Η αυθεντική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια σμυρναίικα. Τραγανά και αρωματικά, που σίγουρα θα σας αρέσουν πάρα πολύ.
Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια σμυρναίικα
Υλικά για 120 κομμάτια
700 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό για τους κουραμπιέδες, που βρίσκουμε σε βαζάκια), κρύο
550 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
1 ποτήρι νερό
10 κρόκοι αυγού, χτυπημένοι, για το άλειμμα
Εκτέλεση
Για τα κουλουράκια σμυρναίικα, γλυκά με παλιά συνταγή, στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο σκέτο και το χτυπάμε σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για αρκετά λεπτά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το μπέικιν, το νερό και το μαχλέπι, χτυπάμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική, όχι σφιχτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
Πλάθουμε κουλουράκια στρογγυλά, κοτσιδάκια ή σε όποιο σχήμα θέλουμε (όπως το κλασικό σμυρναίικο, που μοιάζει με βαρκούλα ή με το τελικό "ς" με κολλημένες τις άκρες).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλες τα ταψιά του φούρνου και αραδιάζουμε εκεί τα κουλούρια.
Αλείφουμε τα κουλουράκια γενναιόδωρα με τον χτυπημένο κρόκο, ώστε να γυαλίσουν καλά, και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.