Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά;

Τα ταξίδια δεν πρέπει να θεωρούνται όνειρα θερινής νυκτός. Διάβασε τις οδηγίες μας, σήκωσε τα μανίκια, ψάξε, οργανώσου κι ετοιμάσου για ένα καλοκαίρι στον προορισμό των ονείρων σου!

Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σου πουν ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα, οι διακοπές είναι μια πολυτέλεια που μπορείς να ζήσεις χωρίς. Υπάρχουν κι άλλοι, που αφήνουν τη μουρμούρα και βρίσκουν τρόπους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου.

Αυτοί είναι οι δέκα καλύτεροι τρόποι να κάνεις όσο πιο οικονομικές διακοπές γίνεται.

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά;
 

1. Χρησιμοποίησε μια οικονομική μηχανή αναζήτησης πτήσεων

Δεν χρειάζεται να ελέγξεις κάθε αεροπορική εταιρεία για την καλύτερη προσφορά, γιατί υπάρχουν ειδικές σελίδες αναζήτησης που το κάνουν αυτό για σας. Συγκεντρώνουν μαζί όλες τις τιμές των εισιτηρίων, οπότε μπορείτε σε σελίδες όπως το Skyscanner.net και το kayak.co.uk να κάνετε την έρευνα σας και μετά να κλείσετε μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής.

Μπορείς ακόμα να καλέσεις τουριστικούς πράκτορες και να παζαρέψεις την τιμή

2. Έλεγξε αν ένα πακέτο είναι οικονομικότερο από μια μεμονωμένη κράτηση

Αν ταξιδεύεις σε έναν παραδοσιακό τουριστικό προορισμό κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών, ίσως σε συμφέρει καλύτερα να κλείσεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο από το να κανονίσεις το ταξίδι μόνος σου. Μπορείς ακόμα να καλέσεις τουριστικούς πράκτορες και να παζαρέψεις την τιμή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορείς να πετύχεις ένα πακέτο χαμηλότερα από την πτήση οπότε μπορείς να πάρεις το αεροπλάνο και να χρησιμοποιήσεις τον δικό σου τόπο διαμονής. Αυτή είναι μια πρακτική που αξίζει να ψάξεις – ειδικά αν κλείσεις κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης σου.

3. Σκέψου να «σπάσεις» την πτήση

Δες τη διαδρομή σου, ειδικά αν είναι μεγάλη απόσταση και εξέτασε την περίπτωση να κάνεις στάσεις. Θα σου πάρει λίγο περισσότερο να ψάξεις αλλά μπορεί να εξοικονομήσεις μέχρι και 20% του κόστους της πτήσης επιλέγοντας το «διακοπτόμενο» ταξίδι.

 

4. Κάνε κράτηση τη σωστή στιγμή

Μια τελευταία έρευνα του Skyscanner έδειξε ότι η καλύτερη στιγμή να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο εξαρτάται από τον προορισμό που επιλέγεις αλλά κατά μέσο όρο, η καλύτερη στιγμή είναι πέντε εβδομάδες πριν το ταξίδι σου. Φυσικά, έτσι ρισκάρεις οι πτήσεις που θες να ξεπουλήσουν ή να είναι δημοφιλείς ώστε να μη γίνεται καμία έκπτωση. Αν δεν θες να πάρεις το ρίσκο, τότε πρέπει να κλείσεις το νωρίτερο δυνατό – τουλάχιστον εννέα εβδομάδες νωρίτερα.

αν ταξιδεύεις καθημερινές και όχι σαββατοκύριακα θα μειώσεις με μια κίνηση το κόστος του ταξιδιού σου στο μισό

5. Γίνε όσο πιο ευέλικτος μπορείς

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν μπορείς να είσαι ευέλικτος όταν ταξιδεύεις, μπορείς να γλυτώσεις ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ψάξε για πτήσεις νωρίς το πρωί ή όσο πιο αργά τη νύχτα – κοίτα επίσης αν μπορείς να είσαι στην ώρα σου στο αεροδρόμιο αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να πούμε βέβαια ότι αν ταξιδεύεις καθημερινές και όχι σαββατοκύριακα θα μειώσεις με μια κίνηση το κόστος του ταξιδιού σου στο μισό.

6. Αντάλλαξε σπίτι

Αυτό δεν είναι για όλους, αλλά αν είσαι προετοιμασμένος να σκεφτείς αυτή την εκδοχή, μπορεί να γλυτώσεις δεκάδες ευρώ από τη διαμονή. Πολλές διαδικτυακές σελίδες μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που προτίθενται να ανταλλάξουν το σπίτι τους με το δικό σου χωρίς να πληρώσετε τίποτα για τη διαμονή σας. Θα χρειαστεί βέβαια να ξοδέψεις λίγο χρόνο για να γνωρίσεις τον άνθρωπο με τον οποίο θα κάνεις την ανταλλαγή, να απομακρύνεις τυχόν πολύτιμα τιμαλφή καθώς και να μιλήσεις με τον ασφαλιστή του σπιτιού, αλλά αξίζει τον κόπο.

 

7. Κλείσε ένα «μυστικό» ξενοδοχείο

Το Lastminute.com θα σας προσφέρει έκπτωση αν είσαι προετοιμασμένος να κλείσεις ένα ξενοδοχείο με βάση τον αριθμό των αστεριών και την κατά προσέγγιση περιοχή του – το γνωστό ως «μυστικό» ξενοδοχείο. Προφανώς η απόφαση ενέχει ένα ρίσκο, ωστόσο μπορείς να «κλέψεις» λίγο αν ελέγξεις όλα τα ξενοδοχεία της κατηγορίας στην περιοχή που σ' ενδιαφέρει και σιγουρευτείς ότι θα είσαι χαρούμενος με ό,τι σου τύχει.

Υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το couchsurfing.org που σου επιτρέπουν να βρεις ανθρώπους που προσφέρουν δωρεάν διαμονή στον καναπέ τους για μια ή περισσότερες νύχτες

8. Κάνε προσφορά για το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου

Το priceline.com είναι μια «έξυπνη» σελίδα που σου επιτρέπει να κάνεις προσφορά για το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου σε όποια τιμή σου αρέσει. Υπάρχει ένα κουμπί που λέει «κάνε την προσφορά σου» και αφού επιλέξεις περιοχή και αστέρια, ορίζεις την τιμή που θες. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχεις έκπτωση μέχρι και 60% στη συνηθισμένη τιμή. Ωστόσο, σου επιτρέπεται να κάνεις προσφορά μόνο μια φορά τη μέρα οπότε αξίζει να συνεργαστείς μ' ένα φίλο σου για αν διπλασιάσεις τις πιθανότητες να κλείσεις τη συμφωνία!

9. Μείνε... σε ξένο καναπέ!

Αυτή είναι ακόμα μια δωρεάν υπηρεσία που δεν είναι για όλους όμως εξοικονομεί πολλά χρήματα αν σου αρέσει η ιδέα. Υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το couchsurfing.org που σου επιτρέπουν να βρεις ανθρώπους που προσφέρουν δωρεάν διαμονή στον καναπέ τους για μια ή περισσότερες νύχτες. Όταν τους βρεις, στέλνεις ένα αίτημα στον οικοδεσπότη για να δεις αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Θα πρέπει πάντως να θυμάσαι ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από έναν δωρεάν ύπνο: θεώρεισε ότι θα χρειαστεί να περάσεις λίγο χρόνο με τον οικοδεσπότη σου, οπότε πρόσεξε τι επιλογή θα κάνεις. Και φυσικά, οι επισκέψεις ανταποδίδονται!  

10. Ψάξε για ευκαιρίες στον προορισμό που σ' ενδιαφέρει

Πριν φύγεις, αξίζει να κάνεις μια έρευνα στον προορισμό σου και να συγκρίνεις τις τιμές. Σκέψου ποια είναι τα αξιοθέατα που θες να επισκεφτείς. Τα περισσότερα προσφέρουν εκπτώσεις αν κλείσεις το εισιτήριο σου νωρίτερα μέσω διαδικτύου, άλλα προσφέρουν εκπτώσεις αν κλείσεις να δεις πολλά αξιοθέατα μαζί και πολλά ακόμα θα προσφέρουν κουπόνια τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς. Μπορείς εύκολα να εξοικονομήσεις 10 με20% του κόστους των εισιτηρίων σε κάθε ένα απ' αυτά με ένα μικρό έγκαιρο προγραμματισμό.