Αυτό το καλοκαιρινό γλυκό θα σας ξετρελάνει!
Δείτε πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη εκδοχή της πορτοκαλόπιτας με φύλλο κανταΐφι. Ένα σιροπιαστό γλυκό, ιδανικό για όσους αγαπούν το πορτοκάλι! Η συνταγή ανήκει στον Ακη Πετρετζίκη.
Συνταγή για πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι
Υλικά
Για το σιρόπι
700 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
50 γρ. μέλι
1-2 φύλλα αρμπαρόριζας
Για την πορτοκαλόπιτα
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά, μέτρια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο ή σπορέλαιο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
Για το σερβίρισμα
παγωτό
πορτοκάλι, σε φέτες
δυόσμο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και την αρμπαρόριζα.
Αφήνουμε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
Ξάνουμε καλά το κανταΐφι, το απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 25x32 εκ. και ψήνουμε για 30-40 λεπτά. (Εναλλακτικά, απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας και αφήνουμε 8-12 ώρες να ξεραθεί.)
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C στον αέρα.
Σπάμε καλά το κανταΐφι και το αφήνουμε στη άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά, και χτυπάμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανιλίνες και το αλάτι, και χτυπάμε για 1 λεπτό.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα φιστίκια.
Προσθέτουμε το κανταΐφι σε 5 δόσεις ανακατεύοντας πολύ καλά την κάθε δόση.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί 25x32 εκ. και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί.
Σερβίρουμε με παγωτό, φέτες πορτοκαλιού και δυόσμο.