SolidarityNow: Η Αμπέρ & ο Ιμπραχίμ μπορούν να ανοίξουν ένα σαλόνι ομορφιάς

Τρεις υπέροχες ιστορίες ανθρώπων που δεν το βάζουν κάτω. Μέσα από την εκπαίδευση από το SolidarityNow σε σύγχρονα επαγγέλματα ξαναπαίρνουν τη ζωή στα χέρια τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
SolidarityNow: Η Αμπέρ & ο Ιμπραχίμ μπορούν να ανοίξουν ένα σαλόνι ομορφιάς

«Τώρα με αυτό το πτυχίο, μπορώ να ανοίξω το δικό μου σαλόνι ομορφιάς;», ρωτάει η Αμπέρ τη δασκάλα της. Η Αμπέρ, 33 χρονών, κατάγεται από το Πακιστάν και μαζί με άλλα 14 άτομα (14 γυναίκες και 1 άνδρας) παρακολούθησαν τα δωρεάν σεμινάρια ονυχοπλαστικής, που οργάνωσε το SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της οργάνωσης.

Η Αμπέρ έχει σπουδάσει Διεθνές Εμπόριο και είχε αρχίσει και ένα μεταπτυχιακό, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς άνοιξε τη δική της επιχείρηση, ένα σαλόνι ομορφιάς. Συγκεκριμένα, ήταν hair stylist. Στην Ελλάδα, βρίσκεται μαζί με την οικογένειά της τους τελευταίους 9 μήνες. Πρώτο μέλημά της, όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι να μάθει ελληνικά, τα οποία θεωρεί δύσκολη γλώσσα. Στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη ήρθε για αυτόν ακριβώς το λόγο. «Θέλω να μάθω ελληνικά, γιατί θέλω να παραμείνω στην Ελλάδα και να βρω δουλειά, και συγκεκριμένα, να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση, αλλά κι επειδή θέλω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους...»

Μαθήματα ονυχοπλαστικής από το SolidarityNow

Για τα σεμινάρια μανικιούρ-πεντικιούρ έμαθε μέσω της Εργασιακής Συμβούλου του Κέντρου. «Θεώρησα, ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθω νέα πράγματα και νέες τεχνικές. Η ονυχοπλαστική έχει άλλωστε κάτι το καλλιτεχνικό, για αυτό και μου αρέσει», υποστηρίζει η Αμπέρ. Τα μαθήματα γίνονταν κάθε Σάββατο στο «Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης» στη Θεσσαλονίκη και διαρκούσαν πολλές ώρες, από τις 9 το πρωί έως στις 5 το απόγευμα. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των ωφελούμενων του SolidarityNow και αποκρινόταν αποκλειστικά σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. «Πρώτα από όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Για εμένα που έχω κάψει τα δάχτυλά μου ήταν κάτι πολύ σημαντικό», μας λέει. Η Αμπέρ την περίοδο που βρισκόταν στην Τουρκία, δούλευε σε ένα εργοστάσιο το οποίο σχεδίαζε ετικέτες. Εκεί είχε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, που της προκάλεσε εγκαύματα β’ βαθμού στα δάχτυλα του ενός χεριού της. Χρειάστηκε να έρθει στην Ελλάδα για να δει κάποιος ειδικός το χέρι της, για πρώτη φορά. «Αποφάσισα να παρακολουθήσω τα συγκεκριμένα σεμινάρια, για να φτιάξω ξανά τα δάχτυλά μου και τα νύχια μου, γιατί όπως όλες οι γυναίκες έτσι και εμένα με ενδιαφέρει να φαίνομαι όμορφη», εξηγεί η Αμπέρ.

«Κρατάω πια στα χέρια μου το δίπλωμά μου!»

«Κάθε στιγμή πρέπει να μαθαίνουμε. Στην αρχή, πίστευα ότι τα σεμινάρια δε θα ήταν ενδιαφέροντα, θεωρούσα ότι ήταν κάτι απλό. Στη συνέχεια όμως μου άρεσαν πάρα πολύ. Λυπάμαι πολύ για όσους έχασαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν. Αισθάνομαι όμως πολύ τυχερή που ολοκλήρωσα τα μαθήματα και κρατάω πλέον στα χέρια μου το δίπλωμά μου», λέει η 22χρονη Σανά από το Πακιστάν, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί την οικογένειά της τους τελευταίους 8 μήνες. Η Σανά είναι αεικίνητη και πολυπράγμων, έχει σπουδάσει Μαθηματικά, γράφει ποίηση, διαβάζει λογοτεχνία και θέλει να εκδώσει το δικό της βιβλίο ποίησης. Όπως και η Αμπέρ παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη. Ως πιο θετικό μυαλό, είχε κάποιους ενδοιασμούς στην αρχή για το αν θα της αρέσουν τα μαθήματα. Βασικά πίστευε ότι θα ήταν βαρετά, αλλά η οπτική της άλλαξε όταν άρχισε να πηγαίνει στα σεμινάρια. Στόχος της τώρα είναι να συνεχίσει τις σπουδές τις στα μαθηματικά με ένα διδακτορικό, αλλά και να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ονυχοπλαστική. Συνδυάζονται άραγε τα μαθηματικά με το μανικιούρ-πεντικιούρ; Η Σανά υποστηρίζει πως ναι. «Όταν ασχολείσαι όλη την ημέρα με τα μαθηματικά νιώθεις κουρασμένος. Το μανικιούρ-πεντικιούρ με χαλαρώνει, και αισθάνομαι ότι περιποιούμαι και τον εαυτό μου ως γυναίκα», μας επισημαίνει.

Ο Ιμπραχίμ αποφάσισε να μάθει την τέχνη των νυχιών για να βρει δουλειά

Ο Ιμπραχίμ, 28 χρονών κατάγεται από τη Συρία, αν και είναι ένας πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος, την ίδια στιγμή είναι πολύ δυναμικός και δραστήριος. Στην Ελλάδα βρίσκεται από τον Ιανουάριου του 2018. Μέσα σε αυτό το διάστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μάθει ελληνικά και αγγλικά και να βρει δουλειά. Το Φεβρουάριο επεδίωξε και γράφτηκε στα μαθήματα γλωσσών, που προσφέρει το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων, ενώ παράλληλα έχει αναζητήσει υποστήριξη και από την Εργασιακή Σύμβουλο του Κέντρου. Για τον Ιμπραχίμ η ελληνική γλώσσα αποτελεί το διαβατήριό του για να συνεχίσει να ζει στην Ελλάδα. Στη Συρία σπούδασε νέες τεχνολογίες στη γεωργία (agriculture engineering), μάλιστα είχε δουλέψει στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το ενδιαφέρον του για τα σεμινάρια ονυχοπλαστικής προέκυψαν τυχαία. Συγκεκριμένα, άκουσε κάποιες συμμαθήτριές του στο Κέντρο να μιλάνε για αυτά και από περιέργεια αποφάσισε να δηλώσει και αυτός συμμετοχή. Όταν όμως μπήκε στον κόσμο των μυστικών ομορφιάς και περιποίησης άρχισε να του αρέσει. «Στην αρχή ήμουν περίεργος, μετά όμως με τον καιρό μου άρεσε και εκτίμησα τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης τεχνικής. Πιστεύω ότι το μανικιούρ και το πεντικιούρ είναι θέμα υγιεινής για όλους, και για τους άνδρες. Θα ήθελα να συνεχίσω την επιμόρφωσή μου στο συγκεκριμένο αντικείμενο», σημειώνει. Ως ο μοναδικός άνδρας ήταν φυσικό να συγκεντρώσει τα βλέμματα των συμμαθητριών του. Όταν η δασκάλα τους η Ντίνα τούς χώρισε σε γκρουπ δυο ατόμων για να εξασκηθούν στο μανικιούρ, όλοι μαζεύονταν για να δουν τη δουλειά του στα χέρια της συμμαθήτριάς του. Άραγε είναι καλός στο μανικιούρ; «Όσο εξασκούμαι, τόσο βελτιώνομαι», μας απαντάει με μετριοφροσύνη. «Αποφάσισα να μάθω αυτή την τέχνη, για να βρω δουλειά, και δε με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων ανθρώπων», τονίζει.

Ένα σύγχρονο και προσοδοφόρο επάγγελμα

Η ονυχοπλαστική δεν έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά και τον καλλωπισμό, αφορά πάνω από όλα την υγεία μας, και εκτός αυτού είναι μια τέχνη, η οποία διδάσκεται και μπορεί να γίνει και μέσο βιοπορισμού, καθώς αποτελεί ένα από το πιο σύγχρονα και προσοδοφόρα επαγγέλματα.

Η φιλοσοφία κι οι προτεραιότητες του SolidarityNow

Στη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες του SolidarityNow είναι να ενθαρρύνουμε τους ωφελούμενούς μας να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες ζωής. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο δικό τους ενδιαφέρον και την επιθυμία, σχεδιάσαμε το εκπαιδευτικό σεμινάριο μανικιούρ-πεντικιούρ. Γιατί στο SolidarityNow στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε πρόσφυγες, μετανάστες και άνεργους Έλληνες να μπουν ή να συνδεθούν ξανά με την αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.

Info:

*Το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την UNICEF και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

**Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του SolidarityNow υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.

05 Ιαν 2022 | 14:26

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ναούς της παγκόσμιας γαστρονομίας.

05 Ιαν 2022 | 09:10

Ζώδια και κάρμα: Η καρμική σου πορεία ανάλογα με τη γέννησή σου

Τα ζώδια δείχνουν το πεπρωμένο; Δες πού είναι το κάρμα σου ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης σου και μάθε τι λέει το κάρμα σου για σένα!

01 Ιαν 2022 | 10:15

Σπίτι στου Ψυρρή: Loft με θέα στο κέντρο της πόλης

Ένα πραγματικά καινούριο concept για να ζει κανείς, με σαφείς επιρροές από τη Βραζιλία.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 31 Δεκ 2021 | 10:01

Nέα Σελήνη στον Αιγόκερω στις 2 Ιανουαρίου 2022: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του δεύτερου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια αυτά, από την 10-14 η μοίρα.