Υπάρχουν γεύσεις και μυρωδιές που μας επιστρέφουν σε στιγμές που νιώθαμε αγάπη, φροντίδα και νοιάξιμο. Μια από αυτές είναι και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς.
Αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για όλους όσοι "κρατούν" και τη νηστεία ενόψει του Πάσχα.
Παραδοσιακά ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλυκό που ζητά γενναίες δόσεις λευκής ζάχαρης. Οι παραδοσιακές συνταγές συνήθως ζητάνε 3 ποτήρια και επιπρόσθετα μέλι.
Ο γνωστός σεφ Γαβριήλ Νικολαϊδης, τόλμησε να αλλάξει τις παραδοσιακές αναλογίες 4-3-2-1 (4 ποτήρια νερό – 3 ποτήρια ζάχαρη – 2 ποτήρια σιμιγδάλι -1 ποτήρι ελαιόλαδο) και να φτιάξει ένα σιρόπι από χουρμάδες και σιρόπι σφενδάμου, που έχει πολύ λιγότερες θερμίδες.
Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά
Υλικά
Για το σιρόπι
Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι νερό
Βάζουμε σε ένα blender τους χουρμάδες, το σιρόπι και το νερό και χτυπάμε καλά για περίπου 4 λεπτά
Για το χαλβά
Βάζουμε σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε τα φουντούκια, την καρύδα και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί.
Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο, ξανθό χρώμα χαμηλώνουμε την ένταση.
Προσθέτουμε το σιρόπι και το νερό και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Μεταφέρουμε σε μια φόρμα για χαλβά για τουλάχιστον 2 ώρες
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε
Εκτέλεση
2 ποτήρια σιμιγδάλι
1 ποτήρι ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
3 ποτήρια νερό
150 γρ φουντούκια (χοντροκομμένα)
100 γρ καρύδα τριμμένη
1 κτσ κανέλα
Για το σιρόπι
400 γρ χουρμάδες
200 γρ σιρόπι σφενδάμου
1 ποτήρι καυτό νερό
Η συνταγή από coolartisan.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr