Σε τι έκταση υπήρχε ο καρκίνος ήδη από την κλασσική αρχαιότητα;

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παλαιο - Παθολογία φέρνει στο φως ολοένα και πιο πολλά δεδομένα. Τι μάθαμε από το πρόσφατο συμπόσιο με πολύ σημαντικές συμμετοχές.

Σε τι έκταση υπήρχε ο καρκίνος ήδη από την κλασσική αρχαιότητα;

Ξεκινώντας τις έρευνες από Αιγυπτιακές μούμιες και σκελετούς, και συνεχίζοντας από μεσο - ευρωπαϊκούς ενταφιασμούς του ύστερου Μεσαίωνα και της σύγχρονης περιόδου, διεθνούς κύρους επιστήμονες είναι σε θέση, πλέον, να αποδείξουν ότι καρκινογόνα συμβάντα εκείνων των εποχών μπορούν να συγκριθούν με σύγχρονες περιπτώσεις, - αν και πολλές σύγχρονες «έξεις» μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά διάφορους τύπους καρκίνου (Andreas G. Nerlich, Pascale RUcker, Munich, Germany).

Σε τι έκταση υπήρχε ο καρκίνος ήδη από την κλασσική αρχαιότητα;
Η επιβλητική ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών που φιλοξένησε το συνέδριο με ΄Ελληνες και διεθνείς ομιλητές.

Η «πρωτιά» της Ιπποκρατικής Συλλογής

Ο καρκίνος, λοιπόν, υπήρχε αδιαμφισβήτητα από την κλασσική εποχή και χωρίς αμφιβολίες ακόμα και σε πιο πρώιμες κοινωνίες. Η αναγνώρισή του, όμως, σαν αυτόνομη νοσολογική οντότητα, με αναφορές σε συχνότητα και ηλικία την πρόγνωση και τη θεραπεία περιγράφονται για πρώτη φορά στην Ιπποκρατική Συλλογή. Το γεγονός αυτό πιστοποιήθηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο Παλαιο-Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 2018. Και ήταν οι ομιλητές εκείνης της ημερίδας αλλά και νέοι, διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες που προσέφεραν νέα δεδομένα για το απώτερο και το ποιο πρόσφατο παρελθόν της Ογκολογίας στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Παλαιο-Ογκολογίας με τίτλο «Ο καρκίνος στην Αρχαιότητα» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αριστοτεχνική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Οργανωτές ήταν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας, η Ακαδημία Αθηνών κι η Πόλις των Αθηνών, «οικοδεσπότης» ο πρόεδρος της Εταιρείας, δρ. Σπύρος Ρέτσας κι επίτιμοι πρόεδροι του συμποσίου, οι ακαδημαϊκοί και καθηγητές, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και Χαράλαμπος Ρούσσος.

Ο Ιπποκράτης (Κως, 460 π.Χ. - Λάρισα, 377 π.Χ.)
Ο Ιπποκράτης (Κως, 460 π.Χ. - Λάρισα, 377 π.Χ.)

Τι είναι γενικά αποδεκτό και σε ποια πεδία η συζήτηση παραμένει ανοιχτή

΄Οπως ειπώθηκε, λοιπόν, σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι ο καρκίνος αποτέλεσε πάντα τον συνοδό του ανθρωπίνου γένους από τους πιο πρώιμους χρόνους,. Η συζήτηση, ωστόσο, παραμένει ανοικτή για τον αιτιολογικό ρόλο ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Εξ' άλλου, η δραματική αύξηση του καρκίνου στον εκβιομηχανισμένο κόσμο ήγειρε την αντίληψη ότι ο τρόπος ζωής, περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην καρκινογέννεση απ' ότι ενδογενείς παράγοντες. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παλαιο - Παθολογία, ωστόσο, φέρνει στο φως ολοένα και περισσότερα δεδομένα περιπτώσεων. Κι όπως ανέφεραν οι επιστήμονες Andreas G. Nerlich και Pascale RUcker, ορισμένοι, τουλάχιστον, τύποι καρκίνου προσέβαλαν παλαιότερους πληθυσμούς πολύ συχνότερα απ' ότι είχε προηγουμένως γίνει αντιληπτό.

Το μετάλλιο που επιδόθηκε στον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιο-Ογκολογίας παγκοσμίως φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη εξ' Ιωαννίνων
Το μετάλλιο που επιδόθηκε στον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιο-Ογκολογίας παγκοσμίως φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη εξ' Ιωαννίνων

Δεκαπέντε ιατρικοί συγγραφείς γράφουν για τον καρκίνο από τον Ιπποκράτη ως τον Γαληνό

΄Οπως επίσης αναφέρθηκε, τουλάχιστον 15 ιατρικοί συγγραφείς γράφουν για τον καρκίνο σε μια εποχή που εκτείνεται από τον Ιπποκράτη (5ος αι π.Χ. ως τον Γαληνό και τον Λεωνίδη (2ος αιώνας μ.Χ.) μέχρι τον Παύλο Αιγινίτη (7ος αιώνας μ.Χ.). Οι αρχαίοι ΄Ελληνες γιατροί γνώριζαν ότι ο καρκίνος μπορεί να διηθεί τους υποκείμενους ιστούς,, κάτι που επηρέαζε την χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Γνώριζαν επίσης, ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη ότι όγκοι μπορούσαν να προσβάλλουν παρακείμενους της πρωτοπαθούς εστίας, ιστούς, όπως τους περιοχικούς λεμφαδένες. Γι' αυτή την εξέλιξη χρησιμοποιούσαν (Αριστοτέλης, Κούζης) τον όρο «συμπάθεια». Είναι λιγότερο βέβαιο, όμως, αν είχαν συλλάβει τη μετάσταση - την πιο δραματική φάση στην εξέλιξη του νοσήματος - με τη σημερινή της έννοια, τη διασπορά, δηλαδή του καρκίνου σε, απόμακρα από την πρωταπαθή εστία, όργανα. (Spyros Retsas, Loughton, Essex, U.K.)

Από το πρόγραμμα του συνεδρίου
Από το πρόγραμμα του συνεδρίου

Τέσσερις περιπτώσεις πιθανών οστικών νεοπλασμάτων σε προϊστορικό σκελετικό υλικό που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο

Οι περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια μελετών των ανθρώπινων υπολειμμάτων από αρχαιολογικές θέσεις στην Κρήτη που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού. .Η πρωιμότερη περίπτωση από Πρωτομινωικό Ι-ΙΙ υλικό, χρονολογημένο με C14 μεταξύ 2717 - 110 π. Χ. και 2240 - 66 π. Χ., είναι πιθανή περίπτωση νόσου Ρaget σε προσβεβλημένη κνήμη. Η επόμενη περίπτωση από Πρωτομινωικό Π-Μεσομινωικό Ι υλικό, περίπου 2200 -1950 π. Χ., είναι πιθανή περίπτωση νόσου Ρaget, επίσης σε κνήμη. Δύο περιπτώσεις από Υστερομινωικό ΙIΑ-IΙΒ νεκροταφείο, χρονολογούνται μεταξύ 1390 και 1190 π. Χ. Η πρώτη περίπτωση είναι πιθανό οστεοσάρκωμα σε δεξιά ωλένη ενός μέσης ηλικίας άνδρα. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιθανός μεταστατικός οστικός καρκίνος που έχει προσβάλει τους οσφυϊκούς σπονδύλους και το ιερό οστό ενός επίσης άνδρα.

Τον τιμώμενο καθηγητή περιβάλλουν οι σύνεδροι από την πρόσφατο συνέδριο
Τον τιμώμενο καθηγητή περιβάλλουν οι σύνεδροι από την πρόσφατο συνέδριο

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Ανάμεσα στις πολύ ενιαφέρουσες ομιλίες που ακούστηκαν από τους συνέδρους ήταν: «Η διαχρονική εμφάνιση του καρκίνου στον πλανήτη Γη», (Nickolas Pavlidis, Ioannina, Greece), Παλαιο-Παθολογία και η παρουσία όγκων στην Παλαιο-Ογκολογία (Andreas G. Nerlich, Pascale RUcker, Munich, Germany), Παλαιο-Ογκολογικά ευρήματα στην Μινωϊκή Κρήτη (Photini McGeroge, Athens Greece), Γυναίκες της κλασσικής Αθήνας και Γυναικολογικλή Ογκολογία στην εποχή του Ιπποκράτη, (Michael Savvas, London UK,),Ογκολογία στη Βυζαντινή περίοδο( Effie Poulakou - Rebelakou, Athens Greece), η απαρχή κι η εξέλιξη της επεμβατικής ακτινολογίας στην Ογκολογία (Miltiadis Krokidis Cambridge UK) και πολλές ακόμα.

Η συγκινητική στιγμή του Συνεδρίου: Η βράβευση του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο

Το Συνέδριο έκλεισε με μια συγκινητική στιγμή. Στο τέλος του επιστημονικού προγράμματος ο Δρ Σπύρος Ρέτσας βράβευσε τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιοογκολογίας παγκοσμίως με το μετάλλιο της Εταιρείας που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θεοδωρος Παπαγγιάννης εξ Ιωαννίνων.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία ]στορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ-Ε8ΗΟ), ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα,
ογκολόγων και ιστορικών της ιατρικής με ακαδημαϊκούς δεσμούς στην Βρετανία, Κύπρο, Ελλάδα και
Ελβετία. Αντικειμενικός μας σκοπός είναι η μελέτη και ερευνα της εξέλιξης της επιστήμης της Ογκολογίας.

(Κεντρική φωτογραφία: Ιπποκράτης / http://pixabay.com)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 18 Οκτ 2021 | 22:25

Σία Κοσιώνη: Φορτισμένη μετέδωσε την είδηση για τον καρκίνο της Ντόρας Μπακογιάννη - "Περαστικά της να είναι και θα είναι"

Μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετέδωσε η Σία Κοσιώνη την δυσάρεστη είδηση για την μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη με τον καρκίνο

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 19:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μήνυμα δύναμης στην πρώτη εμφάνιση - "Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου, θα δώσω τη μάχη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα τόνισε πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην πολιτική, πρέπει να στέλνει δυνατό μήνυμα σε όλους.

ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ 18 Οκτ 2021 | 19:43

Σοκ στο ποδόσφαιρο: Διαγνώστηκαν με καρκίνο οι τερματοφύλακες της Νόργουιτς και της Σερκλ Μπριζ

Ο 20χρονος γκολκίπερ της Νόργουιτς, Νταν Μπάρντεν, διαγνώστηκε με καρκίνο στα γεννητικά όργανα, ενώ αυτός της Σερκλ Μπριζ, Μιγκέλ Βαν Ντάμε, θα παλέψει για πέμπτη φορά με τη λευχαιμία

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 18 Οκτ 2021 | 16:42

Συγκίνηση: Όταν η Ντόρα έγινε "γιαγιά" του μικρού Αγγελου από την Αιθιοπία- Η ιστορία

Η Φωτεινή Παντζιά, που έχει υιοθετήσει ένα μικρό παιδί από την Αιθιοπία, θυμήθηκε τη γιαγιά Ντόρα και τον εγγονό της Αγγελο

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 16:31

Η Όλγα Κεφαλογιάννη για τη Ντόρα Μπακογιάννη: "Γενναία, που τολμάς να μιλήσεις για τα πιο δύσκολα"

Δημόσιο μήνυμα στήριξης στη Ντόρα Μπακογιάννη από την Ολγα Κεφαλογιάννη

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:59

Η πιο δύσκολη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο- Η συγκίνηση και η έγκαιρη ανακάλυψη

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωή της δίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ 18 Οκτ 2021 | 14:51

Ντόρα Μπακογιάννη: "Κύμα" συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο με αναρτήσεις στο Twitter

Ευχές στην Ντόρα Μπακογιάννη από τον πολιτικό κόσμο, μετά τη δυσάρεστη ανακοίνωσή της ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα των οστών

ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 18 Οκτ 2021 | 13:18

Πώς βρήκε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα- Οι εξετάσεις για το κάταγμα

Πώς διαγνώστηκε στην κ. Μπακογιάννη πολλαπλό μυέλωμα, στο αρχικό στάδιο, κάτι που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΩΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 18 Οκτ 2021 | 12:44

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα από το οποίο πάσχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Πολλαπλό μυέλωμα: Ο άγνωστης προέλευσης καρκίνος και για χρόνια ασυμπτωματικός.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2021 | 12:31

Διαγνώσθηκε με μυέλωμα η Ντόρα Μπακογιάννη- "Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο"

Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώσθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έκανε γνωστό η ίδια μέσω ανάρτησής της.

"ΑΝΕΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ" 14 Οκτ 2021 | 12:58

Η συγκινητική ανάρτηση του Νίκου Παπανδρέου για τη Φώφη Γεννηματά: "Είμαστε δίπλα σου"

Με ανάρτησή του ο Νίκος Παπανδρέου στέλνει ευχές στη Φώφη Γεννηματά για την περιπέτεια που περνάει.

ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ 14 Οκτ 2021 | 09:24

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου: Με υπέρηχους χορηγούν φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο

Η νέα μέθοδος κατευθυνόμενων υπερήχων επιτρέπει την προσωρινή διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου

ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ 13 Οκτ 2021 | 15:42

Φώφη Γεννηματά: Το πρώτο σημάδι της επιδείνωσης της υγείας της - Δεν πήγε σε προεκλογική εκδήλωση

Η Φώφη Γεννηματα είχε ματαιώσει την ομιλία της σε εκδήλωση στη Ν. Ιωνία, λίγες ώρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός