Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά;

Τα ταξίδια δεν πρέπει να θεωρούνται όνειρα θερινής νυκτός. Διάβασε τις οδηγίες μας, σήκωσε τα μανίκια, ψάξε, οργανώσου κι ετοιμάσου για ένα καλοκαίρι στον προορισμό των ονείρων σου!

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά;

Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σου πουν ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα, οι διακοπές είναι μια πολυτέλεια που μπορείς να ζήσεις χωρίς. Υπάρχουν κι άλλοι, που αφήνουν τη μουρμούρα και βρίσκουν τρόπους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου.

Αυτοί είναι οι δέκα καλύτεροι τρόποι να κάνεις όσο πιο οικονομικές διακοπές γίνεται.

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά;

1. Χρησιμοποίησε μια οικονομική μηχανή αναζήτησης πτήσεων

Δεν χρειάζεται να ελέγξεις κάθε αεροπορική εταιρεία για την καλύτερη προσφορά, γιατί υπάρχουν ειδικές σελίδες αναζήτησης που το κάνουν αυτό για σας. Συγκεντρώνουν μαζί όλες τις τιμές των εισιτηρίων, οπότε μπορείτε σε σελίδες όπως το Skyscanner.net και το kayak.co.uk να κάνετε την έρευνα σας και μετά να κλείσετε μέσω της ιστοσελίδας της αεροπορικής.

Μπορείς ακόμα να καλέσεις τουριστικούς πράκτορες και να παζαρέψεις την τιμή

2. Έλεγξε αν ένα πακέτο είναι οικονομικότερο από μια μεμονωμένη κράτηση

Αν ταξιδεύεις σε έναν παραδοσιακό τουριστικό προορισμό κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών, ίσως σε συμφέρει καλύτερα να κλείσεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο από το να κανονίσεις το ταξίδι μόνος σου. Μπορείς ακόμα να καλέσεις τουριστικούς πράκτορες και να παζαρέψεις την τιμή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορείς να πετύχεις ένα πακέτο χαμηλότερα από την πτήση οπότε μπορείς να πάρεις το αεροπλάνο και να χρησιμοποιήσεις τον δικό σου τόπο διαμονής. Αυτή είναι μια πρακτική που αξίζει να ψάξεις – ειδικά αν κλείσεις κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης σου.

3. Σκέψου να «σπάσεις» την πτήση

Δες τη διαδρομή σου, ειδικά αν είναι μεγάλη απόσταση και εξέτασε την περίπτωση να κάνεις στάσεις. Θα σου πάρει λίγο περισσότερο να ψάξεις αλλά μπορεί να εξοικονομήσεις μέχρι και 20% του κόστους της πτήσης επιλέγοντας το «διακοπτόμενο» ταξίδι.

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά; - εικόνα 2

4. Κάνε κράτηση τη σωστή στιγμή

Μια τελευταία έρευνα του Skyscanner έδειξε ότι η καλύτερη στιγμή να κλείσεις αεροπορικό εισιτήριο εξαρτάται από τον προορισμό που επιλέγεις αλλά κατά μέσο όρο, η καλύτερη στιγμή είναι πέντε εβδομάδες πριν το ταξίδι σου. Φυσικά, έτσι ρισκάρεις οι πτήσεις που θες να ξεπουλήσουν ή να είναι δημοφιλείς ώστε να μη γίνεται καμία έκπτωση. Αν δεν θες να πάρεις το ρίσκο, τότε πρέπει να κλείσεις το νωρίτερο δυνατό – τουλάχιστον εννέα εβδομάδες νωρίτερα.

αν ταξιδεύεις καθημερινές και όχι σαββατοκύριακα θα μειώσεις με μια κίνηση το κόστος του ταξιδιού σου στο μισό

5. Γίνε όσο πιο ευέλικτος μπορείς

Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αν μπορείς να είσαι ευέλικτος όταν ταξιδεύεις, μπορείς να γλυτώσεις ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ψάξε για πτήσεις νωρίς το πρωί ή όσο πιο αργά τη νύχτα – κοίτα επίσης αν μπορείς να είσαι στην ώρα σου στο αεροδρόμιο αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν χρειάζεται να πούμε βέβαια ότι αν ταξιδεύεις καθημερινές και όχι σαββατοκύριακα θα μειώσεις με μια κίνηση το κόστος του ταξιδιού σου στο μισό.

6. Αντάλλαξε σπίτι

Αυτό δεν είναι για όλους, αλλά αν είσαι προετοιμασμένος να σκεφτείς αυτή την εκδοχή, μπορεί να γλυτώσεις δεκάδες ευρώ από τη διαμονή. Πολλές διαδικτυακές σελίδες μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που προτίθενται να ανταλλάξουν το σπίτι τους με το δικό σου χωρίς να πληρώσετε τίποτα για τη διαμονή σας. Θα χρειαστεί βέβαια να ξοδέψεις λίγο χρόνο για να γνωρίσεις τον άνθρωπο με τον οποίο θα κάνεις την ανταλλαγή, να απομακρύνεις τυχόν πολύτιμα τιμαλφή καθώς και να μιλήσεις με τον ασφαλιστή του σπιτιού, αλλά αξίζει τον κόπο.

Πώς μπορείς να ταξιδέψεις οικονομικά; - εικόνα 3

7. Κλείσε ένα «μυστικό» ξενοδοχείο

Το Lastminute.com θα σας προσφέρει έκπτωση αν είσαι προετοιμασμένος να κλείσεις ένα ξενοδοχείο με βάση τον αριθμό των αστεριών και την κατά προσέγγιση περιοχή του – το γνωστό ως «μυστικό» ξενοδοχείο. Προφανώς η απόφαση ενέχει ένα ρίσκο, ωστόσο μπορείς να «κλέψεις» λίγο αν ελέγξεις όλα τα ξενοδοχεία της κατηγορίας στην περιοχή που σ' ενδιαφέρει και σιγουρευτείς ότι θα είσαι χαρούμενος με ό,τι σου τύχει.

Υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το couchsurfing.org που σου επιτρέπουν να βρεις ανθρώπους που προσφέρουν δωρεάν διαμονή στον καναπέ τους για μια ή περισσότερες νύχτες

8. Κάνε προσφορά για το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου

Το priceline.com είναι μια «έξυπνη» σελίδα που σου επιτρέπει να κάνεις προσφορά για το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου σε όποια τιμή σου αρέσει. Υπάρχει ένα κουμπί που λέει «κάνε την προσφορά σου» και αφού επιλέξεις περιοχή και αστέρια, ορίζεις την τιμή που θες. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχεις έκπτωση μέχρι και 60% στη συνηθισμένη τιμή. Ωστόσο, σου επιτρέπεται να κάνεις προσφορά μόνο μια φορά τη μέρα οπότε αξίζει να συνεργαστείς μ' ένα φίλο σου για αν διπλασιάσεις τις πιθανότητες να κλείσεις τη συμφωνία!

9. Μείνε... σε ξένο καναπέ!

Αυτή είναι ακόμα μια δωρεάν υπηρεσία που δεν είναι για όλους όμως εξοικονομεί πολλά χρήματα αν σου αρέσει η ιδέα. Υπάρχουν ιστοσελίδες όπως το couchsurfing.org που σου επιτρέπουν να βρεις ανθρώπους που προσφέρουν δωρεάν διαμονή στον καναπέ τους για μια ή περισσότερες νύχτες. Όταν τους βρεις, στέλνεις ένα αίτημα στον οικοδεσπότη για να δεις αν υπάρχει διαθεσιμότητα. Θα πρέπει πάντως να θυμάσαι ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από έναν δωρεάν ύπνο: θεώρεισε ότι θα χρειαστεί να περάσεις λίγο χρόνο με τον οικοδεσπότη σου, οπότε πρόσεξε τι επιλογή θα κάνεις. Και φυσικά, οι επισκέψεις ανταποδίδονται!

10. Ψάξε για ευκαιρίες στον προορισμό που σ' ενδιαφέρει

Πριν φύγεις, αξίζει να κάνεις μια έρευνα στον προορισμό σου και να συγκρίνεις τις τιμές. Σκέψου ποια είναι τα αξιοθέατα που θες να επισκεφτείς. Τα περισσότερα προσφέρουν εκπτώσεις αν κλείσεις το εισιτήριο σου νωρίτερα μέσω διαδικτύου, άλλα προσφέρουν εκπτώσεις αν κλείσεις να δεις πολλά αξιοθέατα μαζί και πολλά ακόμα θα προσφέρουν κουπόνια τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς. Μπορείς εύκολα να εξοικονομήσεις 10 με20% του κόστους των εισιτηρίων σε κάθε ένα απ' αυτά με ένα μικρό έγκαιρο προγραμματισμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ 19 Οκτ 2020 | 15:09

Μετρό - Άνοιξε ο δρόμος για τη Γραμμή 4: Στην Άβαξ - Ghella - Alstom το έργο ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Δεκτή η οικονομική προσφορά των Άβαξ - Ghella - Alstom για την Γραμμή 4 του Μετρό

ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΓΥΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 19 Οκτ 2020 | 09:13

Κωδικός "χριστουγεννιάτικο δώρο" - Ποιοι θα πάρουν "ζεστό χρήμα" λίγο πριν από τις γιορτές

Στο τραπέζι οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να συγκεντρωθούν οι "πηγές χρηματοδότησης" της χριστουγεννιάτικης ένεσης ρευστότητας. Ποιους αφορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2020 | 14:40

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις και οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

ΜΙΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 14 Οκτ 2020 | 13:37

Πέθανε ο τελευταίος γόνος της οικογένειας των ξενοδοχείων Αμαλία: Η τραγική ιστορία μιας μεγάλης οικογένειας

Η μοίρα είχε σημαδέψει την οικογένεια που με την παρουσία της σφράγισε τον ελληνικό τουρισμό.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ 12 Οκτ 2020 | 14:31

Oruc Reis: Νέα πρόκληση από Ακάρ - Θα προστατεύσουμε το πλοίο μας με τα πολεμικά μας

"Οι Ναυτικές Δυνάμεις μας θα παρέχουν προστασία και υποστήριξη στο Oruc Reis σε περίπτωση ανάγκης", είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 11 Οκτ 2020 | 14:04

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις και οδηγίες εξέδωσε η ΓΓΠΠ για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από το απόγευμα της Δευτέρας.

10 Οκτ 2020 | 16:51

Έρευνες για τον εντοπισμό 27χρονου ναυτικού ανοιχτά του Αγιόκαμπου Λάρισας

Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά του Λιμενικού, δύο παραπλέοντα πλοία, αλιευτικά σκάφη και ένα όχημα του Λιμενικού από ξηράς.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 11:46

Το "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" δίπλα στους πληγέντες του "Ιανού" - Δωρεές σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Μουζάκι

Το Φυσικό Αέριο παράλληλα με την δωρεά χρημάτων και την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων του για στήριξη του σκοπού προχώρησε επιπλέον σε ευέλικτα σχήματα διακανονισμών.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 03 Οκτ 2020 | 12:56

Κορονοϊός: Πιο μεταδοτικός μετά από γενετικές αλληλουχίες - Πώς επηρεάζονται οι έρευνες για το εμβόλιο

Οι γενετικές αλλαγές στον κορονοϊό και οι επιπτώσεις στη διαμόρφωση των εμβολίων κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Οκτ 2020 | 07:54

Γιάφκα στο Κουκάκι: Τα έδειξε... Ο.Λ.Α. ο σκληρός δίσκος του 42χρονου - Τι βρήκε η αντιτρομοκρατική

Στο μεταξύ οι αρμόδιοι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής συνεχίζουν και αναζητούν και δεύτερη "γιάφκα".

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ 30 Σεπ 2020 | 08:51

Αναχώρησε τα ξημερώματα ο Μάικ Πομπέο από το αεροδρόμιο των Χανίων [εικόνα]

Μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα που τόσο πολύ ενόχλησε τους Τούρκους

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΔΙΑΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΦΙΞΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 20:58

Καστελόριζο: Μυστήριο με τη χρωματισμένη σημαία - Υποψίες για "μισθωμένους" τουρίστες, εκτός από το drone

Ενδείξεις και υποψίες για "μισθωμένους" αλλοδαπούς τουρίστες. Έρευνες από κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας στο Καστελόριζο.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ 27 Σεπ 2020 | 16:13

Κακοκαιρία: Αυτές είναι οι έξι οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έξι οδηγίες δίνει η ΓΓΠΠ για τις περιοχές που θα πληγούν από την επερχόμενη κακοκαιρία η οποία θα διαρκέσει έως το πρωί της Τρίτης