Ένα τέλειο, αρωματικό και ελαφρύ μιλφέιγ με άρωμα λεμονιού και κρέμα σας αφρός!
Αυτό το μιλφέιγ θα το αγαπήσετε και θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά το καλοκαίρι. Τη συνταγή βρήκαμε από τον γνωστό σεφ Λάμπρο Βακιάρο.
Συνταγή για ελαφρύ μιλφέιγ λεμόνι
Υλικά
Για την κρέμα
5 φύλλα ζελατίνης
500 γρ. γάλα
Φλούδες από 1 λεμόνι + ξύσμα από 1 λεμόνι
8 κρόκους αυγού
180 γρ. ζάχαρη
90 γρ. κορν φλάουρ
600 γρ. κρέμα γάλατος 35%
300 γρ. μασκαρπόνε
Για τα φύλλα
800 γρ. φύλλο σφολιάτας
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 – 170 βαθμούς στον αέρα.
Σε μία επιφάνεια εργασίας απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα, τοποθετούμε από πάνω τη μια σφολιάτα και καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο λαδόκολλας. Με ένα πλάστη ανοίγουμε ελάχιστα τη σφολιάτα ομοιόμορφα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και βάζουμε ένα δεύτερο ταψί από πάνω έτσι ώστε να πιέζει τη σφολιάτα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το ταψί που πιέζει και τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε πάρα πολύ καλά με την άχνη ζάχαρη. Επαναφέρουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 3 – 5 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο σφολιάτα
Για την κρεμα
Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με νερό και πάγο.
Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και τις φλούδες από το 1 λεμόνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σε ένα μεσαίο μπόλ με έναν αυγοδάρτη, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μεχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Μόλις το γάλα έχει αρχίσει να αχνίζει ξεκινάμε σιγά σιγά να το ενσωματώνουμε στο μείγμα με τα αυγά, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του σταδιακά για να μην γίνουν ομελέτα τα αυγά.
Επαναφέρουμε το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε ανακατεύοντας έντονα με ένα αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει.
Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ζελατίνες που τις έχουμε στύψει καλά και ανακατεύουμε για να τις ομογενοποιήσουμε στο μείγμα. Τοποθετούμε μια μεμβράνη, η οποία εφάπτεται στην επιφάνεια (για να μην πιάσει πέτσα) και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε ένα κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το μασκαρπόνε μέχρι να αφρατέψει καλά.
Μόλις η πρώτη κρέμα μας έχει κρυώσει ομογενοποιούμε σταδιακά την κρέμα με το μασκαρπόνε ανακατεύοντας απλά και κυκλικά με μια μαρίζ.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια πλαστική σακούλα ζαχαροπλαστικής (αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο).
Για τη συνθεση
Με ένα μαχαίρι ψωμιού κόβουμε περιμετρικά τη σφολιάτα έτσι ώστε να της δώσουμε παραλληλόγραμμο σχήμα.
Κόβουμε κάθε σφολιάτα σε 3 μέρη και στη συνέχεια ξεκινάμε να απλώνουμε την κρέμα στο πρώτο κομμάτι. Τοποθετούμε πάνω από τη κρέμα το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη κρέμα.
Τοποθετούμε και το τρίτο φύλλο.
Διατηρούμε στο ψυγείο για 4 – 5 ημέρες.