Πρόγραμμα START: 4 χρόνια ενίσχυσης της κοινωνίας μέσω του πολιτισμού

Τριάντα νέοι υπότροφοι από την Ελλάδα ξεκινούν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στη Γερμανία, ενώ πέντε πολιτιστικές πρωτοβουλίες έλαβαν τα βραβεία «Scaling Awards».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρόγραμμα START: 4 χρόνια ενίσχυσης της κοινωνίας μέσω του πολιτισμού

Με μια επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση στις 27 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο ξεκίνησε ο 4ος κύκλος του ελληνογερμανικού προγράμματος πολιτιστικής διαχείρισης «START - Create Cultural Change» για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές από την Ελλάδα. Τριάντα νέοι υπότροφοι από την Ελλάδα ξεκινούν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στη Γερμανία, ενώ πέντε σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος έλαβαν τα βραβεία «Scaling Awards» με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές από την Ελλάδα

Η εκδήλωση με τον τίτλο «CONNECT!» φιλοξενήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν 30 ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές από την Ελλάδα, οι οποίοι κατά τους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν στη Γερμανία ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεθνή πολιτιστική διαχείριση. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 κοινωνικοπολιτιστικών κέντρων της Γερμανίας, όπου οι Έλληνες υπότροφοι θα φιλοξενηθούν για έξι εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία για να αναπτύξουν εν συνεχεία τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Βράβευση πέντε πολιτιστικών πρωτοβουλιών START με «Scaling Awards»

Σε πέντε πολιτιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος START, οι οποίες ξεχώρισαν για την καινοτομία, τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητά τους, απονεμήθηκαν τα βραβεία «Scaling Awards» ποσού 10.000 ευρώ έκαστο, δίδοντας στους Έλληνες πολιτιστικούς διαχειριστές την ευκαιρία να συνεχίσουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας τους στην Ελλάδα και να την αναπτύξουν περαιτέρω. Τα «Scaling Awards» απονεμήθηκαν με την υποστήριξη δύο σημαντικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση χρηματοδοτεί τα εν λόγω βραβεία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη προσφέρει στους διακριθέντες υποτρόφους μια θέση (χώρο εργασίας) στον συνεργατικό χώρο του Social Dynamo στην Αθήνα, καθώς και πρόσβαση στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που παρέχει.

Πρόγραμμα START: 4 χρόνια ενίσχυσης της κοινωνίας μέσω του πολιτισμού
Στιγμιότυπο από την εναρκτήρια εκδήλωση του τέταρτου κύκλου του προγράμματος «START - Create Cultural Change» για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές από την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, βραβεύτηκαν οι:

  • Ηλίας Αδάμ για την πρωτοβουλία «Smallville: The Rural Artivists», ένα συμμετοχικό θεατρικό έργο για μικρές πόλεις στην Πελοπόννησο.

  • Όλγα Δασκαλή για την πρωτοβουλία «Rootes are Routes», η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αναζωογόνηση των παραδοσιακών χειροτεχνιών του Μεσολογγίου με νέους ανθρώπους.

  • Σωτήρης Καραγιώτας για την πρωτοβουλία «2BD (2 Basic Directions)», η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης για νέους και γυναίκες με εθνοτικό υπόβαθρο στο πρώτο κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στην Καρδίτσα.

  • Αλέξανδρος Μιχαήλ για την πρωτοβουλία «To Whom it May Concern», ένα φόρουμ καλλιτεχνικής έκφρασης και ταυτόχρονα μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον ιό HIV.

  • Αγγελική Μητροπούλου για την πρωτοβουλία «The KYMA Project – Be part of the wave!», μια πλατφόρμα για χορό χωρίς αποκλεισμούς στην Αθήνα, καθώς και για τη δημιουργία χώρων και αιθουσών πρόβας για χορό χωρίς εμπόδια.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»

Το «START - Create Cultural Change» είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους διαχειριστές πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα στην Ελλάδα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το πρόγραμμα START περιλαμβάνει τρεις φάσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν στους υποτρόφους του START να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες σε ανεξάρτητες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εδραιώσουν τις πρωτοβουλίες τους σε μόνιμη βάση. Οι φάσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν λεπτομερώς:

  • Φάση Ι: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο μηνών στη Γερμανία για 30 επιλεχθέντες υποτρόφους για περίοδο δύο μηνών (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο).

  • Φάση ΙΙ: Υλοποίηση των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και πρόγραμμα καθοδήγησης για 15 επιλεχθέντες υποτρόφους για περίοδο έξι μηνών (από Δεκέμβριο έως Μάιο).

  • Φάση ΙΙΙ: Τρία βραβεία «Scaling Awards» τα οποία απονέμονται σε υποδειγματικές πρωτοβουλίες του προγράμματος για περίοδο ενός έτους (από τον Ιούνιο)

Info:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα START, τους 30 νέους υπότροφους, τους νικητές των βραβείων «Scaling Awards» και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες τους είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο: www.startgreece.net.

Στην κεντρική φωτογραφία: Οι 5 πολιτιστικοί διαχειριστές που έλαβαν το βραβείο «Scaling Award» με τον κ. Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (τρίτος από δεξιά), την κ. Εύα Λιανού, Συντονίστρια Προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση (δεύτερη από δεξιά) και την κ. Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ του Ιδρύματος Μποδοσάκη (πρώτη από δεξιά).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
23 Νοε 2020 | 15:13

The Queen's Gambit: Γνώρισε τις αληθινές Beth Harmon του σκακιστικού κόσμου

Είναι νέες, όμορφες και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε έναν χώρο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος, το σκάκι.

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Αν υποθέσουμε ασφαλώς ότι θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορονοϊό.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πώς το σκάκι έγινε πάλι μόδα: Το άθλημα που διεκδικεί μια θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

23 Νοε 2020 | 10:34

SUP Free hackathon: Ξεκινά ο 1ος Μαραθώνιος Καινοτομίας Ανάπτυξης Λύσεων και Εφαρμογών για μια ζωή χωρίς πλαστικά με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς

Ο πρώτος Μαραθώνιος Καινοτομίας Ανάπτυξης Λύσεων και Εφαρμογών για μια ζωή χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Δεκεμβρίου με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

20 Νοε 2020 | 15:37

Η ρητορική μίσους στο Facebook σε αριθμούς

Μία στις 1.000 φορές οι χρήστες στο βλέπουν περιεχόμενο με κηρύγματα μίσους.

20 Νοε 2020 | 15:37

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου

Σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.

20 Νοε 2020 | 14:41

Γιατί ο Τσάρλς Μάνσον παραμένει ο πιο διαβόητος serial killer ακόμα και σήμερα

Στη λίστα με τους πιο διαβόητους serial killers ο "πατέρας" της Οικογένειας Μάνσον παραμένει ακόμα και σήμερα στο Νο 1.

19 Νοε 2020 | 15:47

Το trailer του νέου "Νονού III" είναι εδώ

Ο Francis Ford Coppola ζωντανεύει ξανά τη θρυλική τριλογία, πειράζοντας την ιστορία της τρίτης ταινίας.

19 Νοε 2020 | 15:47

1 εκατομμύριο followers σε 4 ώρες: Ο πρωταγωνιστής του Χάρι Πότερ που έκανε νέο ρεκόρ στο Ίνσταγκραμ

Η ανάρτησή του συγκέντρωσε 3,4 εκατομμύρια likes και περισσότερα από 100.000 σχόλια.

19 Νοε 2020 | 15:37

Οι επιθέσεις hackers σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας

Τα συστήματα υγείας βρίσκονται όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο κυβερνο-επιθέσεων, και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο.

18 Νοε 2020 | 14:08

Οι 25 καλύτερες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε

Αναδρομή στη φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη, με αφορμή τα 78α γενέθλιά του.

18 Νοε 2020 | 13:52

Γη της Επαγγελίας: Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα

Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο βιβλίο του 2020, η προσωπική καταγραφή της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι, από τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.