Συλλέκτες Playmobil δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες

Στα χρόνια ζωής τους δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνέχισαν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους παιχνίδι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συλλέκτες Playmobil δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες

Μικροσκοπικές φιγούρες μεγέθους 7,5 εκατοστών. Εκείνα τα πλαστικά ανθρωπάκια με τα κινούμενα μέλη και τις άκαμπτες αρθρώσεις που άλλοτε ήταν ινδιάνοι, άλλοτε πειρατές κι άλλοτε ιππότες. Πάντοτε όμως βρίσκονταν σε ένα ράφι ή σε ένα συρτάρι μέσα στο παιδικό δωμάτιο κι αποτελούσαν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας.

Ο λόγος για τα playmobil που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, γεννώντας χιλιάδες αναμνήσεις και αποτελώντας μια ωδή στην παιδικότητα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η ιστορία των φιγούρων με τα χαρακτηριστικά μαλλιά ξεκινάει το 1974, όταν ο 19χρονος, τότε, Χορστ Μπραντστέτερ, αναλαμβάνει το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης κατασκευής παιχνιδιών Γκέομπρα-Mπραντστέτερ. Η εταιρεία, τότε, είχε οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970. Το πετρέλαιο είχε γίνει πολύ ακριβό, ενώ τα παράγωγά του που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μεγάλων πλαστικών παιχνιδιών ήταν πανάκριβα. Οι πρώτες φιγούρες playmobil που κυκλοφόρησαν ήταν ινδιάνοι, ιππότες κι απλοί εργάτες. Σχεδιαστής τους ήταν ο Χανς Μπεκ, ο οποίος στην αρχή σχεδίαζε και ζωγράφιζε ξύλινα παιχνίδια. Εντολή του Μπραντσέστερ ήταν να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι που να απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερη πρώτη ύλη. Αυτό που διέκρινε τα Playmobil ήταν η ομοιομορφία τους, καθώς όλα είχαν το ίδιο σχήμα μαλλιών, ενώ το μόνο που άλλαζε ήταν το χρώμα. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 προστέθηκαν και οι πρώτες γυναικείες φιγούρες. Με τα χρόνια σταδιακά οι φιγούρες άλλαξαν σε μία προσπάθεια να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κοινωνίας και να αποτελέσουν μια μικρογραφία της.

Συλλέκτες Playmobil δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες

Στα χρόνια ζωής τους δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνέχισαν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους παιχνίδι, συλλέγοντας ή κατασκευάζοντας τα διοράματα της αρεσκείας τους. Ένας από αυτούς είναι ο Ντένης Βαγγόπουλος, γνωστός ως GRecobil και ψυχή των playmobil στην Ελλάδα. Η συλλογή του αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 20.000 φιγούρες, αριθμός που χρειάστηκε πολύ χρόνο και πολλά χρήματα ώστε να τον φτάσει, αλλά και δύο κοντέινερ για να αποθηκευτεί. Η ενασχόλησή του με τα playmobil ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, ωστόσο η εντατική συλλογή τους άρχισε αρκετά χρόνια μετά όταν βρέθηκε στον όροφο ενός πολυκαταστήματος στην Αθήνα που ήταν γεμάτος με playmobil. «Τα playmobil για μένα είναι φιλοσοφία, είναι τρόπος ζωής. Σου διατηρούν την παιδικότητά του. Κι είναι καλό όταν μεγαλώνεις να μην χάνεις την παιδικότητά σου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαγγόπουλος.

Συλλέκτες Playmobil δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες - εικόνα 2

Για τον Στέλιο Μυλωνά, συλλέκτη playmobil και κατασκευαστή διοραμάτων, «τα playmobil γεννούν αναμνήσεις. Δημιουργώντας διοράματα playmobil, δημιουργώ ταυτόχρονα και καινούριες αναμνήσεις και εικόνες. Είναι το καταφύγιο μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μετάβαση ενός συλλέκτη σε κατασκευαστή διοραμάτων είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο καθώς χρόνο με τον χρόνο γεννάται όλο και πιο έντονα η επιθυμία για μια ξεχωριστή φιγούρα. Ωστόσο η διαδικασία που απαιτείται είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και πολύπλοκη. «Μία custom φιγούρα την έχεις φτιάξει εσύ για εσένα, αλλά δεν είναι αυθεντική. Δεν αρκεί μόνο να επιλέξεις το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς, αλλά θα πρέπει παράλληλα να ψάξεις και τη διάσταση του θέματος που θέλεις να παρουσιάσεις. Χρειάζεται επίσης ομοιομορφία και σκηνογραφία. Γίνεσαι ο ίδιος ο σκηνοθέτης της φιγούρας σου και μάλιστα εγώ φωτογραφίζω όλα τα στάδια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του διοράματος μου. Κατασκευάζουμε διοράματα, δεν παράγουμε playmobil», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαγγόπουλος.

Όπως περιγράφουν οι συλλέκτες, μπορεί να χρειαστεί να πάρεις στοιχεία από 10 playmobil, ώστε να καταφέρεις να δημιουργήσεις τις δικές σου φιγούρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανάλογα με την πολυπλοκότητα της φιγούρας απαιτείται κι ο αντίστοιχος χρόνος.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, διαλύεται μία άλλη φιγούρα, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει κάποιος τη δική του φιγούρα. «Μπορεί να χρειαστούν γύρω στις 8 φιγούρες, ώστε να δημιουργηθεί μία άλλη», αναφέρει.

Συλλέκτες Playmobil δημιουργούν τις δικές τους φιγούρες - εικόνα 3

Μάλιστα και οι δύο συμμετέχουν με διοράματά τους στην έκθεση: «Ο 1821 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα playmobil» που θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του 2020. Μέσω των διοραμάτων τους διηγούνται με μία διαφορετική προσέγγιση την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Η αίγλη των playmobil φαίνεται να μην έχει ξεθωριάσει στον χρόνο και να διατηρούν αναλλοίωτη τη διαχρονικότητα τους, κάτι, το οποίο οφείλεται στο γεγονός, ότι αυτές τις τόσο δα φιγούρες, μπορεί ο καθένας να τις κάνει ό,τι θέλει και να τις μετατρέψει από κάτι παλιό σε κάτι πιο σύγχρονο. Η πιο πρόσφατη δημιουργία του κ. Μυλωνά ήταν το διόραμα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ενώ ο κ. Βαγγόπουλος θα θυμάται για πάντα την αναπαράσταση του νεύματος του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη τη στιγμή της άφιξής του στο αεροδρόμιο.

Τα playmobil αποτέλεσαν μια ευκαιρία για τα παιδιά να φτιάξουν, όπως αυτά θέλουν, τη δική τους μικρογραφία της κοινωνίας των μεγάλων, μέσα από κάστρα, δάση και πειρατικά καράβια. Στα 45 χρόνια κυκλοφορίας τους έχουν παραχθεί πάνω από 3 δισεκατομμύρια φιγούρες Playmobil, ενώ, περίπου 5.100 διαφορετικές εκδοχές έχουν αναπτυχθεί από το 1974. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται μέχρι σήμερα στο Τσίντορφ, κοντά στη Νυρεμβέργη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες παιχνιδιών. Στην Ελλάδα, τα Playmobil έφερε η εταιρεία παιχνιδιών Lyra, το 1976.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Σεπ 2020 | 17:45

Η ταινία που θα δεις σήμερα στο Netflix

Το Enola Holmes μόλις προσγειώθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα.

23 Σεπ 2020 | 15:07

Οι 3 ασκήσεις που μειώνουν τους πόντους στη μέση

Η απλή μέθοδος των 3 για μέση… δαχτυλίδι.

18 Σεπ 2020 | 17:26

Open House Athens: Ένας αρχιτεκτονικός περίπατος στα ομορφότερα κτίρια ξεκινά online

Τα virtual tours της δράσης κάνουν πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου.

18 Σεπ 2020 | 15:47

Ένα στέμμα έγραψε ιστορία στην 1η δημοπρασία του Sotheby's αφιερωμένη στη μουσική χιπ-χοπ

Η δολοφονία του Biggie Smalls παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

18 Σεπ 2020 | 15:47
18 Σεπ 2020 | 15:37

Οι καλύτερες ταινίες του Netflix που δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά

Διαρκούν λιγότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χαρίζουν όμως πολύ έντονες συγκινήσεις.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Μαθήματα ζωής από τον εμβληματικό Αμερικανό προπονητή Φιλ Τζάκσον

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Τα καλύτερα video games μέχρι το τέλος του 2020

Έρχονται προσεχώς και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποχαιρετήσεις το πολύπαθο έτος που διανύουμε.

16 Σεπ 2020 | 09:56

"76 Ημέρες": Το ντοκιμαντέρ για το επίκεντρο της πανδημίας

Η πόλη Ουχάν πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

15 Σεπ 2020 | 14:56

Το Deree – The American College of Greece δίνει ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσω υποτροφιών

Ασφαλείς σπουδές σε νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός διεθνούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προσφέρει το Deree – Τhe American College of Greece μέσω των υποτροφιών του και του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

14 Σεπ 2020 | 13:56

Kάθε αρχή και έξυπνη και στις σπουδές: Όλα όσα χρειάζεται ο φοιτητής στο νέο του ξεκίνημα βρίσκονται εδώ

Η MediaMarkt στο πλευρό του νέου φοιτητή, για να μην είναι το φοιτητικό σπίτι ένα μεγάλο, δύσκολο και ακριβό project.

11 Σεπ 2020 | 15:43

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Αίγινα ανεβάζει τον πήχη του design

Η εξοχική κατοικία Hedonistic Π βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Αίγινα.

11 Σεπ 2020 | 15:23

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος

Τι συνέβη εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.