X

Συνταγή για παραδοσιακό, ακαταμάχητο μπακλαβά - Σιροπιαστός, με τραγανό φύλλο

Αν φτιάξετε αυτόν τον μπακλαβά με φύλλο κρούστας, θα απολαύσετε τον ωραιότερο και πιο τραγανό, μέχρι την τελευταία μπουκιά, μπακλαβά.

Γράφει: TheToc team

Αν φτιάξετε αυτόν τον μπακλαβά με φύλλο κρούστας, θα απολαύσετε τον ωραιότερο και πιο τραγανό, μέχρι την τελευταία μπουκιά, μπακλαβά. Φτιάξτε το σωστό σιρόπι χωρίς να στάζει. Ο παραδοσιακός μπακλαβάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι φανταστικός!

Υλικά

36 φύλλα κρούστας (3 πακέτα)
250 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο
500 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή
αλεσμένη ή καρύδια

Για το σιρόπι

600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αλέθουμε πρώτα τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα.
Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ρηχό ταψί 40x27x5 εκ.
Απλώνουμε 18 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί.
Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.
Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα 18 φύλλα, ένα-ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο.
Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί.
Χαράζουμε κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά ο παραδοσιακός μπακλαβάς.
Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό.
Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού.
Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι για μπακλαβά

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση.
Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλώσει το σιρόπι.
Βράζουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό.
Περιχύνουμε λίγο-λίγο το καυτό σιρόπι πάνω από το καυτό ταψί.
Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι γίνεται όταν είναι καυτά και τα δύο, ρουφάει αμέσως τα υγρά.
Πρέπει να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
Δεν τον βάζουμε στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

*Το μυστικό: Μπορούμε να τον βγάλουμε ωμό να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα, για να παγώσει το βούτυρο, κι έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.