Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων

Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνα που έθεσε τις βάσεις της ρομποτικής, το Νύχι του Αρχιμήδη - θαύμα της αμυντικής πολεμικής τεχνικής και άλλες 8 απίθανες εφευρέσεις.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων

Το νέο ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που βλέπει αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας δεν είναι παρά η απόδειξη πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι διέθεταν όλη την αστρονομική και την τεχνολογική γνώση για να δημιουργήσουν αληθινά επιτεύγματα της μηχανικής - και όχι μόνο. Πράγματι, η αρχαία Ελλάδα -εκτός από λίκνο της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας και τα άλλα πολύ-λίγο γνωστά - υπήρξε κοιτίδα σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών και επιτευγμάτων για την εποχή τους. Πάρτε μια ιδέα:

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων

Το Νύχι του Αρχιμήδη

Το «Νύχι» του Αρχιμήδη είναι ένα όπλο που λέγεται ότι είχε σχεδιαστεί για να υπερασπιστεί την πόλη των Συρακουσών. Επίσης γνωστό ως «Σιδερένιο Χέρι» αποτελούνταν από τον βραχίονα ενός γερανού που κατέληγε σε έναν μεταλλικό γάντζο. Σε κάθε επίθεση γινόταν ταλάντευση του βραχίονα προς τα επάνω με αποτέλεσμα την εκτόπιση του πλοίου έξω από το νερό. Υπήρξαν σύγχρονα πειράματα για τον χρηστικό σκοπό της συσκευής μέχρι το 2005 που η το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Superweapons of the Ancient World» κατασκεύασε μια εκδοχή της και κατέληξε ότι επρόκειτο για μια λειτουργική συσκευή.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 2

Το Ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη

Το Ατμοτηλεβόλο, μία επινόηση του Αρχιμήδη, ήταν το πρώτο όπλο παγκοσμίως το οποίο λειτουργούσε με πίεση ατμού. Αποτελούνταν από έναν μεγάλο μεταλλικό σωλήνα -καλυμμένο στο ένα άκρο- και τοποθετούνταν σε έναν κλίβανο. Μόλις ο σωλήνας έφθανε σε ορισμένη θερμοκρασία, φορτωνόταν με μια μικρή ποσότητα του νερού που μετατρεπόταν ταχύτατα σε ατμό και έτσι είχε την ικανότητα να ρίξει ένα βλήμα σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 3

Το φλογοβόλο των Βοιωτών

Πρόκειται για το πρώτο φλογοβόλο της ιστορίας και χρησιμοποιήθηκε από τους Βοιωτούς στον Πελοποννησιακό πόλεμο για την καύση των τειχών του Δηλίου. Αποτελούνταν από ένα σιδηρόφρακτο κοίλο (σκισμένο κατά μήκος και ξαναενωμένο) κορμό που έφερε ένα φυσητήρα στο οπίσθιο άκρο του και ένα κρεμασμένο με αλυσίδες καζάνι στο εμπρόσθιο άκρο του. Ένας λυγισμένος σωλήνας από το αεροστεγές στόμιο του κορμού κατέβαινε στο καζάνι που περιείχε αναμμένα κάρβουνα, θειάφι και πίσσα. Με τη λειτουργία του φυσητήρα δημιουργούνταν τεράστιες φλόγες που κατέκαιγαν τα ξύλινα τείχη και απομάκρυναν τους υπερασπιστές τους. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την προσβολή πέτρινων οχυρώσεων προκαλώντας ρήγματα στους λίθους λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της παράλληλης έγχυσης ξυδιού, ούρων ή άλλης διαβρωτικής ουσίας σε αυτούς. (ΠΗΓΗ: «Θουκυδίδης, Ιστορίαι, Δ»).

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 4

Το Ευπαλίνειο όρυγμα

Σε απόσταση μόλις δυο χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο της Σάμου βρίσκεται ένα έργο αξεπέραστο στην ιστορία της μηχανικής, το Ευπαλίνειο όρυγμα. Πρόκειται για μια σήραγγα 1.036 μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη που μερίμνησε για την υδροδότηση της πρωτεύουσας του νησιού καλώντας τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο από τα Μέγαρα για να επιβλέψει τη δημιουργία ενός υπόγειου υδραγωγείου. Το καινοτόμο στην περίπτωσή του είναι ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια τέτοια διαδικασία βασίστηκε στη γεωμετρία.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 5

Το μητροσκόπιο

Το μητροσκόπιο αναφέρεται ως όργανο που χρησιμοποίησε ο Αρεταίος ο Καππαδόκης. Ο Αρεταίος ο Καππαδόκης ήταν ονομαστός Έλληνας ιατρός από την Καππαδοκία. Έζησε πιθανώς στη Συρία, Αίγυπτο και Ρώμη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2ου αιώνα (μ.Χ.). Για τη κλινική του πείρα και την έξοχη περιγραφή των νόσων που πραγματεύτηκε θεώρειται άξιος στη κατάταξή του αμέσως μετά τον Ιπποκράτη στην Ιστορία της Ιατρικής.(ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια).

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 6

Η αυτόματη θεραπαινίδα το Φίλωνα

Μπορούσε να βάλει κρασί από μία κανάτα σε ένα ποτήρι και στη συνέχεια να το αναμιγνύει με νερό, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ποιός; Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνα του Βυζαντινού. Το επίτευγμα που έθεσε τις βάσεις της ρομποτικής, πραγματοποιείται με δύο αεροστεγή δοχεία βρίσκονταν μέσα στον μηχανισμό και καθένα από αυτά διαπερνά ένας σωλήνας αέρα που προμήθευε τα υγρά. Η πίεση του εισερχόμενου αέρα ρυθμιζόταν από έναν έξυπνο μηχανισμό που ανάγκαζε την έκχυση μέσα από ένα άλλο σύνολο σωλήνων που τοποθετούνταν στο κάτω μέρος των δοχείων.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 7

Η αντλία του Κτησίβιου

Ο λόγος για μια χειροκίνητη αντλία πίεσης, που χρησιμοποιούσε τον αέρα για να αυξήσει την πίεση του νερού σε ένα σύστημα δύο κυλίνδρων, αναγκάζοντάς το να βγει έξω. Η αντλία του Κτησίβιου από την Αλεξάνδρεια λειτουργούσε με μοχλούς που βρίσκονταν στο εξωτερικό του συστήματος και ο στόχος ήταν η συνεχής εκροή νερού.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 8

Η «ύδραυλις»

Ο ίδιος ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς αγαπούσε τη μουσική και χρησιμοποίησε τις αρχές που είχε ανακαλύψει σε συνδυασμό με μια σειρά από παραλλαγές άλλων εφευρέσεων του προκειμένου να κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό μουσικό όργανο. Το δημιούργημά του ονόμασε «ύδραυλις». Τι ήταν; ΄Ενα πνευστό όργανο που μετέτρεπε τη δυναμική ενέργεια του νερού σε πίεση αέρα, η οποία παραγόταν και μετακινούνταν κατά μήκος μιας σειράς μοχλών.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 9

Αιολόσφαιρα: Η πρώτη ατμομηχανή της ιστορίας

Ο Ηρωνας από την Αλεξάνδρεια δεν έμεινε πολύ πίσω από τον Κτησίβιο που μελέτησε και θαύμασε.Είχε την τιμή να δημιουργήσει την πρώτη ατμομηχανή της ιστορίας. Το νερό θερμαινόταν σε ένα δοχείο και ο ατμός οδηγούνταν προς τα πάνω μέσα από ένα ζεύγος σωλήνων που τοποθετούνταν σε κάθε πλευρά χρησιμεύοντας ως άξονες για την κοίλη σφαίρα, η οποία ήταν διατεταγμένη έτσι ώστε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της.

Τα 10 μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων - εικόνα 10

Και φυσικά, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Έχει χαραγμένα περίπου 3000 γράμματα, 500 περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Περιέχει 39 γρανάζια, 19 άξονες, 7 δείκτες και 7 κλίμακες ενδείξεων. Γρανάζια, άξονες, δείκτες, κλίμακες ενδείξεων και γράμματα: όλα τα εξαρτήματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι ορατά στο ολοκαίνουργιο, επικαιροποιημένο και - κατασκευασμένο από διαφανές υλικό με εσωτερικό φωτισμό - ομοίωμα του πρώτου υπολογιστή της αρχαιότητας που παρουσιάζεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας. Όλη η έρευνά μας έχει δείξει, ότι οι πρόγονοί μας διέθεταν όλη την αστρονομική γνώση, όπως και την τεχνολογική γνώση, να κατασκευάσουν τέτοιους μηχανισμούς», δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κυριάκος Ευσταθίου, επικεφαλής της επιστημονικής Ομάδας Διερεύνησης Μηχανισμού των Αντικυθήρων του ΑΠΘ που κατασκεύασε το ομοίωμα.

ΠΗΓΗ: Fortune.greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Οκτ 2021 | 13:20

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

14 Οκτ 2021 | 15:07

Δημιούργησε με τη διακόσμησή σου νέα δεδομένα, πέρα από τα συνηθισμένα

5 Ασυνήθιστα πρακτικά & διακριτικά tips για να κάνεις πιο cozy το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα ακόμα και την κουζίνα σου.

14 Οκτ 2021 | 09:47
11 Οκτ 2021 | 18:35

myHealth app: Ο φάκελος της υγείας μας στο κινητό μας

Το myHealth app, είναι η νέα εφαρμογή στο κινητό που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ και μας προσφέρει γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα της υγείας μας.

11 Οκτ 2021 | 06:55

Ποια ζώδια ταιριάζουν σεξουαλικά και τι αρέσει ερωτικά σε κάθε ζώδιο;

Σεξ και ζώδια! Τι συναρπάζει κάθε ζώδιο, ποια είναι τα φετίχ τους και ποιοι είναι καλύτεροι συνδυασμοί ζωδίων στο σεξ;

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ 09 Οκτ 2021 | 08:37

Τα 70's αναβιώνουν σε ένα σύγχρονο αθηναϊκό διαμέρισμα

Ένα διαμέρισμα στην Κηφισιά ανακαινίστηκε με έντονες αναφορές στη δεκαετία του ’70 αλλά και φρέσκες ιδέες που αποπνέουν το δυναμισμό της σύγχρονης εποχής

08 Οκτ 2021 | 13:38

Energy Mastering Awards 2022 - Υποβολή υποψηφιοτήτων

Ενημερωθείτε για τις διαφορετικές κατηγορίες των βραβείων και αναδείξτε τις πρακτικές, την ομάδα και την εταιρεία σας.

07 Οκτ 2021 | 13:21

#stressmefree - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση

Συντονίσου στο Shape.gr τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα και θα μάθεις γιατί και πώς μας επηρεάζει το άγχος, αλλά και τι περνάει από το χέρι μας για να το μετριάσουμε.

06 Οκτ 2021 | 11:35

O μόνος τρόπος για να χάσεις βάρος μετά τα 30

Το #1 tip για απώλεια βάρους στους άντρες άνω των 30 έχει να κάνει με τη μείωση του αλκοόλ.

05 Οκτ 2021 | 11:00

SUP Free Hackathon: Όταν οι νέοι άνθρωποι κάνουν πράξη τη βιωσιμότητα

Μια ομάδα τεσσάρων νεαρών στην κορυφή του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών.