελπίζουμε στα επόμενα 25 χρόνια να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τα Super και Ultra-premium κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα. Με τις καλύτερες ευχές μας Απόστολε.

Άβατον Κτήμα Γεροβασιλείου

Ποια είναι τα κόκκινα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν τα Cellier για το 2014 - εικόνα 4

Αν οι Ελληνικές ποικιλίες από μόνες τους είναι δύσκολο να μας δώσουν ένα πραγματικά σπουδαίο κρασί, τότε το blend ελληνικών ποικιλιών μπορεί να μας δώσει τη λύση. Ένα ανοιχτό μυαλό με φιλοδοξία να πλησιάσει αυτό τον στόχο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Δημιούργησε ένα κρασί από τις ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο που ουδεμία σχέση είχαν στο παρελθόν μεταξύ τους για να έχουμε κάποια ένδειξη, κάνοντας ακόμα πιο επιτυχημένο το κρασί με το όνομα Άβατον. Η διαφορετικότητα του είναι εντυπωσιακή καθώς δεν μοιάζει με τίποτε άλλο, αλλά είναι ταυτόχρονα απολαυστικά σύνθετο και ισορροπημένο. Δυστυχώς έχουμε δει πολλά παραδείγματα διαφορετικότητας που δεν προσφέρουν καμιά απόλαυση και απλώς προωθούνται για να ξεχωρίσουν οι ίδιοι που τα προωθούν και όχι να προσφέρουν απόλαυση. Το Άβατον στέκει σαν φάρος για το τι μπορούν να κάνουν οι Ελληνικές ποικιλίες συνεργαζόμενες, χαρίζοντας μας σπουδαία κρασιά, φθάνει να υπάρχουν ανοιχτά μυαλά χωρίς προκαταλήψεις όπως του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Ιουλ 2020 | 13:49

Kayak, το ελληνικό παγωτό στην πιο gourmet εκδοχή του

Το ελληνικό παγωτό με τα πιο αγνά υλικά, που μια μητέρα θα ένιωθε σίγουρη για να δώσει στα παιδιά της.

06 Ιουλ 2020 | 12:43

Το φυσικό μεταλλικό νερό που αναβλύζει σε ένα επιβλητικό περιβάλλον και έχει σαρώσει στα βραβεία ποιότητας

Η σταγόνα που γέμισε αυτό το μπουκάλι έχει μεγάλη διαδρομή, περνώντας μέσα από τα βραχώδη φίλτρα της φύσης αλλά και μια υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής.

03 Ιουλ 2020 | 15:34

Μπορεί η αγάπη της μόδας στα εξωτικά δέρματα και τη γούνα να ευθύνεται για την επόμενη πανδημία;

Γιατί πρέπει η μόδα να σκεφτεί διαφορετικά και να αναλάβει τις ευθύνες της.

03 Ιουλ 2020 | 13:58

Είναι η "υπόθεση Ρόσγουελ" η μητέρα όλων των hoaxes;

Πόσα ξέρουμε πραγματικά για την πρώτη θεωρία συνωμοσίας με εξωγήινους από το 1947

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 01 Ιουλ 2020 | 13:49

H TUDOR παρουσιάζει τη νέα έκδοση "Navy Blue"

Η Tudor, διατηρώντας την ιστορική παράδοση, παρουσιάζει το νέο μοντέλο.

01 Ιουλ 2020 | 12:39

Νέα εφαρμογή σύμμαχος στην καθημερινότητα που προσφέρει 1€ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με κάθε Download

Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχό μας όχι μόνο για την ποιοτικότερη ενημέρωση, αλλά και για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

29 Ιουν 2020 | 15:07

Tι γνωρίζουμε για το Foundation, τη νέα σειρά της Apple TV+

Το διαστημικό έπος του Isaac Asimov προσγειώνεται σύντομα στις οθόνες μας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Ιουν 2020 | 18:27

Viber: Τέλος η σύνδεση με το Facebook - Πώς επήλθε η ρήξη στις σχέσεις των δύο εφαρμογών

όπως ανακοίνωσε η εφαρμογή, θα αφαιρέσει τα Facebook Connect, Facebook SDK και GIPHY, αλλά και θα διακόψει κάθε διαφημιστική δαπάνη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

26 Ιουν 2020 | 12:54

Ο "Τυφώνας" στη Μακρόνησο - Η ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού

Τα μέλη του "Typhoon Project" και οι εθελοντές αποβιβάστηκαν στη Μακρόνησο, σε μια ξεχωριστή αποστολή καθαρισμού.

25 Ιουν 2020 | 15:16

Greek Villages: Μία μεγάλη κοινότητα στο Instagram αναδεικνύει την ομορφιά των ελληνικών χωριών

Οι Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυριδάκος μιλούν για την ιδέα τους να αναδείξουν την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.

24 Ιουν 2020 | 15:18

Πώς η Tesla κατάφερε να γίνει η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη

Κάποτε ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Σήμερα, το όνειρο του Elon Musk αποτελεί πραγματικότητα.

24 Ιουν 2020 | 14:04

Η Apple αλλάζει. Γιατί όμως;

Ο λόγος που η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας αποφάσισε να χαράξει τον δικό της δρόμο.

23 Ιουν 2020 | 15:33

Η Google αποφάσισε να τα βάλει με το Pinterest

Το νέο project ονομάζεται Keen.