Ένα γλυκαντικό που είναι ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας. Προέρχεται από το φοίνικα της καρύδας και φαίνεται να είναι θρεπτικό και να διαθέτει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη.
Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος. Έτσι βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαιτολόγοι τα συστήνουν ως ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Παρακάτω θα βρεις ένα πεντανόστιμο υγιεινό κέικ με ζάχαρη καρύδας και αποξηραμένα φρούτα και θα είναι το καλύτερο που έχεις φτιάξει….
Η συνταγή από τον food creator Πέτρο Μαουνατζή.
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Υλικά
350γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ Ζάχαρη Καρύδας
4 Αυγά
110γρ Βούτυρο
110γρ (απαλό) Ελαιόλαδο
200γρ (βερίκοκα-σταφίδες μαύρες) Αποξηραμένα Φρούτα
50ml Γάλα
1 Βανίλια
1/2 κουτ γλυκού Τζίντζερ
1/2 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο
1 κουτ γλυκού Κανέλα
1 κουτ γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
(προαιρετικά) Για το γλάσο
500γρ Ζάχαρη Άχνη
1 φλιτζανάκι νερό Νερό
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΪΚ
1. Αρχικά κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα μικρά κομμάτια και τα μουλιάζουμε στο γάλα για 15 λεπτά . Χτυπάμε την ζάχαρη καρύδας με το βούτυρο και το λάδι για 3 λεπτά , προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μαζί με την βανίλια , την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο.
2. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα περνάμε από αλεύρι . Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα .Τέλος με μια μαρίζ ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 -50 λεπτά.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη άχνη μαζί με το νερό ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και περιχύνουμε πάνω από το κέικ αφού έχει κρυώσει.