Στην Αθήνα 2 κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες για τα Greek Topwomen Awards

Οι δρ Κατερίνα Ακάσογλου και δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ, βραβευμένες για τις έρευνες τους για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική λευχαιμία. Ποιιες άλλες τιμήθηκαν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στην Αθήνα 2 κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες για τα Greek Topwomen Awards

Είκοσι ελληνίδες δημιουργοί από τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό, το διαδίκτυο, τα media, το επιχειρείν και την κοινωνία επιβραβεύτηκαν για το έργο τους σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας στο πλαίσιο των Greek Topwomen Awards.

Η λίστα των βραβευομένων συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, δυο κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες, οι δρ. Κατερίνα Ακάσογλου και δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ, γνωστές παγκοσμίως για τις έρευνες τους για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την παιδική λευχαιμία. Οι δυο βραβευθείσες ήρθαν στην Αθήνα ειδικά για την απονομή. Την πρώτη τελετή επιβράβευσης διακεκριμένων Ελληνίδων - Topwomen διοργάνωσαν το www.eirinika.gr και το www.madeingreece.news.

Οι 20 ελληνίδες δημιουργοί που βραβεύτηκαν (με αλφαβητική σειρά)

Δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΑΣΟΓΛΟΥ

Κορυφαία Ερευνήτρια για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Καθηγήτρια Παν/μίου Καλιφόρνια

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Κοινωνική προσφορά

ΑΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα

ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

Φωτογραφία

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΡΑ

Δημιουργός κοσμημάτων

ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΟΥ - ΛΙΛΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥ

Καινοτόμος επιχειρηματικότητα

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

Media

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΟΥ

Αστροφυσικός NASA

ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ

Δημιουργός της APIVITA

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Νέα fashion designer

ΣΗΛΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ

Διεθνής Fashion designer

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΙΛΛΟΥΣΗ

Παγκόσμια πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

«Ambassador» Ελληνικής κουζίνας

ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Γενετίστρια - Βιολόγος - Επικεφαλής Ερευνήτρια γιά την παιδική λευχαιμία

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Ερμηνεύτρια

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Διεθνής τενίστρια

ΒΑΣΩ ΤΡΙΓΚΑ

Zωγράφος - Eικαστικός

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ

Συγγραφέας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΛΩΡΟΥ - ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ελληνικά βότανα με παγκόσμια βραβεία

Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα

ΑΝΝΑ ΧΛΙΟΥΡΑ

Δημιουργός καινοτόμων ελληνικών ποδηλάτων

Τα βραβεία - αγαλματίδια με τη «Νίκη της Σαμοθράκης» που απεικονίζονται στην πρόσκληση δημιούργησε η Sophia Enjoy Thinking Live (φωτογραφία).

Λίγα λόγια για τις δυο κορυφαίες ελληνίδες επιστήμονες

Δρ Κατερίνα Ακάσογλου, PhD

Η Δρ Κατερίνα Ακάσογλου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Francisco και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Gladstone.

Η Δρ Ακάσογλου έχει διεξάγει πρωτοποριακές μελέτες σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος .

Εχει συμβάλλει στον σχεδιασμό νέων θεραπειών που αφορούν στην παρεμπόδιση των βλαβερών επιδράσεων των παραγόντων του αίματος στον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξη νευρολογικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της νόσου του Alzheimer.

Η Δρ Ακάσογλου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 85 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά δεθνούς κύρους, ενώ έχει 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το εργαστήριό της έχει χρηματοδοτηθεί από πολλούς οργανισμούς και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health, NIH), τo Υπουργείο Άμυνας (Department of Defence, DoD) στις ΗΠΑ, και την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (National Multiple Sclerosis Society, NMSS).

Για το ερευνητικό της έργο της έχουν απονεμηθεί βραβεία από πολλούς φορείς, όπως το Προεδρικό βραβείο για νέους επιστήμονες και μηχανικούς από τον Λευκό Οίκο της Αμερικής, το βραβείο EUREKA από το NIH, και τα βραβείa Marilyn Hilton και Barancik Prize για την Καινοτομία στην Έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας από την NMSS.

Δρ Ελλη Παπαεμμανουήλ

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2004 έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Επιζητώντας μία καριέρα πάνω στην έρευνα για τον καρκίνο πήρε υποτροφία για διδακτορικό στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο.

Από το 2010 έως και το 2014, η Έλλη Παπαεμμανουήλ εργάστηκε ως ανώτερη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger Institute. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, η Ελληνίδα επιστήμονας εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Από τον Μάρτιο του 2015, είναι επίκουρος καθηγήτρια στο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC).

Έχει εργαστεί στο Cambridge, στο «Wellcome Trust Sanger Genome Campus», το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία κέντρα γονιδιακής έρευνας στον κόσμο, καθώς και στο Wellcome Trust Sanger Genome Campus of Cambridge University.

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ, συντονίζει κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες με στόχο να συλλέξει και να εξετάσει 17.000 δείγματα που θα καλύπτουν όλες τις μορφές μυελογενούς και λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

Στις μεταδιδακτορικές της σπουδές ανακάλυψε την πρώτη συσχέτιση κληρονομικών μεταλλάξεων που προδιαθέτουν στην παιδική λευχαιμία και σε μετέπειτα έρευνα προσδιόρισε των μηχανισμό με τον όποιον η λευχαιμία εξελίσσεται στα παιδιά.

Επίσης η έρευνα της έχει προσδιορίσει πολλά γονίδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, εξέλιξη της λευχαιμίας στους ενηλικες.

Η Ελληνίδα γενετίστρια έκανε δοκιμές σε 1.540 ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και διαπίστωσε πως ενώ φαινομενικά πάσχουν από την ίδια αρρώστια, χωρίζονται στη πραγματικότητα σε τουλάχιστον 11 ξεχωριστές ομάδες.

Αυτές οι ομάδες είχαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους όπως την ηλικία ή την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία.

Με μια πιο αναλυτική έρευνα, διαπίστωσαν πως το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας οφειλόταν στις γονιδιακές μεταλλάξεις. Η έρευνά της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” το 2016.

Στόχος της έρευνας της είναι να δημιουργήσει κατάλληλα διαγνώστηκα τεστ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μετάλλαξης και η ανάπτυξη αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψη τα κλινικά και γενετικά χαρακτηρίστηκα κάθε ασθενή με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Ιαν 2022 | 06:22

Συνταγή για πανεύκολα light cookies - Με ελάχιστες θερμίδες

Τέλειο γλυκό, πανεύκολα light cookies χωρίς ενοχές.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.