Τα πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι. Παίρνουν την γλυκιά τους γεύση από τους χουρμάδες!
Υλικά
1,5 φλιτζ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
125 γρ καρυδόψιχα
130 γρ νιφάδες βρόμης
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
50 γρ κουβερτούρα.
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20' σε ζεστό νερό.
Πολτοποιούμε την καρυδόψιχα και τις νιφάδες βρόμης στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε στο μπλέντερ τους στραγγισμένους χουρμάδες και 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα.
Προσθέτουμε και το μείγμα της βρόμης και τα χτυπάμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν.
Πλάθουμε το μείγμα σε 15-18 μελομακάρονα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα μελομακάρονα.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι, αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.