X

Συνταγή για Panettone - Το ιταλικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι στην πιο εύκολη εκδοχή του

Γλυκιά και αφράτη ζύμη, σαν ένας συνδυασμός τσουρεκιού και κέικ με το εσωτερικό να κρύβει αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιταλική συνταγή.

Γράφει: TheToc team

Γλυκιά και αφράτη ζύμη, σαν ένας συνδυασμός τσουρεκιού και κέικ με το εσωτερικό να κρύβει αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιταλική συνταγή.

Η καταγωγή του "panettone” εντοπίζεται στο Μιλάνο, ενώ οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι. Πολλοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο "pan de ton” (=το ψωμί της πολυτέλειας), εμπνευσμένοι από την κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone προσπαθώντας να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη.

Υλικά

600 γρ. σκληρό αλεύρι

100 γρ. μαγιά φρέσκια

150 γρ. βούτυρο

3 αβγά

150 γραμμάρια ζάχαρη

400γρ cranberries

ξανθές σταφίδες

ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (κεράσι, πορτοκάλι, δαμάσκηνα) .

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακκούβα. Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακκούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι. Τρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτετε τα φρούτα και τέλος τα αβγά και το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 2200C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από τουλάχιστον 8 ώρες!

Αν πάλι δεν είστε φανατική της ζαχαροπλαστικής αλλά απολαμβάνετε τα gourmet αγαθά αυτό το panettone των Dolce&Gabbana θα σας ενθουσιάσει.

Η λαχταριστή συνεργασία του brand, με το αρτοποιείο Fiasconaro προσφέρει ένα μοναδικό Panettone με Σικελιανά αμύγδαλα, υλικό-πρωταγωνιστή στη γαστρονομική και ζαχαροπλαστική παράδοση της περιοχής.