Ποιος είναι ο έλληνας καθηγητής που μελετά τη φόρτιση κινητών χωρίς ρεύμα

Ποιος είναι ο Γιώργος Καραγιαννίδης, ο καθηγητής του ΑΠΘ που σύμφωνα με το Reuters συμπεριλαμβάνεται στους ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποιος είναι ο έλληνας καθηγητής που μελετά τη φόρτιση κινητών χωρίς ρεύμα

Σε ένα όχι μακρινό μέλλον τα κινητά τηλέφωνα θα φορτίζουν χωρίς ρεύμα, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, την ώρα που ο χρήστης τους μιλάει.

Πρόκειται για μια τεχνολογική επανάσταση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι θα φέρει ελληνική υπογραφή;

Μετά βεβαιότητος το γνωρίζουν οι συντάκτες της πλέον έγκυρης διεθνούς βάσης επιστημονικών δεδομένων "Thomson- Reuters", που για δεύτερη συνεχή χρονιά κατέταξαν τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιώργο Καραγιαννίδη, μεταξύ των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Η λίστα της Thomson Reuters, που θα οριστικοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει 3.266 ερευνητές από όλο τον κόσμο, με βασικό κριτήριο για την επιλογή τους, το εύρος των δημοσιεύσεών τους και την απήχηση που είχαν αυτές παγκοσμίως, μέσα στην επιστημονική κοινότητα. Τα ονόματα οκτώ ακόμη Ελλήνων καθηγητών, από πανεπιστήμια της Αθήνας, περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα.

"Η συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δείχνει τη διαχρονική σπουδαιότητα της έρευνας, που κάνει η ομάδα μας τα τελευταία 10 χρόνια", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καραγιαννίδης.

Τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και τα μελλοντικά συστήματα κινητών -πλέον 5G- αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας της ομάδας του καθηγητή. "Η έρευνά μας στοχεύει- μεταξύ άλλων- στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων κινητών επικοινωνιών και στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας, δηλαδή πρακτικά στο μέλλον να είναι εφικτή η φόρτιση κινητού από ηλεκτρομαγνητικά κύματα, χωρίς να βάζουμε το κινητό στο ρεύμα, αλλά να φορτίζει ταυτόχρονα την ώρα της λειτουργίας", εξηγεί.

Ποιος είναι ο έλληνας καθηγητής που μελετά τη φόρτιση κινητών χωρίς ρεύμα

"Μένω συνειδητά στην Ελλάδα και στο ΑΠΘ"

Η παγκόσμια επιρροή του κ.Καραγιαννίδη στην επιστημονική κοινότητα "μεταφράστηκε" -ήδη από το 2015- σε προτάσεις μετεγγραφής του στο εξωτερικό. "Με την ανακοίνωση της λίστας πέρυσι, είχε προτάσεις από δύο μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του κόσμου. Συνειδητά πήρα την απόφαση να μείνω στην Ελλάδα και το ΑΠΘ, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εδώ, ειδικά στα θέματα χρηματοδότησης της έρευνας. Ήταν μια επιλογή, που έλαβε υπόψη και προσωπικούς οικογενειακούς λόγους, αλλά κυρίως ότι υπάρχει εδώ μια ερευνητική ομάδα, που διευθύνω και η οποία παράγει αυτά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δε θα ήταν σωστό να την παρατήσω", δηλώνει.

Αν και επέλεξε την παραμονή στην Ελλάδα ο καθηγητής δεν πιστεύει πως στη σημερινή οικονομική συγκυρία μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο ανάσχεσης της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. "Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία δυο χρόνια", λέει και ζητεί από την Πολιτεία να κάνει αυτό που μπορεί, ήτοι "να σκύψει πάνω από τις νησίδες αριστείας". "Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτές οι νησίδες αριστείας, ερευνητικές ομάδες και συνάδελφοι εξαιρετικοί, γνωστοί σε παγκόσμιο επίπεδο και η Πολιτεία θα πρέπει να τις ενισχύσει", σημειώνει, παραπέμποντας στο ερευνητικό πρόγραμμα "Αριστεία", που "τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει".

Ο ίδιος, πάντως, συμβουλεύει τους φοιτητές του, προτού αναζητήσουν την τύχη τους και ένα εργασιακό μέλλον στο εξωτερικό, να εξετάσουν όποιες δυνατότητες έχουν στην Ελλάδα, όπου, όπως εκτιμά, η περιοχή των τηλεπικοινωνιών προσφέρει ακόμη θέσεις εργασίας.

"Εγώ προσπαθώ να χρηματοδοτήσω την ερευνητική μου ομάδα, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα με χώρες όπως η Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα" σημειώνει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την έρευνα στα Πανεπιστήμια . "Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι σε καλή κατάσταση εξαιτίας της κρίσης. Προσπαθούν να επιβιώσουν στην παρούσα φάση", προσθέτει.

Ποιος είναι ο έλληνας καθηγητής που μελετά τη φόρτιση κινητών χωρίς ρεύμα - εικόνα 2

"Η γραφειοκρατία βλάπτει σοβαρά την έρευνα"

Όμως, ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου η μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες -ιδίως όταν πρόκειται για τεχνολογία αιχμής- μπορεί να στρέψει στα ελληνικά πανεπιστήμια το ενδιαφέρον επιχειρηματικών κολοσσών από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας οικονομικά την έρευνα, το ... τέρας της γραφειοκρατίας, δυσκολεύει και πάλι τα πράγματα.

"Χρειάζεται περισσότερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία, είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσει η Πολιτεία", λέει ο καθηγητής . "Για δύο πατέντες που αναπτύξαμε και τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει το ΑΠΘ, συζητάμε με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν διευκολύνει τη συμφωνία", γνωστοποιεί, προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση δωρεάς δεν είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες. "Πρόσφατα αμερικανική εταιρεία μας δώρισε εξοπλισμό, που αφορά δορυφορικές υπηρεσίες. Οι διαδικασίες για την αποδοχή της δωρεάς ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες", εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Σεπ 2020 | 15:47

Ένα στέμμα έγραψε ιστορία στην 1η δημοπρασία του Sotheby's αφιερωμένη στη μουσική χιπ-χοπ

Η δολοφονία του Biggie Smalls παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

18 Σεπ 2020 | 15:47
18 Σεπ 2020 | 15:37

Οι καλύτερες ταινίες του Netflix που δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά

Διαρκούν λιγότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χαρίζουν όμως πολύ έντονες συγκινήσεις.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Μαθήματα ζωής από τον εμβληματικό Αμερικανό προπονητή Φιλ Τζάκσον

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Τα καλύτερα video games μέχρι το τέλος του 2020

Έρχονται προσεχώς και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποχαιρετήσεις το πολύπαθο έτος που διανύουμε.

16 Σεπ 2020 | 09:56

"76 Ημέρες": Το ντοκιμαντέρ για το επίκεντρο της πανδημίας

Η πόλη Ουχάν πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

15 Σεπ 2020 | 14:56

Το Deree – The American College of Greece δίνει ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσω υποτροφιών

Ασφαλείς σπουδές σε νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός διεθνούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προσφέρει το Deree – Τhe American College of Greece μέσω των υποτροφιών του και του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

14 Σεπ 2020 | 13:56

Kάθε αρχή και έξυπνη και στις σπουδές: Όλα όσα χρειάζεται ο φοιτητής στο νέο του ξεκίνημα βρίσκονται εδώ

Η MediaMarkt στο πλευρό του νέου φοιτητή, για να μην είναι το φοιτητικό σπίτι ένα μεγάλο, δύσκολο και ακριβό project.

11 Σεπ 2020 | 15:43

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Αίγινα ανεβάζει τον πήχη του design

Η εξοχική κατοικία Hedonistic Π βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Αίγινα.

11 Σεπ 2020 | 15:23

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος

Τι συνέβη εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

11 Σεπ 2020 | 15:11

O επιστημονικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος ενοχλείται από τους κλόουν

Νέα έρευνα ρίχνει φως στην Coulrophobia, την τόσο διαδεδομένη διαταραχή.

09 Σεπ 2020 | 12:50

Τα πιο φωτογραφημένα τοπία του πλανήτη στο Instagram

Άγρια ομορφιά και συγκλονιστικές εικόνες ακόμα και στην εποχή της Covid-19.

09 Σεπ 2020 | 12:50

7 apps που πρέπει να σβήσεις από το κινητό

Στις ψηφιακές μέρες που ζούμε δεν μπορεί να εμπιστευτείς ούτε τον θεό.