Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών

Ένα φωτογραφικό λεύκωμα εποχής με πρωτοποριακές κατασκευές του περιπτέρου των ΗΠΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών

Ένα σπάνιο ιδιωτικό λεύκωμα φωτογραφιών "φωτίζει" ασπρόμαυρα όλες τις πτυχές της συμμετοχής των ΗΠΑ πριν από 61 χρόνια, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα χέρια του συλλέκτη- παλαιοπώλη, Θεολόγη Ηλιάδη, βρίσκεται ένα φωτογραφικό άλμπουμ με θέμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ, το 1957, στη ΔΕΘ. Μέσα σε δεκάδες ιδιωτικές λήψεις απεικονίζονται το στήσιμο του περιπτέρου, τα εγκαίνια, οι εκδηλώσεις και το ξεστήσιμό του, μετά το πέρας της 22ης ΔΕΘ, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών

"Το αγόρασα σε υπαίθριο παζάρι μικροπωλητών γιατί μου έκανε εντύπωση", λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί 30 χρόνια συλλέκτης φωτογραφιών, Θεολόγης Ηλιάδης.

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 2

Το χειροποίητο άλμπουμ έχει στην πρώτη σελίδα ένα ασπρόμαυρο σκίτσο -προσωπογραφία, πιθανόν του κατόχου του και την ημερομηνία 24/8/57. Στη συνέχεια υπάρχει η μακέτα του περιπτέρου των ΗΠΑ και ακολουθούν φωτογραφίες με τις εργασίες για το στήσιμό του, που ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου του 1957. Απεικονίζονται εργάτες να κατασκευάζουν την ιδιαίτερη θολωτή οροφή του, εσωτερικές εργασίες και φυσικά τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων. Οι δεξιώσεις σε κοσμικά κέντρα καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο στις φωτογραφίες του συλλεκτικού λευκώματος, το οποίο καταλήγει με το ξεστήσιμο του περιπτέρου και αναμνηστικές εικόνες με όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτό.

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 3

Όπως καταγράφεται στο λεύκωμα "Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 1926-2017" του διευθύνοντα συμβούλου του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ- Helexpo, Κυριάκου Ποζρικίδη, στην 22η ΔΕΘ "οι ΗΠΑ είχαν και πάλι τη μεγαλύτερη συμμετοχή και προχώρησαν σε ειδική κατασκευή περιπτέρου από μεταλλικό σκελετό και πλαστική στέγη με υλικά Geodesic Dom".

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 4

"Στην είσοδο του περιπτέρου υπήρχε η επιγραφή 'Ελευθέρα οικονομία και σύγχρονος τεχνική πρόοδος εις την υπηρεσίαν της ανθρωπότητος'. Τα εκθέματα ήταν κυρίως καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης με στόχο να παρουσιάσουν το υψηλό επίπεδο της καθημερινής αμερικανικής ζωής, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν συστήματα ηλιακής ενέργειας και οικιακής θέρμανσης. Επίσης παρουσιάστηκε το 'μαγικό σπίτι', όπου όλοι οι αυτοματισμοί του λειτουργούσαν με φωνητικές εντολές. Την έκθεση επισκέφθηκε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εμπορίου Louis Rothschild. Στο περίπτερο των ΗΠΑ συμμετείχαν 98 εκθέτες".

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 5

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο λεύκωμα με την ιστορία της ΔΕΘ, "το 1957 την έκθεση επισκέφθηκε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εμπορίου Louis Rothschild, ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ Χάρισον, στις 17 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι: η ΔΕΘ είναι εξαιρετική έκθεσις και αναχωρώ με το συμπέρασμα ότι είναι ανωτέρας κλάσεως και κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων εκθέσεων αι οποίαι λαμβάνουν χώραν κατ' αυτάς".

Σημειώνεται ότι στο αμερικανικό περίπτερο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ψήθηκε κοτόπουλο με ηλιακή ενέργεια. Το ηλεκτρικό μαγειρείο ήταν τμήμα του θεματικού αφιερώματος της ηλιακής ενέργειας του περιπτέρου μαζί με το συγκρότημα θέρμανσης κτιρίων με ηλιακή ενέργεια.

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 6

Συλλέκτης "στιγμών" της Θεσσαλονίκης

"Την άποψη της πόλης που έχει χαθεί", όπως λέει χαρακτηριστικά, προσπαθεί να συγκεντρώσει σε φωτογραφίες ο κ. Ηλιάδης. Κριτήρια επιλογής του, είναι η καλαισθησία και τα ιστορικά στοιχεία που μπορεί να περιέχει μία φωτογραφία.

"Στα οικογενειακά άλμπουμ, για παράδειγμα, δεν με ενδιαφέρουν τόσο τα πρόσωπα όσο το φόντο. Αναζητώ ιστορικές αλλαγές γιατί κάτι που δεν έχει αλλάξει, δεν έχει αξία. Για παράδειγμα, ιδιωτικές φωτογραφίες στην Ακρόπολη δεν έχουν αξία γιατί είναι πολυφωτογραφημένη και φυσικά, δεν έχει ...αλλάξει", εξηγεί ο συλλέκτης, ο οποίος έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, από το 1875 έως τα νεώτερα χρόνια.

Σπάνιο λεύκωμα από τη ΔΕΘ και το περίπτερο των ΗΠΑ 60 ετών - εικόνα 7

"Εκτός από τις άγνωστες όψεις της Θεσσαλονίκης, αναζητώ, κυρίως σε παζάρια, δημοπρασίες και το εξωτερικό, φωτογραφίες μέχρι τα τέλη του 1960. Κι αυτό γιατί τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και να πωλούνται ευρέως φωτογραφικές μηχανές και ο καθένας μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες, 'κατεβάζοντας' έτσι την αισθητική και την ποιότητα που είχαν οι επαγγελματικές λήψεις", τονίζει.

Όσο για το λεύκωμα του 1957 με το περίπτερο των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, ο κ. Ηλιάδης σκοπεύει να το πουλήσει σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τα 300 ευρώ.

Πηγή και φωτο ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

JAVELIN ΚΑΙ STINGER 21 Ιαν 2022 | 20:22

Στα άκρα η ένταση στην Ουκρανία: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία στέλνουν πυραύλους με την "άδεια" των ΗΠΑ

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους

ΜΕΡΟΣ Β' ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 21 Ιαν 2022 | 15:33

Συνάντηση Μπλίνκεν- Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία διαβεβαίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αλλά ο Μπλίνκεν δεν τον πιστεύει

Ο διάλογος παραμένει ανοιχτός, είπε μετά τις συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες είναι πιθανόν να επαναληφθούν τον επόμενο μήνα.

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΓΚΡΑΜΙ 21 Ιαν 2022 | 10:53

Πέθανε ο θρύλος της ροκ Meat Loaf - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

O Meat Loaf έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την τριλογία δίσκων Bat Out of Hell.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2022 | 09:36

Κάνναβη εναντίον κορονοϊού; Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες μετά από μελέτες

Μετά από ευρήματα οι Αμερικανοί επιστήμονες εισηγούνται να πραγματοποιηθούν κανονικές κλινικές δοκιμές της κανναβιδιόλης.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ - ΛΑΒΡΟΦ 21 Ιαν 2022 | 08:29

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία: Διεθνής συναγερμός για πιθανή εισβολή της Ρωσίας - Θολό μήνυμα των ΗΠΑ

Στη Γενεύη, στην προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την Ουκρανία.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 22:52

"Τύμπανα πολέμου" στην Ουκρανία: Στα σύνορα χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες - Στέλνουν πυραύλους οι ΗΠΑ

Καζάνι που βράζει η Ουκρανία - Συγκεντρώνει στρατό το Κρεμλίνο - Στην αντεπίθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:12

Σημαντικό ορόσημο: Μεταμόσχευσαν σε εγκεφαλικά νεκρό δύο νεφρούς χοίρου γενετικά τροποποιημένους

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευσαν με επιτυχία όχι ένα αλλά δύο νεφρούς γενετικά τροποποιημένου χοίρου

ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ 19 Ιαν 2022 | 21:26

Χίλιους φοιτητές είχε κακοποιήσει σεξουαλικά γιατρός πανεπιστημίου – Αποζημίωση μαμούθ στα θύματα

Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2022 | 23:35

Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες από έκρηξη σε κτίριο στο Μπρονξ [Βίντεο]

Έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 18 Ιαν 2022 | 20:41

"Παράθυρο" ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου - Κρήτης: Ανασχεδιασμός του αγωγού EastMed

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FIGARO 17 Ιαν 2022 | 11:55

Άλμπερτ Μπουρλά για την πανδημία: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Το μεγάλο αφεντικό της Pfizer εκφράζεται με αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας και το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 17 Ιαν 2022 | 11:30

Ομηρία σε συναγωγή στο Τέξας: Δυο έφηβοι συνελήφθησαν στη Βρετανία - Νεκρός ο 44χρονος δράστης

Στην σύλληψη δυο εφήβων που συνδέονται με τον Βρετανό δράστη του χτυπήματος στη συναγωγή του Τέξας στις ΗΠΑ.