Racecheck: Πώς δύο αδέλφια δημιούργησαν το «TripAdvisor» των αθλητών

O Αλέξανδρος και η Κατερίνα δημιούργησαν ένα «TripAdvisor» για αγώνες, μια ιδέα που με την καθοδήγηση του Reload Greece εξελισσεται σε μια παγκόσμια πλατφόρμα.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Racecheck: Πώς δύο αδέλφια δημιούργησαν το «TripAdvisor» των αθλητών

Ο Αλέξανδρος και η Κατερίνα Τάντη είναι δύο αδέλφια που δεν είχαν ποτέ καμία επαγγελματική σχέση με τον αθλητισμό. Με καριέρες στον τραπεζικό τομέα και οι δύο, δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

Όμως η ζωή και οι ευκαιρίες που δεν άφησαν να τους προσπεράσουν, τους έφεραν μπροστά από μια εκπληκτική ιδέα. Να δημιουργήσουν μια κοινότητα μέσω της οποίας οι αθλητές μοιράζονται τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους (race reviews) από αγώνες διαφόρων αθλημάτων που συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο. Τα δύο αδέλφια δημιούργησαν ένα ιδιότυπο “TripAdvisor” αλλά για αγώνες (μάλιστα αρχικά το ονόμασαν race advisor), απλά και μόνο για να βοηθήσουν ανθρώπους που ήθελαν να αντλήσουν πληροφορίες και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους για διάφορους αγώνες.

Racecheck: Πώς δύο αδέλφια δημιούργησαν το «TripAdvisor» των αθλητών

Αυτή η ιδέα εξελίχθηκε στο Racecheck, που με την πολύτιμη καθοδήγηση του Reload Greece, οδεύει να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αλέξανδρος μας εξηγεί πώς γεννήθηκε το Racecheck:

Το Racecheck γεννήθηκε ως ιδέα το 2012, όταν ζούσα και εργαζόμουν σε επενδυτική τράπεζα στην Ιαπωνία. Μόλις είχα πάρει μέρος σε έναν αγώνα τριάθλου με τον οποίο έμεινα πολύ απογοητευμένος λόγω της πρόχειρης και ερασιτεχνικής διοργάνωσης και αναρωτήθηκα εάν υπήρχε κάποια κοινότητα σαν το trip advisor, στην οποία να μπορούν συμμετέχοντες σε αγώνες διαφόρων αθλημάτων να μοιράζονται την αξιολόγηση (race reviews) και τις πραγματικές τους εντυπώσεις από τους αγώνες, έτσι ώστε οι διοργανωτές να ξέρουν τί χρειάζεται για να καλυτερεύσουν αλλά και οι αθλητές να κάνουν καλύτερες επιλογές αγώνων.

Μετά από έρευνα κατάλαβα με μεγάλη μου έκπληξη ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, και τότε αφού μοιράστηκα τις σκέψεις μου και τον προβληματισμό μου με την αδελφή μου Κατερίνα αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κοινού μια ανάλογη πλατφόρμα αρχικά με το όνομα race advisor, που εξελίχθηκε στο Racecheck.

Ποια ήταν η σχέση σας με τον αθλητισμό;

Αλέξανδρος:

Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε ένα «αθλητικό» περιβάλλον, αφού οι γονείς μας ήταν αντιπρόσωποι της Asics στην Ελλάδα και έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναναστρεφόμαστε με διάσημους αθλητές και να είμαστε περικυκλωμένοι συνέχεια από ένα κλίμα αθλητικό! Περιέργως όμως, η προσωπική μου συμμετοχή στον αθλητισμό ήρθε πολύ αργότερα, στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου όπου άρχισα να αθλούμαι.

Πολύ αργότερα, το 2009, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο Τόκιο, το τότε αφεντικό μου με προσκάλεσε να αγωνιστούμε σε έναν αγώνα τριάθλου στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και με το που πέρασα την γραμμή του τερματισμού πραγματικά ερωτεύτηκα αυτό το άθλημα. Από εκείνη την στιγμή λόγω του τριάθλου έχω βιώσει μοναδικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο, όπως το να αγωνίζομαι γύρω από το νησί του Αλκατράζ στο Σάν Φρανσισκο, να αγωνίζομαι σε κλειστούς δρόμους στο κέντρο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, μέχρι και να εκπροσωπώ την Ελλάδα (ερασιτεχνικά) σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Half Ironman στην Αυστραλία.

Κατερίνα:

Ο αθλητισμός ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Λόγω της δουλειάς του πατέρα μου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω αρκετά αθλήματα και να έρθω σε επαφή με επαγγελματίες αθλητές από τους οποίους εμπνεύστηκα να επιδιώξω τον αθλητισμό σε ποιο σοβαρό επίπεδο. Ο αθλητισμός μου έχει δώσει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου και την πίστη πως με την σωστή νοοτροπία όλα είναι πιθανά. Το αγαπημένο μου άθλημα είναι το τρέξιμο ανώμαλου δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ σε αυτό το άθλημα είναι η πρόκληση της εκτεταμένης άσκησης η οποία συνδυάζει την φύση μαζί με την επιμονή και τη δύναμη του μυαλού!

Racecheck: Πώς δύο αδέλφια δημιούργησαν το «TripAdvisor» των αθλητών - εικόνα 2

Πώς αντιληφθήκατε τις δυνατότητες μιας τέτοιας επιχειρηματικής κίνησης;

Η αλήθεια είναι ότι το επιχειρηματικό κομμάτι της ιδέας αυτής δεν είχε μπει καν στο μυαλό μας, αφού η πρωτοβουλία μας ήταν καθαρά μιας βοηθητικής πληροφοριακής υπηρεσίας, αλλά και επειδή και οι δύο μας ήμασταν πλήρως απασχολημένοι επαγγελματικά, εγώ με καριέρα σε επενδυτική τράπεζα και αντιστοίχως και η Κατερίνα. Όπως περνούσε όμως ο καιρός και παίρναμε μέρος όλο και σε περισσότερους αγώνες, καταλάβαμε ότι η εκρηκτική αύξηση αγώνων και ο αριθμός συμμετοχών ειδικά σε αθλήματα αντοχής παγκοσμίως δημιουργούσε μια επείγουσα ανάγκη για μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που να επιτρέπει στους αθλητές μέσω μίας πλατφόρμας να βρίσκουν αγώνες με ευκολία και να χρησιμοποιούν την αυξανόμενη βάση των κριτικών/reviews για να διαπιστώσουν αν ο αγώνας καλύπτει τις ανάγκες τους πριν της εγγραφής. Επίσης, να μπορούν εύκολα και γρήγορα να οργανώνουν τα σχέδια διαμονής τους στον χώρο του αγώνα, αλλά και να συνδέονται με άλλους συμμετέχοντες αφού το να παίρνεις μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση με φίλους κάνει την εμπειρία πολύ πιο πλούσια, αξέχαστη και μοναδική.

Η ανάγκη όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν περιορισμένη στους αθλητές, διότι πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι το racecheck παρέχει μεγάλη βοήθεια και σε διοργανωτές αγώνων για πιο αποτελεσματική διαφήμιση των αγώνων τους, αλλά και στην ανεκτίμητη αξία που τους παρέχουν τα reviews για να προσελκύσουν χορηγούς και περισσότερους συμμετέχοντες.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε φθάσει σε σημείο όπου πάνω από 700 διοργανωτές παγκοσμίως χρησιμοποιούν το racecheck για να διαφημίζουν τους αγώνες τους στην κοινότητα των αθλητών μας, η οποία έχει φθάσει τις δεκάδες χιλιάδες.

Ποια αθλήματα περιλαμβάνει στο Racecheck;

Αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνουμε τα πιο δημοφιλή αθλήματα αντοχής και αγώνες δρόμου όπως μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι και άλλες αποστάσεις, αγώνες τριάθλου, διάθλου, ποδηλασίας, κολύμβησης σε ανοιχτό νερό, Obstacle Course Racing, SwimRun και σταδιακά αυξάνουμε τον αριθμό αθλημάτων άλλα και αγώνων.

Επειδή η εταιρεία μας έχει βάση το Λονδίνο, η στρατηγική εισαγωγής αγώνων είναι αρχικά στοχευμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης κοιτάμε να συμπεριλαμβάνουμε και δημοφιλής αγώνες στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντικό στοιχείο είναι να εισάγουμε αγώνες που γενικά να επαναλαμβάνονται ετησίως (πχ. Μαραθώνιοι, τρίαθλο κτλ) έτσι ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες από προηγούμενα έτη να κάνουν reviews για να βοηθήσουν τους επόμενους.

Σε ποια φάση υλοποίησης της ιδέας σας βρίσκεστε και ποιοι οι στόχοι σας για τη συνέχεια;

Ο πρωταρχικός μας στόχος μέχρι και το τέλος του 2017 ήταν να σιγουρευτούμε και να αποδείξουμε ότι παρέχουμε μια υπηρεσία που να καλύπτει βασικές ανάγκες αθλητών και διοργανωτών, από το οποίο σταδιακά προέκυψε ένα κλασσικό επιχειρηματικό μοντέλο marketplace σαν τα booking, Airbnb, trip advisor κτλ.

Από την αρχή του 2018 έχουμε πλέον μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης της εταιρείας και ήδη προσφέρουμε την δυνατότητα εγγραφής για συγκεκριμένους αρχικά αγώνες, και κλείσιμο διαμονής σε ξενοδοχεία ή Airbnb γύρω από τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα. Είμαστε δε σε μια φάση όπου δοκιμάζουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης marketing ώστε να εξασφαλίζει μια σωστή ισορροπία μεταξύ προώθησης αγώνων αλλά και την προστασία της κοινότητας από περιττές διαφημίσεις.

Κατά την άποψή μας είναι πολύ σημαντικό για την μακροχρόνια επιβίωση και επιτυχία της εταιρείας μας να διατηρήσουμε και να δυναμώσουμε περαιτέρω την αρχική φιλοσοφία και το brand του racecheck, ως μια μοναδική κοινότητα αθλητών και διοργανωτών που έρχονται μαζί και οι δύο με πρωταρχικό στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας των αγώνων και την αύξηση των συμμετοχών μέσω της δύναμης των reviews.

Επίσης, με την ομάδα τεχνολογίας μας στην Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, δουλεύουμε στη δημιουργία μιας ολοκαίνουριας ιστοσελίδας και εφαρμογής για smartphones που στοχεύουμε να λανσάρουμε το Φθινόπωρο του 2018, η οποία θα παρέχει μοναδικούς τρόπους σύνδεσης αθλητών (social connectivity), αλλά και την παροχή εγγραφής αγώνα μέσω της εφαρμογής χωρίς να χρειάζεται να φύγει ο χρήστης από την πλατφόρμα μας.

Racecheck: Πώς δύο αδέλφια δημιούργησαν το «TripAdvisor» των αθλητών - εικόνα 3

Μιλήστε μας για την εμπειρία σας στο πρόγραμμα Reload Greece YEP και το βραβείο που κερδίσατε, το οποίο σας δίνει απευθείας πρόσβαση στο RG Challenge accelerator programme.

Το πρόγραμμα του Reload Greece ήταν για μάς ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του ταξιδιού μας ως νέοι επιχειρηματίες. Ως αθλητές καταλαβαίνουμε την αξία που μπορεί να παρέχει ένας προπονητής για την ομάδα του ως προς τον καθορισμό και επίτευξης στόχων. Αποδείχθηκε όμως ότι και στο χτίσιμο μιας επιχείρησης η καθοδήγηση ενός έμπειρου «δασκάλου» είναι εξίσου σημαντική.

Η πρόοδος που καταφέραμε, κάτω από την καθοδήγηση του έμπειρου και εξαιρετικού μέντορα μας Άγγελου Μπαξεβάνη μέσα σε 4 βδομάδες του προγράμματος ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 6 μήνες δουλειάς από την πλευρά μας.

Ήταν μια αξιόλογη εμπειρία η οποία μας οδήγησε σε συγκεκριμένο πλάνο με αυστηρό ξεκαθάρισμα προτεραιοτήτων, δημιουργίας και εκτέλεσης στόχων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων και δημιουργίας καθαρού και ρεαλιστικού marketing και business plan.

Η ομάδα του Reload Greece, κάτω από την καθοδήγηση της κας Έφης Κυρτάτα, κάνει ένα έργο ανεκτίμητης αξίας για νέες επιχειρηματικές ιδέες, βοηθώντας νέους φιλόδοξους ανθρώπους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή μας στο RG Accelerator το καλοκαίρι που μας παρέχεται ως μέρος του πρώτου βραβείου που κερδίσαμε από το Reload Greece. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό μας μοντέλο και να επιταχύνουμε το εκτελεστικό κομμάτι του έργου μας ώστε το racecheck να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα.

Η ευγνωμοσύνη μας για το Reload Greece είναι δύσκολο να εκφραστεί με λέξεις και θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να τους βγάλουμε δικαιωμένους!

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.reloadgreece.com/our-story/

www.racecheck.com/

Το πρόγραμμα Reload Greece έχει ως δωρητές το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Σαμούρκα, το Ιδρυμα Λεβέντη και το Ιδρυμα Κώστα Λαιμού. Συνεργάζεται επίσης με τους: Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Eurobank.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΕΙΤ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 04 Ιουλ 2020 | 08:13

Η Κέιτ ξεπουλάει, το "Meghan Effect" ξεφούσκωσε: H αποκαθήλωση της Μέγκαν και η υπεροχή της μέλλουσας βασίλισσας [Εικόνες]

Η κορυφαία εμφάνιση της Κέιτ που προκάλεσε ντελίριο και ξεπούλησε μέσα σε 24 ώρες.

TO ΚΟΡΜΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ 03 Ιουλ 2020 | 07:45

Ελ Μακφέρσον: Μπορεί να φαινόμουν καλά, αλλά ήμουν διαλυμένη, δεν μου άρεσε καθόλου το σώμα μου

Η 56χρονη Ελ Μακφέρσον, ποζάρει με το μπικίνι της ενώ αποκαλύπτει την... εντελώς λαθος δίαιτα που έκανε στα 30 της.

Η ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΑΡΛΟΤ ΚΑΙ Ο ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΤΖΟΡΤΖ 03 Ιουλ 2020 | 07:37
"Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ" 02 Ιουλ 2020 | 07:40

Tα 59α γενέθλια της Νταϊάνα: Η παθιασμένη αναφορά του πρίγκιπα Χάρι "Η μητέρα μου ποτέ δεν πήρε την εύκολη, τη δημοφιλή ή την άνετη διαδρομή"

Ήταν γεννημένη την 1η Ιουλίου του 1961, ωστόσο στις 31 Αυγούστου του 1997 το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα από ένα φρικτό τροχαίο στο Παρίσι.

01 Ιουλ 2020 | 11:15

Σήμερα οι εταιρείες κρίνονται από την εταιρική υπευθυνότητα και την προσφορά τους στην κοινωνία

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία, ο τομέας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα εξελιχθεί το 2020, ακόμα κι αν ακολουθεί διαφορετική πορεία από την αναμενόμενη και ανακατεύθυνση των σχετικών δράσεων.

ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ "ΦΩΝΑΖΕ" ΝΤΑΙΑΝΑ 01 Ιουλ 2020 | 07:34

Η μεγαλειώδης κίνηση του πρίγκιπα Χάρι: Η τρυφερή ανάμνηση από τη μητέρα του και το δώρο των 8.000 λιρών στον Λούις

Το πανάκριβο δώρο που έκανε στον ανιψιό του σίγουρα θα ενθουσίαζε τη γιαγιά του, αν ζούσε.

ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΤΟΡΙΑ 30 Ιουν 2020 | 07:38
ΗΘΕΛΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 30 Ιουν 2020 | 07:37

Ο Κάρολος "ξεσκεπάζει" τη Μέγκαν: Ηθελε να επισκιάσει τη βασίλισσα, ευτυχώς που έφυγε από την οικογένεια

Δεν υπήρχε χώρος για δεύτερη ισχυρή γυναίκα στη βασιλική οικογένεια, ισχυρίζεται ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος είχε προβλέψει το... κακό που ακολουθούσε.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 29 Ιουν 2020 | 07:29

The Amazing Kate: Αποθεώνεται ξανά από τους Βρετανούς - Η συγκίνηση και η άτυχη στιγμή που αντιμετώπισε με χάρη [Εικόνες]

Ξέρει πώς να σαγηνεύει τα πλήθη, έστω κι αν αναγκαστεί να λερώσει με χώμα το υπέροχο καλοκαιρινό φλοράλ φόρεμά της.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ 28 Ιουν 2020 | 08:38

Η Αίθουσα του Θρόνου: Ετσι είναι το εσωτερικό του παλατιού του Μπάκιγχαμ - Τα "μυστικά" δωμάτια [Εικόνες]

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανοίγει για λίγο τις πύλες του και μας ξεναγεί στα άδυτα της βασιλικής οικογένειας.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ 27 Ιουν 2020 | 08:26

Οι low budget γαλαζοαίματες: Λετίσια και Κέιτ πετούν τις τιάρες και ντύνονται όπως οι γυναίκες της διπλανής πόρτας [Εικόνες]

Λετίσια και Κέιτ πετούν τις τιάρες και τα ακριβά ρούχα και επιλέγουν να ντύνονται όπως οι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Τα φορέματα των 20 ευρώ και η ανακύκλωση ρούχων 10ετίας.

26 Ιουν 2020 | 18:42

It’s good to care for our forests: Τα Goody’s Burger House σέβονται το περιβάλλον και το αποδεικνύουν μέσα από τις νέες συσκευασίες τους

Με μότο τους το μήνυμα ’’It’s good to care for our forests" υπενθυμίζουν ότι ο σεβασμός και η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον, είναι υπόθεση όλων μας.

26 Ιουν 2020 | 18:29

Η αγάπη πάντα βρίσκει τρόπο: Το ArGOODaki των Goody’s Burger House κοντά στα παιδιά που δίνουν αγώνα ζωής

Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 ευρώ, μέσα από 16 ολοκληρωμένα έργα και έχει βελτιώσει την καθημερινότητα 16.000 παιδιών και των οικογενειών τους.