Πώς έγινε το Κουκάκι η πιο περιζήτητη γειτονιά στην Αθήνα;

Το Κουκάκι εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο κατάλογο με τις πιο περιζήτητες γειτονιές. Μάθετε τα πάντα για την περιοχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς έγινε το Κουκάκι η πιο περιζήτητη γειτονιά στην Αθήνα;

Στο Κουκάκι είναι ακόμα ...Αύγουστος. Πλήθος τουριστών περπατούν στους δρόμους του, τα καφέ και οι ταβέρνες είναι γεμάτα και δεν υπάρχει περίπτωση να κάθεσαι κάπου και να μην περάσουν τουλάχιστον δέκα άτομα με ένα χάρτη στο χέρι σέρνοντας τις βαλίτσες τους.

Το Κουκάκι από μια μικρομεσαία γειτονιά και σε όλο της το εύρος, από την ακριβή πλευρά προς τον περιφερειακό του Φιλοπάππου μέχρι τη Συγγρού και τα στενά της μέσα σε δυο χρόνια μεταμορφώθηκε εντελώς.

Πώς έγινε το Κουκάκι η πιο περιζήτητη γειτονιά στην Αθήνα;

Αν πιστεύετε πως το Παγκράτι είναι ψηλά στις λίστες ζήτησης κάνετε λάθος. Το Κουκάκι προηγείται. Η έκρηξη ζήτησης άρχισε πριν από δυο χρόνια. Ήδη το Κουκάκι με την ανάπτυξη που είχαν οι συνοικίες είχε αρχίσει να έχει καινούργια μαγαζιά στους πεζοδρόμους του και καινούργια μπαρ. Δίπλα στα κλασικά παλιά του αφού πάντα ήταν μια περιοχή ζωντανή.

Και εκεί περίπου, το 2015, τα διαμερίσματα σταμάτησαν να υπάρχουν, δηλαδή ούτε ένα δε δινόταν προς ενοικίαση. Να σημειώσουμε πως στο Κουκάκι τα ενοίκια δεν ακολούθησαν την κάθετη πτώση των άλλων περιοχών, κρατήθηκαν στις τιμές τους και κανένας ιδιοκτήτης δεν είδε να χάνει έσοδα. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν απλώς να νοικιάσουν τα σπίτια τους και να εξοικονομήσουν χρήματα μένοντας σε άλλες περιοχές. Ένα σπίτι 70 τ.μ. στο Κουκάκι νοικιάζεται γύρω στα 400-500 ευρώ, τιμή ακριβή για τις περισσότερες περιοχές της Αθήνας.

Με την έκρηξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, το Κουκάκι έφτασε στην πρώτη θέση των γύρω περιοχών, πιο φτηνό και φιλικό από το Θησείο, και κοντά στα ΜΜΜ περισσότερο από τα Πετράλωνα, είναι το πιο βολικό μέρος της Αθήνας για κάθε τουρίστα, ειδικά για κάθε νεαρό τουρίστα. Αυτό φάνηκε περισσότερο, στην Ντοκουμέντα όταν το Κουκάκι κατακλύστηκε κυριολεκτικά από ξένους. Ο Ισπανός Χοσέ που μένει πια μόνιμα στην Ελλάδα και εργάζεται μας είπε χθες ότι διάλεξε το Κουκάκι γιατί είναι ακόμα σχετικά φθηνό, μετακινείται εύκολα και αν θέλει να βγει το βράδυ δεν είναι ανάγκη να αλλάξει γειτονιά. Το Κουκάκι του το σύστησαν φίλοι του που είχαν νοικιάσει με Airbnb, σπίτι, πέρσι το καλοκαίρι, ακριβώς πίσω από το μουσείο της Ακρόπολης. Το δεύτερο που βοηθά πολύ είναι η τοπική του οικονομία. Το Κουκάκι έχει αυτονομία, λαϊκή, πολλά σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, μαγαζιά που μπορεί να εξυπηρετήσει τον κάτοικο χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί. Επιπλέον έχει μαγαζιά με τιμές φιλικές, χαμηλότερες από αυτά του κέντρου. Για παράδειγμα αν ένα γεύμα στο κέντρο έχει 15 ευρώ, στο Κουκάκι έχει 10. Έχει πιο χαμηλές τιμές στα ποτά και τα κρασιά, το ίδιο ακόμα και στους φούρνους και το φαγητό του δρόμου.

BOBO
BOBO

Με το Airbnb, η γειτονιά αρχίζει να μεταμορφώνεται. Όλα τα παλιά διαμερίσματα ανακαινίζονται και νοικιάζονται αποφέροντας περισσότερα έσοδα –και αφορολόγητα ακόμα- στους ιδιοκτήτες.

«Ψάχνω να βρω εδώ και ένα χρόνο σπίτι στο Κουκάκι να μετακομίσω από αυτό που είμαι, σε μεγαλύτερο και η γειτονιά όπως μου λένε στα μεσιτικά έχει μεγάλη ζήτηση και τα διαμερίσματα δεν διατίθενται», λέει η Τάνια. «Αυτό με θυμώνει λίγο γιατί σε μερικά χρόνια δε θα κατοικεί κανένας, θα γίνει αυτό που έγινε σε όλες τις μητροπόλεις θα αδειάζουν από πληθυσμό και ο κόσμος θα τραβιέται προς άλλες περιοχές αφού δε θα μπορεί να αντέξει τα ενοίκια. Νομίζω πως όλο το κέντρο θα βγει από το χάρτη και τα επόμενα χρόνια θα πάμε σε άλλες γειτονιές που πιθανά ξαναζωντανέψουν όπως η Αχαρνών, η Πατησίων που μπορείς να βρεις 100 τ.μ. με 300 ευρώ».

ΜΑΜΑ ΨΩΜΙ
ΜΑΜΑ ΨΩΜΙ

Στη σελίδα του Airbnb, σήμερα, υπάρχουν 75 ενοικιαζόμενοι χώροι στο Κουκάκι που ξεκινούν από 10 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο και ανεβαίνουν. Η μέση τιμή ενοικίασης είναι γύρω στα 30-45 ευρώ την ημέρα, για ένα μικρό διαμέρισμα με θέα ενώ ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην περιοχή ξεπερνά τα 80-100 ευρώ.

«Υπάρχει πάντα το δίλημμα πια, αν θέλεις να νοικιάσεις το σπίτι σου για 400 ευρώ», λέει η Ελεάννα που έχει διαμέρισμα στην οδό Δημητρακοπούλου, «ή να το νοικιάσεις σε αυτούς που επιχειρούν στο Airbnb, με 600 ευρώ. Εμείς προτιμήσαμε να ξέρουμε τους ενοικιαστές μας και ας παίρνουμε λιγότερα χρήματα, αλλά δε σκέφτονται όλοι έτσι. Επίσης στο Κουκάκι υπήρχαν αρκετά παλιά μικρά κλειστά διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες πλήρωναν ΕΝΦΙΑ, τα είχαν κλειστά γιατί πραγματικά δε συνέφερε να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν. Όλα αυτά τα πήραν ιδιώτες τα ανακαίνισαν και τα διαθέτουν στην πλατφόρμα του Airbnb. Καλύτερα και για τους κατοίκους μιας πολυκατοικίας να είναι ανοιχτά τα διαμερίσματα, παρά κλειστά».

Πώς έγινε το Κουκάκι η πιο περιζήτητη γειτονιά στην Αθήνα; - εικόνα 4

Έτσι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το Κουκάκι, βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με έρευνα της Airbnb, στις 16 καλύτερες περιοχές, όχι της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη, για το 2016. Η αθηναϊκή συνοικία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, βάσει αποτελεσμάτων που εξήχθησαν από σχόλια περίπου 40 εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο.

Tο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Η έρευνα της Airbnb βασίστηκε σε 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες από 150 χώρες που διέμειναν μέσω της εταιρείας σε σπίτια διαφόρων περιοχών το 2015. Οι γειτονιές διακρίθηκαν με βάση τα παρακάτω κριτήρια: τοιχογραφίες δρόμων, γκαλερί, εστιατόρια, παραδοσιακά εμπορικά κέντρα κλπ».

BARBU
BARBU

Στο άρθρο της Dailymail αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Το Κουκάκι της Αθήνας που βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη χαρακτηρίζεται ως το σπίτι αρχαίων θησαυρών. Επιπλέον γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τον δρόμο της περιοχής με τις τοπικές ψησταριές, εστιατόρια, μπυραρίες κλπ».

Το Κουκάκι είναι η πρώτη περιοχή της Αθήνας που αρχίζει να μεταμορφώνεται πιθανώς οριστικά. Σε πόλεις με αντίστοιχη ανάπτυξη στο εξωτερικό ο Δήμος βελτιώνει τις υποδομές, στηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και την τοπική επιχειρηματικότητα, με επιδοτήσεις αλλαγής όψεων ακόμα και δαπέδων, με ανακαίνιση στην ουσία των επιχειρήσεων. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι κάτι το τυχαίο, αφού κανένας δεν το είχε επιδιώξει να γίνει στοίχημα ανάπτυξης. Μέχρι τότε το Κουκάκι ίσως εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
25 Νοε 2020 | 14:43

Απίστευτο ρεκόρ! 100 εκ. followers στο TikTok σε 18 μήνες

Ποια TikToker έσπασε κάθε ρεκόρ σε social media;

25 Νοε 2020 | 14:37

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια του 2020

Η λίστα του Lyst με τα 10 κορυφαία ζευγάρια.

25 Νοε 2020 | 10:39

Η ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου ως ασπίδα προστασίας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε διεθνή πανεπιστημιακή μελέτη

Η ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στο ζωικό πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Antioxidants, με τη συμμετοχή της ELAWON.

24 Νοε 2020 | 15:31

Αυτή είναι η σειρά που σπάει κάθε ρεκόρ στο Netflix

Είναι και επίσημα η μίνι σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην πλατφόρμα.

24 Νοε 2020 | 15:20

Οι 10 κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

23 Νοε 2020 | 15:13

The Queen's Gambit: Γνώρισε τις αληθινές Beth Harmon του σκακιστικού κόσμου

Είναι νέες, όμορφες και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης σε έναν χώρο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος, το σκάκι.

23 Νοε 2020 | 15:13

O Μπάρακ Ομπάμα κανε το ντεμπούτο του στο TikTok με αυτό το βίντεο

Έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμα λογαριασμό στα social media είναι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Αν υποθέσουμε ασφαλώς ότι θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορονοϊό.

23 Νοε 2020 | 14:56

Πώς το σκάκι έγινε πάλι μόδα: Το άθλημα που διεκδικεί μια θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι φανατικοί οπαδοί του θα διαφωνούσαν. Θα το ονόμαζαν θρησκεία.

20 Νοε 2020 | 15:37

Η ρητορική μίσους στο Facebook σε αριθμούς

Μία στις 1.000 φορές οι χρήστες στο βλέπουν περιεχόμενο με κηρύγματα μίσους.

20 Νοε 2020 | 15:37

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου

Σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.

20 Νοε 2020 | 14:41

Γιατί ο Τσάρλς Μάνσον παραμένει ο πιο διαβόητος serial killer ακόμα και σήμερα

Στη λίστα με τους πιο διαβόητους serial killers ο "πατέρας" της Οικογένειας Μάνσον παραμένει ακόμα και σήμερα στο Νο 1.

19 Νοε 2020 | 15:47

Το trailer του νέου "Νονού III" είναι εδώ

Ο Francis Ford Coppola ζωντανεύει ξανά τη θρυλική τριλογία, πειράζοντας την ιστορία της τρίτης ταινίας.