Στην Αθήνα 2 κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες για τα Greek Topwomen Awards

Οι δρ Κατερίνα Ακάσογλου και δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ, βραβευμένες για τις έρευνες τους για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική λευχαιμία. Ποιιες άλλες τιμήθηκαν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Αθήνα 2 κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες για τα Greek Topwomen Awards

Είκοσι ελληνίδες δημιουργοί από τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό, το διαδίκτυο, τα media, το επιχειρείν και την κοινωνία επιβραβεύτηκαν για το έργο τους σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στο πλαίσιο των Greek Topwomen Awards.

Η λίστα των βραβευομένων συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, δυο κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες, οι δρ. Κατερίνα Ακάσογλου και δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ, γνωστές παγκοσμίως για τις έρευνες τους για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική λευχαιμία. Οι δυο βραβευθείσες ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την απονομή. Την πρώτη τελετή επιβράβευσης διακεκριμένων Ελληνίδων - Topwomen διοργάνωσαν το www.eirinika.gr και το www.madeingreece.news.

Οι 20 ελληνίδες δημιουργοί που βραβεύτηκαν (με αλφαβητική σειρά)

Δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΑΣΟΓΛΟΥ

Κορυφαία Ερευνήτρια για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Καθηγήτρια Παν/μίου Καλιφόρνια

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Κοινωνική προσφορά

ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα

ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

Φωτογραφία

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΡΑ

Δημιουργός κοσμημάτων

ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΟΥ - ΛΙΛΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥ

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

Media

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΟΥ

Αστροφυσικός NASA

ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ

Δημιουργός της APIVITA

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Νέα fashion designer

ΣΗΛΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ

Διεθνής Fashion designer

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

«Ambassador» Ελληνικής κουζίνας

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Γενετίστρια - Βιολόγος - Επικεφαλής Ερευνήτρια γιά την παιδική λευχαιμία

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Ερμηνεύτρια

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Διεθνής τενίστρια

ΒΑΣΩ ΤΡΙΓΚΑ

Zωγράφος - Eικαστικός

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

Συγγραφέας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ - ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ελληνικά βότανα με παγκόσμια βραβεία

Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα

ΑΝΝΑ ΧΛΙΟΥΡΑ

Δημιουργός καινοτόμων ελληνικών ποδηλάτων

Τα βραβεία - αγαλματίδια με τη «Νίκη της Σαμοθράκης» που απεικονίζονται στην πρόσκληση δημιούργησε η Sophia Enjoy Thinking Live (φωτογραφία).

Λίγα λόγια για τις δυο κορυφαίες ελληνίδες επιστήμονες

Δρ Κατερίνα Ακάσογλου, PhD

Η Δρ Κατερίνα Ακάσογλου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Francisco και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Gladstone.

Η Δρ Ακάσογλου έχει διεξάγει πρωτοποριακές μελέτες σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος .

Εχει συμβάλλει στον σχεδιασμό νέων θεραπειών που αφορούν στην παρεμπόδιση των βλαβερών επιδράσεων των παραγόντων του αίματος στον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της νόσου του Alzheimer.

Η Δρ Ακάσογλου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 85 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά δεθνούς κύρους, ενώ έχει 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το εργαστήριό της έχει χρηματοδοτηθεί από πολλούς οργανισμούς και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health, NIH), τo Υπουργείο Άμυνας (Department of Defence, DoD) στις ΗΠΑ, και την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (National Multiple Sclerosis Society, NMSS).

Για το ερευνητικό της έργο της έχουν απονεμηθεί βραβεία από πολλούς φορείς, όπως το Προεδρικό βραβείο για νέους επιστήμονες και μηχανικούς από τον Λευκό Οίκο της Αμερικής, το βραβείο EUREKA από το NIH, και τα βραβείa Marilyn Hilton και Barancik Prize για την Καινοτομία στην Έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας από την NMSS.

Δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2004 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο.

Από το 2010 έως και το 2014, η Έλλη Παπαεμμανουήλ εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Έχει εργαστεί στο Cambridge, στο «Wellcome Trust Sanger Genome Campus», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο, καθώς και στο Wellcome Trust Sanger Genome Campus of Cambridge University.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, συντονίζει κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Στις μεταδιδακτορικές της σπουδές ανακάλυψε την πρώτη συσχέτιση κληρονομικών μεταλλάξεων που προδιαθέτουν στην παιδική λευχαιμία και σε μετέπειτα έρευνα προσδιόρισε των μηχανισμό με τον όποιον η λευχαιμία εξελίσσεται στα παιδιά.

Επίσης η έρευνα της έχει προσδιορίσει πολλά γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, εξέλιξη της λευχαιμίας στους ενηλικες.

Η Ελληνίδα γενετίστρια έκανε δοκιμές σε 1.540 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και διαπίστωσε πως ενώ φαινομενικά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, χωρίζονται στη πραγματικότητα σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές ομάδες.

Αυτές οι ομάδες είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως την ηλικία ή την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.

Με μια πιο αναλυτική έρευνα, διαπίστωσαν πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” το 2016.

Στόχος της έρευνας της είναι να δημιουργήσει κατάλληλα διαγνώστηκα τεστ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης και η ανάπτυξη αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψη τα κλινικά και γενετικά χαρακτηρίστηκα κάθε ασθενή με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2021 | 17:31

Τα καλύτερα video games όλων των εποχών

Από το Super Mario Kart μέχρι το Zelda, αυτά είναι τα παιχνίδια που άλλαξαν την ιστορία του gaming.

12 Ιαν 2021 | 14:32

Face yoga: Οι σωστές κινήσεις για έναν καλύτερο ύπνο

Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη σας δείχνει πώς μπορείτε με απλές κινήσεις yoga προσώπου να έχετε έναν καλύτερο ύπνο στο #BeautyStarsFest.

11 Ιαν 2021 | 15:33
08 Ιαν 2021 | 15:21
08 Ιαν 2021 | 14:50

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ μέσα σε 3 λεπτά

Ίσως, το πιο κατατοπιστικό βίντεο για το πλέον φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα.

30 Δεκ 2020 | 17:35

Lifebuoy: Το σαπούνι - "θρύλος" που σώζει ζωές από το 1894 μέχρι σήμερα

Το σαπούνι "σωσίβιο" που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του από το 1894 μέχρι σήμερα.

30 Δεκ 2020 | 11:10

Γιορτές στο σπίτι: 5 προτάσεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Δεκ 2020 | 17:22

WhatsApp: Κακά νέα για όσους έχουν παλιά smartphones

Διακοπή υποστήριξης του WhatsApp σε παλαιότερες τηλέφωνικές συσκευές.

23 Δεκ 2020 | 13:11

Τώρα πια ό,τι επιθυμώ είναι ένα κλικ μακριά. Ένα κλικ κοντά

Το The Mall Athens εφαρμόζει το σύστημα click away και τα ψώνια γίνονται παιχνίδι.

23 Δεκ 2020 | 13:02

Χριστουγεννιάτικα δώρα από το Public: Γιορτινές αγορές που θα χαρίσουν χαμόγελα στους αγαπημένους σου

Στο Public.gr οι επιλογές είναι απεριόριστες για γιορτινές αγορές που θα κάνουν αυτές τις γιορτές αξέχαστες, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

23 Δεκ 2020 | 10:48

Vodafone TV: Στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη με μια σημαντική προσφορά

Αυτές τις γιορτές το Vodafone TV κάνει ένα "χριστουγεννιάτικο δώρο" σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ζουν σε δομές φιλοξενίας.