Συλλογή-σκάνδαλο του Ιβ Σεν Λορέν θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στους Ναζί

Η συλλογή του γαλλικού οίκου Yves Saint Laurent που το 1971 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γιατί θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στους Ναζί, εκτίθεται για πρώτη φορά.

Τον Ιανουάριο του 1971 ο Ιβ Σεν Λορέν σχεδίασε και παρουσίασε οκτώ δημιουργίες εμπνευσμένες από την «κομψότητα» των χρόνων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Έξι μόλις μοντέλα τις έδειξαν περπατώντας νωχελικά πάνω στην πασαρέλα, στο ατελιέ του οίκου στην οδό Spontini στο Παρίσι, και αντί για χειροκρότημα προκάλεσαν επιφωνήματα αποδοκιμασίας και ενοχλημένα σχόλια. Η συλλογή θεωρήθηκε ότι είχε σαφείς παραπομπές στους Ναζί.

Συλλογή-σκάνδαλο του Ιβ Σεν Λορέν θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στους Ναζί
 

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι μόδας, που ήταν αδύνατον να μην εστιάσουν στο σχεδιαστικό ταλέντο του Γάλλου δημιουργού, δεν μπόρεσαν να τον συγχωρέσουν για τους τετράγωνους ώμους, τις αυστηρές φούστες μέχρι το γόνατο, τις πλατφόρμες -στοιχεία που τότε παρέπεμπαν ξεκάθαρα και προκλητικά σε μια μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας που ακόμη ήταν νωπή. Το στιλιστικό ύφος της εν λόγω συλλογής, με την οξύμωρη ονομασία «Liberation», θύμισε τα χρόνια της στέρησης και της ανελευθερίας. Στις κριτικές που δημοσιεύτηκαν εκείνη την εποχή ο Ιβ Σεν Λορέν κατηγορήθηκε ότι μέσα από τη δουλειά του εξέφρασε μια νοσταλγία για την εποχή του πολέμου.

Ο Ιβ Σεν Λορέν είχε δηλώσει τότε για την εν λόγω συλλογή ότι «σκοπός μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν, να τους σοκάρω. Το ίδιο πράγμα κάνει και η σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Μην ξεχνάτε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν αναμνήσεις από την ιστορία». Όσο για τον τρόπο που αντέδρασαν στο αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι είχε σχολιάσει: «ακόμη και η λέξη 'σκάνδαλο' είναι μικρή μπροστά σ' αυτό που συνέβη... Αισθάνομαι λυπημένος αλλά και κολακευμένος. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την ηθική και όχι με την αισθητική».

 

Όπως και να χει η συλλογή «Liberation» αποτελεί μέρος της μόδας και μάλλον και της σύγχρονης τέχνης. Τράβηξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ready-to-wear και την υψηλή ραπτική και αποτέλεσε φόρο τιμής στην κομψότητα αδιαφορώντας για τα ταμπού του παρελθόντος. Επιπλέον τότε ανέδειξε, έστω με προκλητικό τρόπο, έναν σπουδαίο σχεδιαστή που ήθελε η δουλειά του να έχει ειδικό βάρος και διφορούμενες έννοιες. Σήμερα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την τότε καλλιτεχνική του ωριμότητα γιατί γνωρίζουμε συνολικά ποιός είναι ο Ιβ Σεν Λορέν. Το 1971 όμως τα πράγματα ήταν δύσκολα...

Οι δημιουργίες της συλλογής «Liberation» που το 1971 προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και έφερε τον Ιβ Σεν Λοράν στο προσκήνιο εκτίθενται στο ίδρυμα Pierre Bergé - Yves Saint Laurent. Η έκθεση «Yves Saint Laurent 1971 : la collection du scandale» εγκαινιάζεται στα μέσα Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τα μέσα Ιουλίου.