Follow us

Πόσα πλαστικά έχει η παραλία που πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
RealpetSymbol

Καθώς ο πλανήτης είναι το κοινό μας σπίτι, όλοι θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μία σειρά από πράξεις που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Οι κλιματικές επιπτώσεις από την ανεύθυνη ανθρώπινη δραστηριότητα και τη συρρίκνωση της διαθεσιμότητας σε φυσικούς πόρους είναι ορατές καθημερινά γύρω μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 οι θερινές θερμοκρασίες ήταν κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων δεκαετιών, με την Ιταλία να καταγράφει ακόμα και θερμοκρασία 48,8° Κελσίου, αποτελώντας ανεπίσημο ρεκόρ πανευρωπαϊκά.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι καθοριστικό να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας ζωή βιώσιμες πρακτικές που θα συμβάλλουν περιβαλλοντικά. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως έχει η ανακύκλωση, η οποία στη χώρα μας διαπιστώνεται ότι δεν γίνεται με τον πλέον σωστότερο τρόπο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση. Ένα βασικό ζήτημα είναι και η έλλειψη στοιχείων που διευκολύνει τη συντήρηση πολλών περιβαλλοντικών "μύθων".

Σε αυτή την κατεύθυνση η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη μεγάλη έρευνα για τα μικροπλαστικά, δηλαδή πλαστικά θραύσματα κάτω των 5 χιλιοστών, στις ελληνικές παραλίες.

3.778 κομμάτια πλαστικού ανά τετραγωνικό μέτρο στις ελληνικές παραλίες

Η έρευνα της Aegean Rebreath (φορέα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος) για τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στις ελληνικές ακτές, έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Καταγράφηκαν συνολικά 3.778 κομμάτια πλαστικού ανά τετραγωνικό μέτρο, με μέγεθος μικρότερο από 2,5 εκατοστά. Σε μεγαλύτερη συχνότητα εντοπίζονται τα θραύσματα πλαστικού με 55% κατά μέσο όρο και έπονται τα αφρώδη σωματίδια – φελιζόλ με ποσοστό 28% κατά μέσο όρο.

Το πολυαιθυλένιο το κυρίαρχο είδος πολυμερούς μεταξύ των πλαστικών θραυσμάτων στις ελληνικές παραλίες

Με βάση την φασματοσκοπική ανάλυση του ΕΛΚΕΘΕ προκύπτει ότι το πολυαιθυλένιο (PE) είναι το κυρίαρχο είδος πολυμερούς στο σύνολο των πλαστικών θραυσμάτων που αναλύθηκαν, με ποσοστό 68%. Εκτός από το πολυαιθυλένιο εντοπίστηκαν και άλλα είδη πολυμερών σε χαμηλότερα ποσοστά: 28% πολυπροπυλένιο (PP), 3% θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE), ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους ερευνητές ότι βρέθηκε μόλις 1% πολυαιθυλένιο τερεφθαλικού (PET) που χρησιμοποιείται – μεταξύ πολλών άλλων- και στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, δοχεία φαγητού αλλά ιδιαίτερα εκτεταμένα και στην κλωστοϋφαντουργία.

Η εστίαση της έρευνας στα μικροπλαστικά στις ελληνικές παραλίες έρχεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παρουσία τους, τόσο στις τροφές που καταναλώνουμε όσο και ακόμα στο αίμα μας.

Περισσότερα για την έρευνα της Aegean Rebreath μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι βασικότερες κατηγοριοποιήσεις του πλαστικού

Αυτό, ωστόσο, που έχει σημασία να δούμε ως προϋπόθεση για τη σωστή και αποτελεσματική ανακύκλωση, είναι ο διαχωρισμός των τύπων του πλαστικού σε κατηγορίες. Ειδικότερα, μέσα σε ένα χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα που συμβολίζει διεθνώς την ανακύκλωση και βρίσκεται πάνω στις συσκευασίες, αναγράφεται ένας αριθμός που αποτυπώνει τις διαφορετικές μορφές πλαστικού.

1.PET (Tερεφθαλικό πολυαιθυλένιο): Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται στα μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, μαγειρικού λαδιού και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, γεγονός που το καθιστά πιο φιλικό στη χρήση του, εάν υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης.

2. HDPE (Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο): Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πιο "σκληρά" πλαστικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη συσκευασία απορρυπαντικών, υγρά πιάτων, καπάκια κ.ά. Και αυτά ανακυκλώνονται.

3. PVC (Πολυβινυλοχλωρίδιο): Χρησιμοποιείται κυρίως σε οικιακά είδη, σωλήνες κ.ά, το οποίο δεν ανακυκλώνεται.

4. LDPE (Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο): Χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως πλαστικές σακούλες, μεμβράνες και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Το συγκεκριμένο υλικό ανακυκλώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

5. PP (Πολυπροπυλένιο): Θα το συναντήσουμε σε κεσεδάκια γιαουρτιού και μαργαρίνης, στη συσκευασία προϊόντων όπως όσπρια, ζυμαρικά, αρτοποιήματα κ.ά. Το πολυπροπυλένιο ανακυκλώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις.

6. PS (Πολυστυρένιο): Είναι το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται ποτήρια και δοχεία φελιζόλ, γλάστρες, παιχνίδια κ.ά. Δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε στον κάδο ανακύκλωσης.

7. Άλλο είδος: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται άλλες πλαστικές ρητίνες, όπως πολυανθρακικά, νάιλον, ABS, που χρησιμοποιούνται π.χ. σε CD, μπιμπερό, συσκευασίες φαρμάκων, υπολογιστές. Και αυτά ανακυκλώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

DRS: Το εγγυοδοτικό σύστημα επιστροφής φιαλών από πλαστικό ή αλουμίνιο

Νέα δεδομένα αναμένεται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα το νέο εγγυοδοτικό σύστημα, γνωστό κι ως DRS (Deposit – Return System), ο σχεδιασμός του οποίου βασίζεται στον νόμο 4736/2020 και έρχεται σε συνέχεια ευρωπαϊκών οδηγιών στα πρότυπα ανάλογων συστημάτων που προηγήθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με βάση το συγκεκριμένο σύστημα οι καταναλωτές κατά την αγορά από τα καταστήματα super markets και από άλλα σημεία πώλησης πλαστικών αλλά και αλουμινένιων συσκευασιών θα επιβαρύνονται με ένα χρηματικό ποσό, το οποίο όμως θα τους επιστρέφεται στο σύνολό του από τα καταστήματα ή τα σημεία συλλογής, με την επιστροφή των άδειων συσκευασιών.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη Ιουνίου έχει επιβληθεί και στην Ελλάδα ένα ειδικό τέλος ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες μπουκαλιών κ.λπ. που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Σύμφωνα ωστόσο με την διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η επιβάρυνση αυτή δεν αφορά στα μπουκάλια εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού και αναψυκτικών, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είτε για το μπουκάλι, το πώμα ή την ετικέτα, είναι PET, PP και PΕ.

Ανεξαρτήτως αυτών των μέτρων όμως, ιδιαίτερη σημασία συνεχίζει να έχει η ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και η συστηματική προώθησή της, καθώς και η κατανόηση της ορθής χρήσης του πλαστικού, λαμβάνοντας τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η απόρριψή του, όπως φάνηκε και στην έρευνα της Aegean Rebreath.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ! 22 Μαρ 2023 | 07:09

Βελούδινη, γευστική σκορδαλιά από τον Ακη Πετρετζίκη για την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ο μπακαλιάρος με την παραδοσιακή σκορδαλιά θα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι!

ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ 21 Μαρ 2023 | 06:30

Συνταγή για ζουμερό νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και φουντούκια, χωρίς γλουτένη

Αυτό το ζουμερό νηστίσιμο και κέικ με σοκολάτα και φουντούκια είναι ό,τι καλύτερο!

ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Μαρ 2023 | 06:21

Αυτά τα ζώδια πρέπει να προσέχουν με τη νέα Σελήνη στον Κριό - Νέα ξεκινήματα

Πραγματοποιείται στην 0.50 μοίρα του Κριού. Νέα Σελήνη σημαίνει νέα δυναμικά ξεκινήματα. Είναι η στιγμή που πρέπει να αρπάξουμε νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν και να προχωρήσουμε μπροστά, να αλλάξουμε κεφάλαιο και να σημειώσουμε πρόοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΑ 20 Μαρ 2023 | 17:32

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Αυτή είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας σήμερα - Ποια κριτήρια εξετάζει η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ 20 Μαρ 2023 | 12:13

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας σήμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας ξεκίνησε το 1985 στις ΗΠΑ και συμπίπτει με την 20η Μαρτίου, την 1η μέρα της Άνοιξης

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Μαρ 2023 | 07:26

Νηστίσιμα brownies χωρίς ψήσιμο - Εύκολη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά

Νηστίσιμα brownies χωρίς ψήσιμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 18 Μαρ 2023 | 08:49

Το εντυπωσιακό Μέγαρο Υπατία επί της Πατησίων αποκαλύπτεται

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια επί της Πατησίων, το Μέγαρο Υπατία είναι μια φωτογραφία της αστικής Αθήνας των αρχών του περασμένου αιώνα.

16 Μαρ 2023 | 08:57

Πώς θα επηρεάσει ο Κρόνος στους Ιχθύες όλα τα ζώδια τα επόμενα τρία χρόνια - Αναλυτικές προβλέψεις

Αστρολογικές προβλέψεις. Ο Κρόνος στους Ιχθύες θα βρίσκεται εκεί ως τον Μάιο 2025, θα περάσει για λίγο στον Κριό και θα κάνει το τελευταίο του πέρασμα από τον Σεπτέμβριο 2025-Φεβρουάριο 2026.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 16 Μαρ 2023 | 05:14

Το πιο τέλειο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας - Πανεύκολο, χωρίς μίξερ

Το κέικ σοκολάτας είναι ένα απολαυστικό και καθημερινό γλυκό, το οποίο αγαπιέται από πολλούς!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Μαρ 2023 | 06:21

Νηστίσιμη τριφτή μηλόπιτα - Πανεύκολη και γευστική, το καλύτερο σνακ

Είτε για συνοδευτικό του πρωινού μας καφέ είτε για ένα υγιεινό σνακ, αυτή η τριφτή μηλόπιτα είναι απλά θεϊκή!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 13 Μαρ 2023 | 06:25

Νηστίσιμο και υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη - Θα ξετρελαθείτε

Αυτό το νηστίσιμο και υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Μαρ 2023 | 08:16

Αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει - Τέλειος, νηστίσιμος μπακλαβάς με καρύδια

Μπακλαβάς. Ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλύκισμα που συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα αγαπητό και στην ελληνική κουζίνα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Μαρ 2023 | 08:18

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ - Πανεύκολο και αφράτο, έτοιμο σε μία ώρα

Αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι ό,τι καλύτερο και αποτελεί το πιο τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ μας.